“Ispartalı Memduh Oğuz’un söyleyeceği çok laf var!”

17 Temmuz 2013 15:15

Vali Memduh Oğuz, bugüne kadar açıklamaktan çekindiği emeklilik ve sonrası konusunu gazetemizle paylaştı. Deyim yerindeyse güç gösterisi yapan Vali Oğuz, “Bundan sonra daha dolu daha cesur konuşurum. Vali olarak bir şey söyleyemedim ama Ispartalı Memduh Oğuz olarak söyleyeceğim çok laf var. Maddi olarak da oldukça güçlüyüm” dedi.

Emekli olduktan sonra Isparta’dan ayrılmayacağını kendini bir Ispartalı olarak gördüğünü belirten Vali Oğuz, sadece görevini bırakacağını ve emekli bir birey olarak bu ilde yaşayacağını bildirdi. Ancak emekli olduktan sonra daha dolu, daha cesur konuşacağını ifade eden Vali Oğuz, “Çünkü Vali olarak belli bir objektifliğimiz var, şahsımız adına bir şey söyleyemiyoruz. Ne söylesek Isparta Valisi olarak söyleyebiliriz. Ama Ispartalı Memduh Oğuz’un söyleyeceği çok laf var. Dün gece bir Ispartalı vatandaş olarak kendi evimde kaldım” dedi.

İLİM ŞEHRİ ISPARTA DERNEĞİ KURDU

Öte yandan İlim Şehri Isparta Derneği’ni kurduğunu açıklayan Vali Oğuz, şöyle devam etti: “Derneğin şuanda 100’lerce üyesi oldu. Daha da artacak. Bir ofisimiz, çalışma yerimiz olacak. Sadece senede 10-15 gün kalalım diye düşünmüyoruz. Şimdi bir büroda tanzim ediliyor bize. Isparta’da güçlü bir şekilde oturuyorum. Hayatımızın sonuna kadar idare edecek bir emekli imkânımız var. Eşim birinci dereceden devlet memur emeklisi. Bende Valilikten emekli olacağım. Ekonomik olarak kimseye ihtiyacımız olmayacak. Mal bildiriminde de bulunduk. Türkiye’nin her yerinde gayrimenkulleri olan bir insanım” diye konuştu. 

ELMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Diğer taraftan hayata geçirmek istediği İlim Şehri Isparta Projesi’nin yarım bırakılmaması gerektiğini bu projeyi iyi niyetli insanların sonuna kadar götürmesi gerektiğini ifade eden Vali Oğuz, şunları söyledi: “Biz 700 bin ton elma üretiyoruz. Elmanın problemi var mı? Çok büyük. İhraç edememe sorunu var. Hemen Isparta’ya elma enstitüsü kurulmalı. Bunun yanında ilmi müesseseler, başka enstitüler Isparta’ya gelirse dünya cenneti olur burası.

ISPARTA BENDEN DE İSTİFADE ETMELİ

Isparta, bazı konularda benden de istifade edecek. Geçen haftalarda 22 Arap ülkesinin turizm teşkilatının başkanları 5 gün Isparta’da kaldı. 100 Arap televizyonu ve 150 Arap gazetesi 4 gün Isparta’yı gezdiler, haberler yayınladılar. Isparta turizmine davetler sundular. Arap gazetelerinde yüzlerce sayfa Isparta’yla ilgili haberler yayınlandı. 22 ülkenin her birine bin ton elma satsak 22 bin ton eder.  Acaba bunu tıkayan, önleyen nedir diye baktığınızda size bir elma enstitüsü lazım. Devletin bu konuda ihracatını, ilaçlamasını, yetiştiriciliğini, çeşitliliğini, dayanıklılığını, ambalajını belirleyecek bir müesseseye ihtiyaç var. Ama belli bir masraf ister. Bunu Isparta’da yaparsan vergi ödemezsin, harç ödemezsin. Böyle bir İlim Şehri Isparta çıktığında bu yatırımın önü açılıverir. O zaman 700 bin ton elma, 1,5 milyon tona çıkar. Eğer Isparta elmasını ihraç edebilme şansını yakalasa, bu seferde üretim artar. Bu çok da zor değil. Yeni alanlarda ortaya çıkar. Yaklaşık 1 dekar elma bahçesi 7-8 bin liraya geliyor. 3-4 yıl sonrada ürün veriyor. Isparta’nın bir anda ekonomisi değişir.

