Tarım Sektörü sevindirdi

4 Eylül 2012 18:35

Son yıllarda yakaladığı büyüme ve istihdam rakamları ile Batı Akdeniz bölgesi ekonomisinin lokomotifi konumuna yükselen tarım sektörü, bu performansını 2012 yılının ilk 6 ayında da sürdürdü. Batı Akdeniz Bölgesinin en güçlü insan kaynakları platformu bagevkariyer.com’un istihdam endeksi verilerine göre yılın ilk 6 ayında tarım sektörünün istihdam rakamlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artış görüldü. Aynı dönem içerisinde BAGEV Kariyer veritabanında sektörle ilgili toplam 33 yeni iş ilanı yayınlanırken, yaklaşık 70 kişiye yeni iş imkanı doğdu. En çok istihdam artışı işçi aile ve ziraat mühendisinde yaratıldı.

TARIM HIZLI BÜYÜYOR

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Adar, tarım sektörünün istihdam haritasına bakıldığında son 1 yıllık dönemde özellikle işçi aile alanında istihdamın yoğunlaştığını söyledi. Adar, “Tarım sektöründen gelen istihdam rakamlarının yüzde 23 seviyesine ulaştığı görülüyor. Son birkaç yıldır özellikle Batı Akdeniz Bölgesi’nde tarım sektörünün daha da yaygınlaşması ve bu alanda bir çok yeni firmanın ortaya çıkması, bu trendin başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor” dedi.

EN BÜYÜK YATIRIM NÜFUSU YOĞUN ŞEHİRLERE

Tarım sektörünün en çok geliştiği ve en çok istihdam gerçekleştirildiği şehirler, nüfus yoğunluğuna ve ekonomik gelişmişlik düzeyine bağlı olarak sıralanıyor. 2012 içinde tarımda en çok eleman aranan şehirlerin başında Antalya gelirken, bu ili sırasıyla Burdur, Isparta, İstanbul, Adana, Afyonkarahisar ve Ankara takip ediyor. Sektörden gelen istihdam rakamları, tarım yatırımlarının hızlı bir şekilde istihdama yansıdığına ve bu özelliği ile de şehirlerin ekonomilerinde önemli bir canlanma sağladığına işaret ediyor.

LİSE MEZUNLARINA TALEP FAZLA

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Adar, tarım sektörünün istihdam açısından en önemli özelliklerinden birinin de neredeyse her yaş ve her eğitim düzeyinden kişiye iş imkanı sunması olduğunu söyledi. Adar, “Bu yönüyle tarım, ilkokul ve lise mezunları için çok önemli bir kariyer alanı olarak öne çıkıyor” diye konuştu. Bagevkariyer.com ‘da tarım sektörü için yayınlanan iş ilanlarında eğitim kriterine bakıldığında, lise mezunlarına gelen iş talep oranı yüzde 40 iken, ilkokul mezunları için bu oran yüzde 30’larda seyrediyor.

EN ÇOK TARIM İŞÇİSİ ARANIYOR

Tarım, doğası gereği en çok tarım işçisi istihdam ediyor. Sektörde en çok talep edilen ilk 10 pozisyon tarım işçisi, muhasebe elemanı, ziraat teknikeri, gıda mühendisi, mesul müdür, veteriner hekim, ziraat mühendisi, ekskavatör operatörü, pazarlama ve ihracat sorumlusu olarak sıralanıyor.

70 KİŞİYE İŞ FIRSATI DOĞDU

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Adar, BAGEV Kariyer istihdam endeksi verilerine göre bir ay içerisinde 70 kişi yeni iş fırsatı yakaladığını bu verilere göre, temmuz ayında en çok aranan meslek gruplarının tarım işçisi ve muhasebe olduğunu belirtti. Adar; Antalya, Burdur, Isparta ve İstanbul’un en çok iş fırsatı yaratan şehirler olarak zirvede yer aldığını, temmuz ayında en çok istihdam yaratan sektörlerin ise turizm ve İnşaat olduğuna dikkat çekti.

280 iş ilanı ile 8000 kişiye iş fırsatı doğdu

İstihdam endeksi verilerine göre ağustos ayında bagevkariyer.com veritabanında toplam 280 iş ilanı yayınlandı. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Adar, “Bu rakam, yaklaşık 8 bin kişi için iş fırsatı demek. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 2, Ağustos 2011’e göre yüzde 23, Ağustos 2010’a göre ise yüzde 53 artış yaşandığına işaret ediyor” diye konuştu.

MUHASEBE VE TARIM İŞÇİSİ YİNE ZİRVEDE

Ahmet Adar, ağustos ayında, muhasebe elemanlarına ve tarım işçilerine olan talebin yine en üst sıralardaki yerini koruduğunu, muhasebe ve tarım işçilerinin yanı sıra depo elemanı, reklam ve tanıtım sorumlusu, güvenlik görevlisi, şoför, depo çalışanı, oto elektrik elemanı, insan kaynakları sorumlusu, kat görevlisi, uzman personel,  komi ziraat teknikeri, ziraat mühendisi ve gıda mühendisine olan talebin de yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.

TURİZM VE TARIM YİNE İLK SIRADA!

BAGEV Kariyer istihdam endeksi ağustos verilerine göre en çok yeni iş ilanı gelen sektör 33 ilanla turizm oldu. Bunu, 31 gibi yakın bir rakamla tarım sektörü takip etti. Diğer sektörlerden gelen iş ilanı sayıları ise şöyle sıralandı. İnşaat 14, danışmanlık 12, sigortacılık 11, cam sanayi 11, elektrik elektronik 8, mağazacılık 7, mimarlık 7, reklam ve tanıtım 6, elektronik güvenlik sistemleri 5, basım yayın 5, sağlık 5, tekstil 5, matbaacılık 4 ve diğer sektörlerde 22

TÜM BATI AKDENİZ BAGEV KARİYER’DE

BAGEV Kariyer istihdam endeksi dönem verilerini açıklayan Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Adar, Batı Akdeniz Bölgesinde iş arayanlara ve işverenlere ücretsiz iş ve personel arama imkanı sunuyoruz diyerek Isparta’daki tüm iş arayanları ve işverenleri BAGEV Kariyer kullanmaya davet etti. 

Bu haber 830 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...