“Aile hekimlerine nöbet kabul edilemez”

24 Temmuz 2013 15:55

25 Ocakta yayınlanan aile hekimliği yönetmeliğinde 19 Temmuz’da yapılan değişiklikle nöbet tutmadaki tüm kriterler ve şartlar kaldırılarak tüm aile hekimlerine hastanede nöbet uygulaması başlatıldı.

Türk Sağlık-Sen Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Sağlık Bakanlığı çalışan memnuniyetini dikkate almamaya ve çalışanlara zulüm etme anlayışına ısrarla devam ediyor.

Son olarak aile hekimlerini hayal kırıklığına uğratan bir icraata imza atan Bakanlık, tüm aile hekimlerine hastanede nöbeti zorunlu hale getirdi.

25 Ocakta yayınlanan aile hekimliği yönetmeliğinde 19 Temmuz’da yapılan değişiklikle nöbet tutmadaki tüm kriterler ve şartlar kaldırılarak tüm aile hekimlerine hastanede nöbet uygulaması başlatılmış oldu.

25 Ocakta yayınlanan yönetmelikte yer alan hükümlerin iptali için Danıştay’da açtığımız dava sürerken böyle bir yönetmelik değişikliği ile Haftada 40 saat çalışma ilkesi göz ardı edilerek 30 saate kadar nöbet tutturulacak olması kabul edilemezdir.

2012 yılında yaptığımız bir ankette aile hekimlerinin nöbet ile ilgili düşüncelerini sorduğumuzda yüzde 95’i bunun yanlış bir uygulama olarak gördüklerini ifade etmişlerdi.

Aile hekimlerinin böyle bir bakış açısı varken ben yaptım oldu mantığıyla hareket edip böyle bir uygulamaya geçilmesinin izah edilebilecek bir yanı yoktur. Bu tür bir anlayış, sağlık hizmetlerine zarar verecektir. Gündüz mesai gece nöbet sabah tekrar mesai ile aile hekimlerinden nasıl bir verim almayı planlıyor bakanlık merak ediyoruz. Böylesine bir çalışma süresi insan haklarında aykırıdır. Zorla çalıştırılmaktır. Angaryadır.

Yaptığımız araştırmaya göre aile hekimlerinin yüzde 85’i iş yükümüz oldukça fazla derken, Aile hekimlerinin 40’a yakın yürüttüğü görev ve sorumluluğu varken birde nöbet tutturulmaya başlanması yanlıştır.

Ayrıca yönetmelikteki bu nöbet uygulamasında hiçbir objektif kriterin olmaması ve işin tamamen idareci keyfiyetine bırakılmış olması da çalışma hayatı için kabul edilemez bir durumdur.

Kısacası aile hekimlerine nöbet uygulaması kabul edilemezdir. Herşeyi ile baştan sona yanlış olan bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Biz bu konuda mücadelemizi sürdüreceğiz. Türk Sağlık-Sen olarak daha önceki düzenlemede olduğu gibi yine yargıya gidecek ve çalışanların hakkını arayacağız.

Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum”.

Bu haber 586 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...