İYİ NİYETLİ İNSANLAR BENDEN

SONRA BU PROJEYE SAHİP ÇIKSIN

İnsan Vilayetini tanımalı. Bir istikamet koymalı. Genel çerçeve içerisinde devam edilmeli.

Benim Isparta’yla ilgili koyduğum bir hedef var. Bu şu ya da bu sebeple bazen çok dikkate alınmıyor. Bundan sonra iyi niyetli insanların ilim şehri Isparta fikrine sahip çıkmasını bekleyeceğiz. Çünkü ilim şehri Isparta’nın ekonomik boyutu belli. Perşembe veya Cuma kitabımızda yayınlanmış olacak. Bunun hukuki altyapısı ve ekonomik getirisi belli. Isparta’yı kalkındıracak, 81 il içerisinde imtiyazlı olacak. Başkentten, İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa’dan tabiat itibariyle varlıklı birçok ilden öne çıkaracak, Isparta halkına para olarak dönecek. Çünkü KDV gibi belli şeylerde ucuzluklardan istifade edeceksiniz. 

BU PROJENİN SAĞLA SOLLA, DİNDARLA DİNSİZLE ALAKASI YOK

Isparta’nın hem işsizlik, hem ekonomik hem de diğer sorunlarının tamamını çözecek bir proje. Buna kitlenin toptan sahip çıkması lazım. Burada siyasi bir yaklaşım yok. Bu proje bir siyasi partinin tekelinde olabilecek bir düşünce de değil. Bunun sol veya sağ düşünceyle de bir alakası yok. Bu düşünceyi savunabilmek için dindar, dinsiz olmak gibi bir şartta yok. Adı üstünde İlim Şehri Isparta projesi. Bir şehri ayağa kaldırabilecek bir proje.

BİR MADDE ISPARTA’NIN HAYATINI DEĞİŞTİRECEK

İlim Şehri Isparta için sadece Bakanlar Kurulu kararıyla, bir madde ile kanun çıkmadan belirlenmesi yeterli. Kalkınmada öncelikli iller belirlenirken şöyle bir madde ilave edilirse; ‘Isparta’da ilim şehridir veya ilim şehri yatırımlarında kalkınmada öncelikli illerin yararlandığı her türlü imtiyazdan yararlanır.’

BEN BUNLARI SÖYLEDİM Mİ İNSANLAR MEMNUN OLMUYOR ‘AKŞAM EVE NE GÖTÜRÜYORUM’ DEYİP ONA BAKIYOR

Lütfen İlim Şehri Isparta projesini ciddi olarak değerlendirelim. Hemen çağdaş dünyaya bakalım. Dünya da neler oluyor? Dünyadaki hangi önemli iller pastanın büyüğünü alıyor? İlim Şehri Isparta projesi hayati bir proje. Bir kişi Isparta’da yaşıyor ve projeyi savunmuyorsa 2 sebebi olabilir. Birinci haberi yok bilmiyor, ikinci ise kıskanıyor. Başka bir nedeni olamaz. Isparta’da herkes bu konuya odaklanacak. Bu sadece Isparta Valisi’nin konusu değil. Biz gündeme getirdik. Vatandaşlarımız bu türlü konuşmalardan memnun olmayabiliyor. Akşam eve ne girecek diye bakılabiliyor. Akşamı değil, nesilleri kurtarmamız gerekir. 25 yıl önce Burdur Valisi iken ‘kendimi kurtarayım yeter diyen millet toptan batar’ demiştim. Hep beraber kurtulalım. Geleceğe yatırım yapmamız lazım.”

 

 

Bu haber 908 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...