Çevre yolu ile ilgili kamuoyu yanlış bilgilendirildi

20 Temmuz 2013 13:23

Belediye Başkanı Günaydın’ın çevre yolunda kırmızı kot uygulamasında hata yapıldığı iddialarına Karayolları 13. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, “Yolda oluşan su birikintisini deşarj etmek bizim sorumluluğumuzda ancak çevre yolunda yol dışındaki sokak ve caddelerle diğer alanlardan gelen suların yola akmasıyla, olumsuzluklar yaşandı” şeklinde cevap verdi.

Karayolları 13. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, Valilik Göl Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısıyla Çevre yolundaki ‘kot hatası’ iddialarına yanıt verdi.

KOT HATASI DİYE BİR İFADE YOK

Öncelikle ‘kot hatası’ diye bir ifadenin Karayolları literatüründe bulunmadığını ifade eden Karademir, olayın Isparta kamuoyuna yanlış anlatıldığını savundu. Şiddetli yağıştan dolayı çevre yolunda yaşanan olumsuzlukların Karayollarından kaynaklanmadığını dile getiren Karademir, şunları söyledi: “Güzergâh üzerindeki tüm dere yataklarına uygun menfezler projelendirilmiş ve imalatları yapılmıştır. Ayrıca yol platformu üzerine düşen yağmur suyu için drenaj yapıları oluşturularak yüzey suyu tahliyeleri çözümlenmiştir. İmarlı yerleşim içerisinden geçen güzergâhımız boyunca imar planlarında dere yataklarına drenaj tahliyeleri yapılmıştır.

HERŞEY DİKKATE ALINDI

Yol kırmızı kotu oluştururken mevcut sathi kaplama yol, yapılaşma, altyapılar ve drenaj kotları dikkate alınmıştır. Karayolları teşkilatı olarak yolumuzu kesen dere yataklarına uygun menfezlerin yapılması ve yol platformumuza düşen yağmur sularının drenajı temel sorumluluğumuzdadır. Belediye İmar planı içerisinde imar yollarından gelen yüzey sularının belediye tarafından şehiriçi yağmur suyu drenaj şebekesi vasıtasıyla uzaklaştırılması gerekmektedir.  Bölge müdürlüğümüz ve Isparta Belediye Başkanlığı arasında ‘İçme suyu’ kanalizasyon hattının deplase edilmesini ve yağmur sularının deşarjının yapılması ile ilgili 2011 yılından itibaren karşılıklı yazışmalar yapılmıştır. Belediye tarafından deplase edilmesi gerekirken, deplasesi yapılamayan ve devam eden yol yapım çalışmalarının kesintiye uğramaması amacıyla Bölge Müdürlüğümüzce bazı yerlerde deplaseler yapılmıştır. Isparta Belediyesinin 142. Caddeden gelen yağmur sularının deşarjı ile ilgili talebi; Doğal gaz hattı, kanalizasyon hattı, içme suyu hattı ve evsel bağlantılar sebebiyle yapılamayacağı bunun ancak Isparta Belediyesi tarafından yapılabileceğini belirttik.”

BİZİM HESAPLARIMIZIN DIŞINDA GELEN SULAR OLUMSUZLUK YAŞATTI

Öte yandan 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda bir yerin imara açılması için bu alanlardaki yağmur su deşarjlarının ilgili kurumun görevi ve sorumluluk alanında olduğunu belirten Karademir, “Bunların yapılmaması bizim yol gövdesindeki yüzeysel drenajlar dahil yapmış olduğumuz o gelen suların taşınması mümkün değildi. Bizim tüm hesaplarımız yol gövdesine gelen suların debilerini ise hangi kesit gerektiriyorsa o kesitte yapılar yapıyoruz. Bunların üzerinde gelen yağmur suyu olursa taşıması mümkün değil. O yüzden bizim görevimizi yapmadığımıza dair bir bilgi sunuluyor topluma, bu yanlış bilgidir. Bizim yol çalışmalarında her türlü hesaplarımız yapılmış ve uygulanmıştır” diye konuştu.

 

 

Bu haber 754 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...