“Bu sistemle yatırımcı tabi Isparta’ya gelmez!”

18 Temmuz 2013 15:28

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın sosyoekonomik gelişmişlik endeksi kriterlerinin yüksek olmasından dolayı yatırımcının gelmediğini söyledi. Başdeğirmen, “Hiçbir yatırımcı 3. bölgede yer alan Burdur ve 4. bölgede yer alan Afyon varken yatırımı artık Isparta’da yapmayacaktır. Ayrıca bu teşviklerin OSB’lerde yapılması durumunda bir alt teşvik bölgesinin geçerli olduğunu düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğu açıktır” dedi.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yeni teşvik sisteminde Isparta’nın hak ettiği yeri alabilmesi için sosyoekonomik gelişmişlik endeksi (SEGE) kriterlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

 2003 SEGE çalışmasına göre Isparta’nın 28. sırada yer alırken SEGE 2011 çalışmasında 7 basamak yükselerek 21. Sıraya çıktığını belirten Başdeğirmen, yüksek lisans ve doktora sahibi nüfusun +30 yaş nüfusa oranı, okuryazar nüfus oranı, genel ortaöğretim net okullaşma oranı, mesleki ve teknik liseler net okullaşma oranı gibi eğitim göstergelerde, Isparta’nın Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Isparta’nın sağlık göstergelerinde de ülke ortalamasının ilerisinde olduğun ifade eden Başdeğirmen, şunları söyledi; “Isparta bu teşvik sisteminden SEGE kriterlerinden dolayı faydalanamamaktır. Bu sistemle, bir yatırımcının teşvik sisteminden yararlanmak amacıyla Isparta’da yatırım yapmasının hiçbir anlamı yoktur. Hiçbir yatırımcı 3.bölgede yer alan Burdur, 4.bölgede Afyon varken yatırımı artık Isparta’da yapmayacaktır. Ayrıca bu teşviklerin OSB’lerde yapılması durumunda bir alt teşvik bölgesinin geçerli olduğunu düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğu açıktır. Bu nedenle sosyoekonomik gelişmişlik endeksi kriterlerinde yukarıda bahsettiğim gerçekten imalat sanayimizi, ticaretimizi ve ekonomik durumu gösteren kriterlerle değerlendirme yapılırsa Isparta’nın komşu iller de olduğu gibi 4. Bölgede yer alması gerekmektedir.”

 

Bu haber 647 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...