“Isparta’ya 10-25-50 yıllık Şehir Planı oluşturulmalı”

13 Temmuz 2013 13:41

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, şehrin aktif rol alan oyuncularının bir araya gelerek Isparta’nın 10-25-50 yıllık plan ve programının yapılması gerektiğini bildirdi. Adar, gerekirse seferberlik ilan edilip, Isparta’nın kalkınma hamlesinin yapılması gerektiğini belirterek “Bu plan içinde yapılacakları belirleyip, hızlı hareket edelim ve zamanı öldürmeyelim” dedi.

Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Ahmet Adar,  Isparta’nın bu yıl itibariyle gelişmeye, kabuğunu kırmaya başladığını belirtti. Bu anlamda şehri doğru yönlendirme adına yapılması gereken bazı çalışmaların olduğunu iddia eden Adar, ilk olarak Isparta’nın gelecek planının hazırlanması gerektiğini belirtti. Ardından Isparta’nın değerlerini ele alıp bunun üzerinden yatırım hamlelerine geçilmesi gerektiğini ifade eden Adar, daha sonra Isparta’da tarımın giderek büyüdüğünü ve geleceği olan bir sektör olduğuna değindi. Bu sektör üzerinden devam edilmesi tavsiyesinde bulunan Adar, ayrıca ilimize dışarıdan gelen bürokratların Isparta’yı tanımadığı halde onun sözüne bakarak arkasından gidilmesinden vazgeçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

SAVAŞLAR BİLE

MASADA KAZANILIYOR

Savaşların bile masada kazanıldığını bildiren ITB Başkanı Adar, “Masada plan ve projeni yaparsan sonuca gidiyorsun. Ispartamızın elindeki değerler belli. Bu değerleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Isparta’da kendisine öz, güzel bir memleket. Gelenekleri ve dokusu bozulmamış, insanların birbirine saygı ve sevgisi olan çok güzel bir il. Ben burada doğdum. Allah nasip ederse de son nefesime kadar da burada yaşamayı düşünüyorum. Şehir dışında çok ticaret yaptım. Yaptığım ticaretler sonunda da şehir dışından Ispartamıza döndük. Neden? Gelinen noktada ilimizde her şey var. Ama birlik ve bütünlüğü sağlayarak, ticarette de Isparta’nın kalkınma hamlesini yapıp, elimizdeki değerlere göre 10-25-50 yıllık plan ve projeleri yapıp, bir şehir planı oluşturmalıyız. İlimize gelecek bürokratlarda bizim şehrin planına uyacak. Böylelikle hep birlikte bir sıçrama yapacağız. Bugün Kayseri’ye baktığımız zaman şuanda orada çalışacak insan yok. Denizli’de keza aynı şekilde, bir sürü fabrika var” dedi.

KATMA DEĞER YARATACAK

SANAYİLERE GİRMEMİZ GEREKİYOR

Ispartamızda bir tarım var. Tarımda elmamız, kirazımız, gülümüz, kayısımız var. Bunları biz üretiyoruz ama ürettikten sonra katma değer yaratmadan direkt mahsul olarak satıyoruz. Biz bunları katma değer olarak satabilirsek, 1 liralık ürünümüzü 3-4 liraya satabiliriz. Katma değer yaratacak sanayilere girmemiz gerekiyor. Hayvancılıkta ilimizde büyük yatırımlar yapıldı. Günlük süt üretimimiz 400 tonu geçti. Burada hayvancılıkla ilgili de gidilecek bir yol var.

DAĞLARIMIZDA BEYAZ

ALTIN (MERMER) VAR

Dağlarımız birer mermer ocağı. Mermer buradan çıkış, blok olarak gidiyorsa burada işlensin. Isparta’ya sadece nakliye gibi ufak tefek şeylerin haricinde mermerden giren para yok. Biz bunu nasıl artı katma değer yaratabiliriz, buna bakmamız lazım. Tüm sanayi temsilcileri ile oturup, yön vermemiz gerekir. Dememiz lazım ki, burada çıkartıyorsunuz, tamam, güzel ama Ispartamıza ne bırakıyorsunuz? Bunun yanında yapılabilecek birçok sanayi tesisleri var. Tarıma dayalı işletmeler var. Bunların değerlendirilmesi gerekiyor.

