“CMK’da sıkıntı büyük”

4 Eylül 2012 18:38

Isparta Barosu Başkanı Avukat Gökmen Gökmenoğlu, ücretsiz çalışma ve angarya  yasağı Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen avukatların CMK ile görevlendirildiklerini belirterek; “Buna rağmen meslektaşlarımız asgari ücretin çok altındaki rakamlarla, üstelik uzunca bir süre ücretini alamadıkları halde savunma mesleğini icra etmeye çalışmaktadırlar. Bu bakımdan Avukatların da özlük haklarının yargının diğer unsurları ile eşit düzeye getirilmesi gerekmektedir” dedi.

Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen Avukatlar Devletten alacaklı. Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, CMK kapsamında gerek mahkemeler, gerek Savcılıklar ve gerekse karakollar tarafından talep edilmesi sonucu Baro tarafından müdafi veya vekil olarak görevlendirilen Avukatların paralarını zamanında alamamalarından yakındı.  Yargı’da toplu izin anlamına gelen Adli Tatil’in sona ermesinin ardından Yeni Adli Yıl önceki gün başladı ve özel çalışan avukatlar dahil tüm yargı mensupları önceki

günden itibaren yeni adli yıla girdi.

AVUKATLAR’IN CMK SIKINTISI

Ancak, Baro Başkanı Avukat Gökmen Gökmenoğlu yeni adli yıla girilirken Avukatların yaşadıkları CMK’dan kaynaklanan ödenek sıkıntısını dile getirdi. Başkan Gökmenoğlu; “Öncelikle Isparta Baro Başkanlığı olarak 2012 - 2013 Adli Yılının, yargıçlarımıza, savcılarımıza, avukatlarımıza, yargı çalışanlarımıza, ülkemize, ülkemiz hukukuna yararlı olmasını diliyorum.  Bilindiği gibi; Anayasal demokrasilerde, diğer bir deyişle anayasal bir devlette, temel hak ve özgürlüklerinin korunması konusunda merkezi öneme sahip olan organ, yargı organıdır.  Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin en önemli kurumlarından birisi “adil yargılanma hakkı”dır. Bu hakkın uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı Yargıçların, insan haklarına saygılı, sanığın aleyhine olduğu kadar lehine olan delilleri de toplamak suretiyle gerçeğin ortaya çıkmasına, adaletin gerçekleşmesine katkı yapacak bilgili ve sorumlu Savcıların ve yine bilgili, sorumlu, cesur ve bağımsız Avukatların varlığına bağlıdır. 

“CMK GÖREVLENDİRMELERİ HEM DÜŞÜK

ÜCRETLİ HEM ZAMANINDA ALAMIYORUZ”

Avukatlık mesleği günümüzde bir çile mesleği haline gelse  de, Avukatlar ömürlerini adliye koridorlarına ve duruşma salonlarına adasalar da, hastalıklarında ya da cenazelerinde  bile duruşmaya girmek zorunda kalsalar da asla bu durumdan şikayetçi olmamışlardır. Zira her Avukat görevinin kutsallığına inanmıştır. Ücretsiz çalışma ve angarya  yasağı Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen avukatlar CMK ile görevlendirildikleri ve asgari ücretin çok altındaki rakamlarla, üstelik uzunca bir süre ücretini alamadıkları halde savunma mesleğini icra etmeye çalışmaktadırlar. Bu bakımdan Avukatların da özlük haklarının yargının diğer unsurları ile eşit düzeye getirilmesi gerekmektedir. Avukatlık mesleğinin  tercih edilmesini sağlayacak ve mesleği icra edilebilir kılacak yasal düzenlemelerin de bir an önce yapılması gerekmektedir” dedi.

Bu haber 830 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...