Türkiye Kiraz Üretiminin %5’i Isparta’dan

1 Temmuz 2013 18:27

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen; hasata başlanan kiraz bahçelerini ziyaret ettiklerini belirterek, çiftçilerin üretimden hasata kadar olan sıkıntı ve memnuniyetleri hakkında bilgi aldıklarını bildirdi.

Şölen açıklamasında; “Kiraz denince akla Uluborlu, Uluborlu'da ise İleydağı köyü kalite rekoltenin başında gelmektedir. İl Müdürlüğümüz olarak hasadına başlanan kiraz bahçeleri ziyaret edildi. Uluborlu İlçemizin İleydağı Köyünde üretim yapan çiftçimiz Ali İhsan Çevik (Pehlivan) ile üretimden hasada kadar olan sıkıntı ve memnuniyetleri hakkında konuşmalar yaptık.

Oldukça iddialı olarak konuşmasına başlayan Ali İhsan Çevik "Isparta ve çevresinde en kaliteli kirazın Uluborlu ilçesinde yetiştiğini, Uluborlu da ise İleydağı Köyü kirazlarının başı çektiğini belirterek, İleydağı Köyünde de en kaliteli ve 1. sınıf kirazın kendisine ait bahçede yetiştiğini söyledi. Bu yıl ki yüksek verimden oldukça memnun olan çiftçimiz şöyle devam ediyor;

Kirazda yaşanan başlıca sorunlarının girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bahçeye çok emek harcadıklarını, ancak hasat sonrası bu emeklerinin tam karşılıklarını alamadıklarını üzüntü ile ifade ettiler. Kirazın hasat sonrası köylerine gelen kiraz alım şirketlerinin fiyatları sabitleyememesi, gününe göre düşük bedelli sürekli inen fiyatlar ile alım yapması nedeniyle 1 yıl boyunca emek harcanan ürünlerinin neredeyse maliyet fiyatlarına satış yaptıklarını belirtti. Bu husustan rahatsız olan Ali İhsan Çevik uzun uzun anlatıyor ve köyünde bir çok çiftçinin hala atadan kalma teknikler ile kiraz üretimi yaptığını bu eksikliğin toplamında üretimin ve kalitenin düşük olduğunu, kiraz hasat zamanında ise işçi maliyetleri yüksek olduğu gibi tekniğine uygun toplama yapılamadığından dolayı 1. kalite yüksek kalibreli kirazlarını üzülerek meyve suyu için hurda denilen sınıfa ayırmak zorunda kaldıklarını, bu doğrulta da ülke ekonomisinin zarar gördüğünü ifade ettiler.

İl Müdürlüğümüzden bazı istekleri olduğunu belirten Ali İhsan Çevik, "bireysel olarak İl Müdürlüğünüz Teknik Personelinden birebir her türlü sorularımıza cevap bulabiliyoruz ancak, köyün genelindeki tüm üreticileri bir araya getirip Budama, Gübreleme, İlaçlama ve Hasat konularında eğitim çalışmaları yapmanız görüşündeyim. Böylelikle eski tekniklerden kurtularak beraberce yenilenen teknolojiyi takip edebileceğimiz gibi uygulama fırsatımız da olabilir" dedi. Son olarak sözlerine "sizlerin aracılığıyla bize teknik anlamda destek veren başta İl Müdürlüğünüz çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum. Köyümüzde kiraz üretimi ile uğraşan arkadaşlarıma da hasatlarının bereketli olmasını diliyorum" dedi.

İleydağı sakinlerinden Ali İhsan Çevik'e bize aktardığı bilgilerden dolayı teşekkür eder, bu vesile ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Isparta’mızın tüm çiftçilerinin hasatlarının bereketli ve bol kazançlı olmasını dileyerek her türlü teknik konuda yanlarında olduğumuzu belirtiriz.

İlimiz kiraz üretiminde 48.552 dekar alanda 25.172 ton üretim payına sahiptir. Türkiye genelinde ise 744.138 dekar alanda 470.887 ton kiraz üretimi yapılmaktadır. İlimiz üretim miktar açısından ülke genelinin %5.35 ini karşılamaktadır. İhracat miktarına bakıldığında ise toplam 4325 ton belgeli kiraz ihracatı söz konusudur. Çiftçi kayıt sistemine göre kayıtlı kiraz üreticisi 3745 kişidir” dedi.

 

 

Bu haber 879 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...