Teke ve Toros Folklorunda Isparta Türküleri çıktı

17 Temmuz 2013 15:09

Vali Memduh Oğuz, yaklaşık 2 yıl süren bir çalışma neticesinde Isparta Türkülerinin bir CD’de buluştuğunu ve bunu tüm kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi. TRT ve Bakanlık arşivi de irdelenerek ortaya çıkarılan 200 eser arasından 12 türkü makamsal özelliklerine bakılarak seçildi.

Isparta Kültür Mirasına yeni bir eser daha eklendi. Yaklaşık 2 yıl süren bir çalışmanın neticesinde Teke ve Toros Folklorunda Isparta Türküleri CD’si ortaya çıkarıldı. CD’yi Vali Memduh Oğuz dün basın mensuplarına tanıttı.

İLİMİZ KÜLTÜRÜNE YAPILMIŞ ÖNEMLİ BİR KATKI

Isparta için kültür hayatı bakımından önemli bir çalışmanın tamamlandığını ifade eden Vali Oğuz, “Isparta Türküleri CD’si ilimizin kültürüne yapılmış önemli bir katkıdır. Ramazan Bayramında hep beraber bu CD’leri dinleyip bayram ederiz artık. CD’den 5 bin adet bastırdık” dedi.

AYLARCA İSTANBUL’DA STÜDYODA ÇALIŞILDI

Isparta’nın folklorumuzda çok önemli bir yeri olan vilayet olduğunu ifade eden Oğuz, şöyle devam etti; “Tüm insanlığın gönlüne hizmet edecek, üstün zevk düzeyinde türkülerimiz var.  Vilayet olarak bununla ilgili bir çalışma yapma gereği duyduk. SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki arkadaşlarımızla işbirliği yaptık. Deniz Yıldız bu projenin yöneticisi oldu. Yaklaşık 2 yıllık bir hikâye sonucunda bu albüm çıktı. Proje BAKA tarafından desteklendi. Daha sonra da işin stüdyo aşamasına geçildi. Arkadaşımız aylarca İstanbul’da stüdyoda çalıştı.

5 BİN ADET BASILDI

Bir müzik CD’si çıkarmak çok sıradan bir olay ve çok kolay. Bugün ısmarlasanız 1 hafta sonra hazır olur. Bizim bu çalışmamız sıradan CD’lerden çok farklı. Bilimsel bir çalışma yaptık. Müzik ilminin tüm inceliklerine riayet edilmiş, çok titiz bir çalışma yapılarak değerlendirilmiş ve bu CD ortaya çıktı. Bu CD, bilimsel bir çalışma yapılırken kaynak olabilecek türde. Her ilde CD’ler hazırlanıyor. Ama onların en üst kalitesinde hazırlandı.

Ispartamızın kültürüne yapılmış önemli bir katkıdır. Proje koordinatörü Deniz Yıldız başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyorum. Vilayet olarak bu CD’den 5 bin adet yaptırdık. Isparta Türküleri bu CD’den ibaret değil. Bu bir başlangıçtır. Bu projelerin devam etmesini istiyoruz. Isparta halk kültürüyle ilgili çalışmaların bu şekilde başlangıcını yapmış olalım.”

MÜZİK KABİLİYETİ YÜKSEK TÜRKÜLER SEÇİLDİ

Albüme katkı sağlayan Deniz Yıldız ise ünlü türkücülerin bu esere ses verdiğin belirtti. Ortaya çıkan eserin Isparta’nın tamamını kapsayacak şekilde hazırlandığın belirten Yıldız, “Bu çalışma Valimizin büyük destekleriyle ortaya çıktı. İlk olarak Valilik ve SDÜ’nün ortak projesi olarak BAKA’ya sunuldu. BAKA’da destekledi ve ürün ortaya çıktı. Daha sonra da basıldı. Türkülerimiz Hüseyin Turan, Nida Ateş gibi çok değerli sanatçılar tarafından okundu.

12 sözlü eser var.  Bir de zeybek var, enstrümantal. Bu çalışma Ispartamızın tamamını kapsayacak ele şekilde hazırlandı. Isparta’nın müzik kabiliyeti yüksek türküler seçildi. Ayrıca coğrafi dağılımına da belli oranda dikkat edildi.

200 ESER ARASINDAN 12’Sİ ÖZENLE SEÇİLDİ

Türküleri Yıldız Mutlu Yıldız, proje danışmanı Mehmet Akif Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Karakelle ve Isparta’nın önemli değeri Yalçın Özsoy ile birlikte repertuarı oluşturduk. Isparta türküleri bunlarla sınırlı değil ama böyle bir seçki ortaya çıktı. Çok değerli türkülerimizde mevcut. Makamsal özelliklere bakıldık. Müzikal formlara dikkat edildi. Müzik kalitesi yüksek eserleri seçtik. Elimizde TRT repertuar ve Turizm ve Kültür Bakanlığı arşivi olmak üzere yayınlanan çok eser vardı.  Yaklaşık 200 türküden 12’sini seçtik. Mevlüt Öz Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi’nin müzik öğretmeni Mevlüt Öz’de bu albümde 12. türküyü seslendirdi” diye konuştu.

 

 

Bu haber 958 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...