“Bu yıl kirazda kaliteyi tutturamadık!”

15 Temmuz 2013 16:11

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, kiraz hasadının halen daha rakımı yüksek olan bölgelerde devam ettiğini ve bu yıl rekoltenin iyi olmasına karşın ihracatın az olduğuna değindi. Geçen yıl 4324 ton kirazın ihraç edildiğini ve bu sezon ihracatın 3 bin tonlarda kalacağını ifade eden Kutlu, ‘’Bunun en büyük sebebi iklim şartları. Bu yıl kaliteyi tutturamadık’’ dedi.

Haziran ayı itibariyle 6 bin ton rekolteden 2057 ton kirazın ihraç edildiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, hasat döneminin sona ermesiyle bu rakamın 3 bin tonlarda kalacağını, geçen yıl 4324 ton kirazın ihraç edildiğini bildirdi. Kutlu, “Rekolte yüksek ama ihracat düştü. O da neden kaynaklandı? İklim şartlarının değişmesinden kaynaklandı. Bu yüzden çoğunluğu iç piyasaya gitti. Neredeyse %50’si diyebiliriz. Haziran sonu itibariyle 2057 ton ihracat kirazı toplandı. Geçen yıl 4324 ton ihracat kirazı toplandı. Bu sene o tonu bulmayacak tabi. Kalite düşüklüğü var çünkü. Kiraz, iç piyasaya kilosu 1 lira 20 kuruştan alındı. İhraç ürünü kiraz ise kilosu 4 lira 30 kuruşa kadar çıktı” dedi.

REÇETE DOĞRULTUSUNDA İLAÇ KULLANILMALI

Öte yandan Kutlu, kiraz üretimi yapılırken, reçete doğrultusunda ilaç kullanılmasına da özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kutlu, “İlaçlamaya bazı ilaççılarımız reçetesiz ilaç veriyor. Bunda tüccarların bir kısmı diyelim artık geliyor bahçemizde deney alıyor laboratuara götürüyor. İlaç kalıntısı varsa ona göre almıyor. Benim kirazı da kontrol ettiler. Ülkemizin çok önemli konularından birisi. İlaç kalıntısı çıktığı zaman götürdüğün mal olduğu gibi geri geliyor. Bu ilaçların aslında kontrol altına alınması lazım. Reçetesiz ilaç verilmemesi lazım. Şimdi burada üreticimiz bilmiyor, ilaç satan arkadaşlarımız veriyor fazlaca ilacı atıyor ondan sonra kontrollerde var böyle ilaç kalıntısı çıkanlar oldu, onların malını almadılar” diye konuştu.

Bu haber 623 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...