“Devletin büyük ayıbı!”

19 Temmuz 2013 14:50

Dünkü gazetemizin manşetinde yer verdiğimiz “Sulama Birlikleri borç kıskacında” haberimize tepkiler yağıyor. CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Sulama Birliklerinin elektrik borcu sorununun yıllardır süre geldiğini ve devletin bile bile buna müdahale etmediğini ileri sürdü. Şimdi elektriğin özelleştiğini ve sulama birlikleriyle özel sektörün karşı karşıya getirildiğini belirten Şenol, “Devlet ayıp etti. Şu anda çoğu yerde sulama yapılamıyor ve köy halkı isyan etmeye başladı. Yakında Isparta’da kriz çıkabilir” dedi.

Sulama birliklerinin içler acısı durumu siyasi çevrenin yanı sıra çoğu kesimin tepkisine neden oldu. Elektrik borçları nedeniyle sulama yapamayan birliklerin bu durumu ileride büyük krizlerin yaşanacağının sinyallerini veriyor. Öyle ki şu anda bazı kırsal alanlarda halk isyan etme boyutuna gelmiş durumda. Konuyu değerlendiren CHP İl Başkanı Vedat Şenol, borç olayının yıllardır var olduğunu ve çözüm için hiçbir şey yapılmadığını ileri sürdü.

DEVLET AYIP ETTİ!

Devlettin bu sorunun çözümünde hiçbir şey yapmadığını ifade eden Şenol, şunları söyledi; “TEDAŞ’ın özelleştirilmesi kapsamında Isparta’daki elektrik dağıtım hizmeti AKEDAŞ’a verildi. Devlet kurumu satarken, borcu da verdi. Bir devlet olarak sulama birliklerini borçlu bir şekilde özel sektöre nasıl devredersin? Devlet olarak bu borçları üstlenecektin ya da sorumlular hakkında işlem yapacaktın. Borçların neden ödenmediği araştırılırdı, burada sorumlu görülen kişi ve yerler hakkında işlem yapılabilirdi. Bunları yapmadan devlet kendi sosyal sorumluluğunu bir kenara atarak, tüm köy ve sulama birliklerini özel şirketle muhatap haline getirdi. Zaten günlük borçlarını ödemekte zorluk çekiyorlar. Yazık değil mi? Günah değil mi?

BAZI KÖYLERDE HALK İSYANDA

Göller Bölgesinin göbeğindeyiz. Böyle bir bölgede sulama yapılamıyor. Yakında elektrikler kesilecek ve haciz işlemleri başlayacak. Özellikle Yeşilköy’den telefon aldım. Tüm köy halkı isyanda. Ben sulama birliklerinin tepki göstermeleri gerektiğine inanıyorum. Bunlar bir araya gelsinler, tüm köylüleri de örgütlesinler gerekirse hepsini Isparta Hükümet Meydanı’na döksünler. Devlet bunu çözmeli, çözmek zorunda. Topu özel şirkete atıp, halkı onlarla muhatap haline getirdikleri zaman çok büyük sorunlar yaşanır. Bazı yerlerde şalterlerde indirildi. Köyler karanlığa gömülüyor.

ÖZEL ŞİRKET ACIMASIZCA TAHSİL EDECEK

Bu özelleştirmeler yapılırken, vatandaşa ballandıra ballandıra anlatıldı. TEDAŞ, Tekel gibi benzeri kuruluşlar devletin para kaynakları, devletin altın yumurtlayan tavukları peşkeş çekildi, satıldı. Onlara avantajlar sağlandı. Acımasızca bu şirketler şimdi tahsilât yapacaklar. Belki kendilerine göre haklılar. Devletle yaptıkları anlaşmalarda bu var. Böyle bir yetki verilir mi bu şirketlere? Bu borç devletin genel affı ile yok edilebilirdi ya da muhatabı devlet kurumu olmalıydı. Çözüm de o şekilde bulunmalıydı.

BÜYÜK KRİZ YAŞANACAK

Vatandaş biraz tepki göstermeli. Vatandaşımız çıkan yasaları bilmeden onaylıyor. Ama uygulamaya gelindiğinde, sıkıntılar yaşanmaya başladığında herkes ayağa kalkıyor. Tabi kanunlar geçmiş oluyor, iş işten geçiyor. CHP özelleştirmelerle ilgili çok mücadele verdi.

Hükümet sağlık konusunda en başarılı olduğu alanda çökmüş durumda. Bu elektrikte de böyle olacak. Çok büyük bir kriz yaşanacak. Valilikler bu konularda halkı bilgilendirmeli, halkı uyandırmalı. Valilikler sadece devletin temsilcisi konumunda olmamalı. İlgili kurum ve kuruluşlar bu konularda uyarmalı. Çeşitli konular gündeme geldiğinde görüş bildiren sivil toplum örgütleri var. Neden bu örgütler özelleştirmeler sürecinde görüş bildirmediler? CHP’nin dışında kimsenin tepkisi olmadı. Tabi yalnız kalıyoruz, sahiplenilmiyor.

CHP sulama birliklerini eyleme çağırıyor. Bizde onların yanındayız. Sulama birlikleri köylülerini örgütleyerek eylem yapabilirler. Biz de onları destekleriz.”

 

Bu haber 634 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...