Gıda konusunda işletmeler dikkat, denetimler devam ediyor

2 Temmuz 2013 18:43

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO ) 7. Meslek Komitesi (Tarım Balıkçılık ve Hayvancılık)  ve 8 Meslek Komitesi ( Gıda,İçecek Tütün Ticareti ve İmalatı)  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Isparta İl Müdürlüğü işbirliğinde sektör temsilcilerine yönelik 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile gıda üretim yerlerindeki hijyen ve uyulması gereken kurallar ile işletmelerin ve üreticilerin izleyeceği yollar hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden  Gıda Kontrol Şube Müdürü Oğuzhan Tanyeri ile Veteriner Hekim Orhan Bilgin’in katıldığı toplantıda, ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kabalak, Meclis Üyesi Mehmet Güneştepe, ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan ile gıda sektörü temsilcileri hazır bulundu.

Şube Müdürü Tanyeri, 5996 sayılı kanun hakkında bilgi verirken işletmeleri de bazı konularda uyardı.  Gıda üretimi yapan işletmelerin kayıt altına alınarak kayıt numarası alması konusunda hassas davrandıklarını belirten Tanyeri, işletmelerin büyük cezai yaptırımlara maruz kalmaması için Müdürlüğe başvurmaları gerektiğine dikkat çekti. Müdür Tanyeri şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere  5996 Sayılı Kanun ( Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem  Kanunu) gıda ile ilgili. Buna paralel olarak Bakanlığımızda yeniden yapılanmalara gidildi. Çeşitli şubeler açıldı. 5996 Kanunda  kayıt altına alınma işlemleri, işyeri sorumluluğu ve izlenebilirlik konuları ağırlık basıyor. Kanun şunu diyor, gıda işyerleri, ürettiği, sattığı, pazarladığı, paketlediği ürünlerin her evresinden sorumludur. Örneğin et süt ve ekmek genel besin maddesi bu işle uğraşan çok sayıda işletme var. Bu işletmelerin devamlı kendilerine yenilemesi gerekiyor. Biz İl Müdürlüğü olarak eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. İşverenden en alt kademedeki personele kadar hepsinin eğitimli ve bilinçli olması gerekiyor.

5996 Kanunda işletmelerin kayıt altına alınması ile ilgili maddemiz var. Onaylı işletmeler ve kayıtlı işletmeler var. Et ve et ürünleri ile su ürünleri,  süt ve süt ürünleri işletmeleri onaylı işletmeler, kayıtlı işletmelerde bitkisel kökenli ağırlık yapan, üretim satışını yapan işletmelerde kayıtlı işletmeler. Kayıt altına alınmasıyla ilgili duyurularımızı yaptık. Isparta’da 3500’e yakın işletme var. Mayıs ayında 2500’ü kayıt altına alındı. Kayıt olmayan işletmeler var,  üretim yapan işletmelerin mutlaka kayıt numaralarını almaları gerekiyor. Çünkü üretimde kayıt numarası olması gerekiyor. Eğer bu bilgiler yoksa malları piyasada sunulamaz ve toplanmak zorunda kalır. Gıda işiyle uğraşan bütün işletmeler kayıt işlemeni yaptırması gerekiyor. Aksi halde büyük cezalar söz konusu. Müdürlük olarak eğitime çok önem veriyoruz. Özellikle toplu tüketim yerlerinde, okul kantinlerinde hijyen eğitimleri veriyoruz. Çoğunu tamamladık. Bundan sonra gıda işlerinin ezbere değil de mevzuata uygun olarak yürütülmesi amacımız. Sektör çalışanlarının bilgili olması en önemli konu. Artık usta çıraklık dönemi  bitti herkesin bilinçli olması gerekiyor. Aksi halde mevzuatın yaptırımları ağır.

Denetimlerimizi rastgele seçiyoruz. Önem verdiğimiz konuların başında işletmelerin hijyen kurallarına uyup uymadığı. Personelin eğitimi çok önemli, ustaların, çırakların, kalfaların eğitimi çok önemli.  Şu an Ispartamız iyi durumda ancak daha dikkatli olmalıyız. Ramazanda da hem eğitimler hem de denetimler devam edecek.”

Ardından, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi  Orhan Bilgin ITSO sektör temsilcilerine perakende işletmelerinde hijyen koşulları et ve et ürünleriyle ilgili yeni mevzuatı hakkında bilgiler verdi.

 

Bu haber 701 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...