HİÇBİR ZAMAN TEK

TAŞ DUVAR OLMAZ

Hiçbir zaman tek taş duvar olmaz. Ispartalı olarak oturup elimizdeki değerleri yazacağız. Biz neyde büyüyeceğiz? Tarım ve hayvancılık. Nereye kadar gidebiliriz? Ne yapabiliriz? Örneğin sulamadaki eksiğimiz, fazlamız ne? İlaç yönündeki fazlamız ne? Bunları masaya yatırabiliriz. Tarım ve hayvancılığın önü açık. Gelecekte tarım ve hayvancılık daha farklı yerlerde olacak.

EKİLİP DİKİLMEYEN

ALANLARI TARIMA AÇMALIYIZ

Örneğin şuan domatesin fiyatının 50 kuruş, 1TL olması lazım. Geçtiğimiz günlerde fiyatı 7 liraya kadar çıktı, şimdilerde 3-4 lira. Demek ki, tarım olmazsa arz ve talebe göre fiyatlar yükseliyor. Patates ve soğan 1,5 TL. Gelinen noktada insan nüfusu her geçen gün artıyor. Bizim ekilip, dikilmeyen alanlarımız var. Bu alanları değerlendirmemiz gerekiyor.

SEFERBERLİK İLAN EDİP

KALKINMA HAMLESİNİ YAPMALIYIZ

Şehrin aktif rol alan oyuncuları ile oturup, Isparta’nın planını yapıp, hangi sektörde nereye gideceksek, 5-10-25-50 yıllık plan ve program yapmamız lazım. Hepimiz seferberlik ilan edip, Isparta’nın kalkınma hamlesini yapmamız gerekiyor. Elimizde her şey var. ‘Isparta teşvike neden giremedi? Bankalarda parası çok ondan giremedi’ diyoruz. Paranın çok olması kötü bir şey değil. Isparta’da demek ki, zamanında para kazanılmış ki, bankalarda milletin parası var. Bir çağrı yapılabilir. Oturulur, konuşulur, bu insanlarda yatırıma yönlendirilebilir.

HIZLI OLALIM

ZAMAN ÖLDÜRMEYELİM

Bir bürokrat geliyor. ‘Şöyle, böyle yapalım’ diyor. Bizde onun peşinden gidiyoruz. Bizim burada yapmamız gereken Isparta’nın misyonunu, vizyonunu ve hedefini koymak. Kurum ve kuruluşlara gelecek bürokratlarda gelmeden önce bunu görecekler. Bu konulara destek vermek gerecek diyecekler. Bu noktada ITSO, Esnaf Birliği, ITB, STK’lar olarak bizim dimdik durmamız gerekir. Hepimizin amacı ve hedefi belli. Hepimiz Isparta sevdalıyız. Madem Isparta sevdalıysak, bu ilde yaşıyorsak, gelin hep birlikte planı yapalım. Bu plan içinde yapılacakları belirleyip, hızlı hareket edelim. Zamanı öldürmeyelim.”

İSTEDİKLERİMİZİ ALINCAYA

KADAR ANKARA’YA GİTMELİYİZ

Öte yandan Isparta’nın lobi çalışmalarına da değinen Adar, “Isparta olarak hep beraber bir fidan diktik. Bu fidanı sulayacağız, büyüteceğiz ve hep birlikte meyvesini yiyeceğiz. Allah bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Bu birlikte ve beraberlikle Ankara’dan bütün sonuçları alabiliriz. Almamız da gerekiyor. Çünkü o günkü gittiğimiz yerlerde gözüken olay şuydu; Isparta’nın tamamı oradaydı.  Dikilen ağacımız büyür. Ama tek bir ağaç yetmez. Bir orman oluşturmalıyız. Onun içinde istediklerimizi alıncaya kadar gitmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bu haber 912 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...