Kiraz için kooperatif kurulmalı

8 Temmuz 2013 18:29

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, kiraz hasadının başlamasıyla birlikte üreticinin tüccarların oyuncağı haline geldiğini belirterek, kiraz üreticileri için bir birlik ya da kooperatif kurulması önerisinde bulundu.

Isparta’nın meyvecilik alanında markası olan kirazın hasadı sürüyor. Ancak üretici topladığı kirazı istediği fiyattan satamıyor. Bu konuda üreticinin ciddi zarar ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, önümüzdeki yıl Gönen, Atabey ve Uluborlu belediye başkanları ve muhtarlarla ortak bir toplantı yapacaklarını duyurdu. Bu toplantıda kiraz üreticisinin tüccara karşı ezilememesi için neler gerekiyorsa onları tartışacaklarını ifade eden Kutlu, “Kiraz alımları konusunda yapılabilecek çalışmaları gözden geçirmeliyiz. Tüccarın elinde oyuncak oluyoruz. 5 TL’den birden 3 TL’ye düşüyorlar. Buna müdahale etme şansı tanımıyorlar. Kiraz toplandıktan sonra o gün elden çıkarman gerekir. Ertesi gün satma şansın yok. Üreticimiz tüccar ne derse evet demek mecburiyetinde kalıyor” dedi.

TÜCCARIN PEŞİNDE KOŞUYORUZ

Bu arada tüccarın kirazı aldıktan sonra parayı da peşin ödemediğini dile getiren Kutlu, “Üretici para için tüccarın peşinde koşuyor. Elimize bir kâğıt veriyorlar. Bu kâğıdın hiçbir yasal yaptırımı yok. Artık ne zaman alabilirsek diye bakıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan bu gece kalkılacak ilk sahurla başlayacak olan Ramazan ayı için de vatandaşlara seslenen Kutlu, ihtiyaçtan fazlasının alınmamasını önerdi. Ramazan ayı nedeniyle fırsatçıların ortaya çıktığını belirten Kutlu, “Ürünlerimiz bol. Ramazan ayında ürünlere hücum edilerek, fırsatçılara meydan bırakmasınlar. Vatandaşlarımız ihtiyacı olanı kadar alsınlar” dedi.

Her şeyin arz talep meselesinden kaynaklandığını belirten Kutlu, şunları söyledi: “Fırsatçılar talep hangisinde fazlaysa ona zam koyuyorlar. Şuanda domatesin fiyatı birden yükseldi. Oysaki domates çok. Bir yandan da yeni ürün yetişiyor. Domatesin fiyatının yükselme sebebini bizde anlayamadık. Dar gelirli insanlarımız domates yiyemez oldu.

TALEP ZAMMI GETİRİR

Bir şeye fazla talep olursa zam gelir. Bu zamma fırsat gelmemek için gereğinden fazla almamak lazım.1 kgdomates bizi diğer pazara kadar idare ediyorsa, ihtiyaç kadar alınmalı. Isparta’mızda her yerde Pazar var. İhtiyacı olan pazarlara gidip alabilir. Önceki yıllarda tavuk ve pirinç pahalandı. Buradaki kabahat bizim. Stok yapacağız diye fiyatı artırıyoruz. Paniklemeler her zaman bize zarar verir. İhtiyaç olmaya şeyi alıp da fiyatı artırmayalım.”

 

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...