Tahribat, rahatsız edici boyutta

29 Haziran 2013 13:24

Mermer ve Taş Ocakları’nın Rehabilitasyonu Çalıştayına katılan SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı “Dünyada benzer örnekleri olduğu gibi tahrip edilen alanların iyileştirilmesi sağlanmadan yeni bir ruhsat verilmesi çok yanlış. Özellikle Isparta ve çevresindeki tahribat rahatsız edici boyuta ulaşmış durumda” dedi.

Resmi rakamlara göre 25 bin maden ocağının faaliyet gösterdiği belirtilen Türkiye’de taş ocaklarının yarattığı tahribatın nasıl iyileştirileceği Isparta’da düzenlenen çalıştayda tartışıldı. Çeşitli oturumlarla iki gün devam eden çalıştayın katılımcılarından biri olan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğr. Üy. Prof. Dr. Doğan Kantarcı, madencilik alanında planlama eksikliği bulunduğuna işaret ederek, bu konuda yetişmiş uzman eksikliği bulunduğunu söyledi. Kantarcı, 'madencilik' adıyla yapılan işin aslında taş çıkartmak olduğunu belirterek yüzde 5 verimlilikle yapılan çalışmanın büyük bir tahribat yarattığını söyledi. Tahrip edilen alanların dolgu ile ağaçlandırılarak yeraltı su depoları yapılabileceği önerisinde bulunan Kantarcı, açık alanlar yerine daha az tahribat yaratan yeraltı işletmelerinin özendirilmesi gerektiğine işaret ederek,  "ancak maliyeti daha yüksek olacağı için bu yöntem tercih edilmiyor" dedi.

‘ORMAN DIŞI DİYE BİR YER YOK’

Tahrip edilmiş alanların iyileştirilmesinin uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu dile getiren Kantarcı, madencilik sektörünün orman dışı alanda çalışıldığı yönündeki görüşlerinin de gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Türkiye'de yalnızca Tuz Gölü ve çevresinin 'orman dışı' sayılabileceğini dile getiren Kantarcı, "çalışılan alanların tamamı orman alanı sınırı içerisinde. 'Orman dışı' diye bir yer yok" görüşünü savunurken, çalıştayın verimli geçtiğini de sözlerine ekledi.

“DENETİMLER YETERSİZ”

Çalıştayın katılımcılarından biri olan SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı ise taş ocaklarının yarattığı pasa sorununa işaret ederek bunun takibinin yapılamadığını dile getirdi. Bir orman şefliğinin sorumluluk sahası içerisinde yüzlerce taş ocağı bulunabildiğine işaret eden Gökdayı, bunun da denetimleri yetersiz kıldığını dile getirdi. İşletmesi tamamlanan taş ocaklarının içerisinde henüz iyileştirilmiş bir ocak bulunmadığına dikkat çeken Gökdayı, bununla ilgili bir yönetmelik üzerinde çalışıldığını anımsatarak şöyle konuştu: "dünyada benzer örnekleri olduğu gibi tahrip edilen alanların iyileştirilmesi sağlanmadan yeni bir ruhsat verilmesi çok yanlış. Özellikle Isparta ve çevresindeki tahribat rahatsız edici boyuta ulaşmış durumda. Öte yandan konunun yalnızca ekonomik kısmına bakılması da adalet duygusunu zedeliyor. Taş ocağı açılan bölgelerdeki biyolojik ve tarihsel tahribatın yanında yöre halkının da sahibi olduğu değerlerin dışarıya taşınması da ahlaki bir sorun yaratıyor. Birileri geliyor ve 'ben burayı kiraladım' diyerek insanların yüzlerce yıldır yaşadığı coğrafyadaki değerleri alıp götürüyor."

6. BÖLGE MÜDÜRÜ YILMAZTÜRK: ‘GEREKİRSE TÜRK MODELİ YARATIRIZ’

Çalıştaya ev sahipliği yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk de Isparta ve Burdur illeri sınırlarında yaklaşık 450 mermer ve taş ocağı bulunduğunu belirterek gelinen noktada kamu kurumları ve üniversitelere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi. Rehabilitasyon konusunda bir model geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaztürk, dünyada birçok örnek bulunduğunu belirterek, "gelinen noktada biz sorunumuzu artık biliyoruz. Gerekirse bir 'Türk modeli' geliştirebilecek durumdayız. Bu konuda kamuoyu tarafından orman idaresine büyük bir sorumluluk yüklendi. Ancak orman şeflikleri sorumluluk sahaları içerisindeki ocaklarda yalnızca ruhsat sınırlarını denetleyebiliyor. Çünkü bu çok boyutlu bir konu ve her alanda uzmanlık gerektiriyor. Yapı denetim firmalarına benzer bir modelin bu alanda da uygulamaya geçirilmesi için çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

 

Bu haber 722 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...