“Abdülkadir Hamidi Hazretleri Isparta’nın manevi sahiplerindedir”

24 Temmuz 2013 16:01

SDÜ İlahiyat Fakültesi’nin bilimsel çalışmaları ile Hisar Mahallesi’nde keşfedilen ve Vali Memduh Oğuz’un gayretleriyle İl Özel İdaresi’nce restore edilen Fatih Sultan Mehmet’in Hocası Abdülkadir Hamidi Hazretleri’nin Türbesi Salı günü saat 17.oo’de düzenlenen bir törenle açıldı. Törene Isparta protokol üyeleri tam kadro katılırken, başta TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek olmak üzere devlet erkânı da açılış için telgraf gönderdi. Vali Oğuz, “Abdülkadir Hamidi Hazretleri bir Allah dostudur. Bunun bilinmesini istiyorum” dedi.

Isparta’nın manevi sahiplerinden ve Fatih Sultan Mehmet’in Hocası Abdülkadir Hamidi Hazretleri’nin Hisar Mahallesi’nde bulunan türbesi restore edilerek hizmete açıldı. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin bilimsel çalışmaları sonucunda keşfedilen Abdülkadir Hamidi Hazretleri’nin türbesi Vali Memduh Oğuz’un gayretleriyle koruma altına alınırken, restorasyon çalışmaları İl Özel İdaresi’nce gerçekleştirildi Türbenin açılış törenine Vali Memduh Oğuz, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu,  İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, Vali yardımcıları, kaymakamlar, daire müdürleri ile çok sayıda mahalleli katıldı.

DEVLET ERKÂNI TELGRAF GÖNDERDİ

Açılışa katılamayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu telgraf göndererek, türbe açılışının hayırlı olmasını temenni ettiler.

KÖTÜ BİR VAZİYETTEYDİ

Törenin açış konuşmasını yapan Gülcü Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eroğlu, türbenin restore edilmeden önceki halinden bahsetti. Türbenin atıl bir durumda olduğunu ve kötü göründüğünü ifade eden Eroğlu, “Ön cephede tek katlı bir bina vardı. Ahşap bir kapısı vardı. Bu kapı sürekli kilitli oluyordu. Sayın Valimiz ve Üniversiteden Ayşe hocamız türbeyi ziyarete geldiklerinde buranın çok çirkin bir durumda olduğu gördüler. Valimiz binanın sahibinin bulunmasını istedi. Binanın sahibini bulduk ve Valimiz binayı satın alarak bu eseri hediye etmiş oldu” dedi.

TÜM GAYRETLER SİZE AİT

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay ise, 10 yıldır Isparta’da olduğunu ancak bu türbeye ilk defa geçen yıl Vali Memduh Oğuz’un sayesinde girmeyi başarabildiğini bildirdi.  Vali Oğuz’a teşekkür eden Oktay, “Sempozyum vesilesi ile size bu bilgiyi aktardığımızda hemen sahip çıktınız, burayı satın aldınız ve düzenlediniz. Burada bir emek ve gayret varsa hepsi size ait” şeklinde konuştu.

FATİH’E HOCALIK YAPTI

Öte yandan Abdülkadir Hamidi Hazretleri hakkında bilgi aktaran Oktay, şunları söyledi: “Kınalı Abdülkadir Hamide Efendi Ispartalı, sizlerden birisi. Isparta, çok güzel bir ilmi geleneğe sahip. Bunlardan bir tanesi Kınalı Zadeler diye başlayan bir ailenin ilk üyesi. Kayıtlara geçen ilk üyesi. Kayıtlara geçmesinin sebebi de büyük bir ihtimalle Fatih Sultan Mehmet Han’a hocalık yapması. Fatih Sultan Mehmet Han’da kendisini çok beğeniyor ve takdir ediyor.

1472 YILINDA VEFAT ETTİ

Daha sonra Isparta’da yaşamaya mahkûm ediliyor. Burada Kadiri Dergâhını kuruyor. 1472 Miladi yılında vefat ediyor. Tekkenin yanında bir türbe inşa ediliyor. Türbenin Masuma Hanım tarafından yapıldığı kayıtlarda yer alıyor ama hangi tarihte yapıldığına dair bir veri yok elimizde. Burada Kadiri Dergâhı olarak iş görmüş ama Isparta tarihini yazan Böcüzade burada şeyhlik, müridler olmadığını söylüyor. Sadece gelip, geçen Kadiri’lerin burada Kadiri zikri yaptıklarından söz ediyor. Daha sonra Yalvaç’tan Hacı Ali Efendi diye bir zat geliyor ve burada Nakşî Dergâhını kuruyor. Orada Nakşi ayinleri yapılmaya başlanıyor. Özellikle Perşembe. Cuma akşamları ve bayramlarda yapılıyor.

TÜRBENİN VAKFİYESİ KAYIP

Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Sadık Akdemir, kayıtlara göre 1725 ve 1915 arası burada şeyhlik yapan kimseler ile ilgili verileri ortaya çıkardı. Bunları tablo halinde yayınladı. Ama 1725’ten öncesine ait kayıtlar ne yazık ki elimizde yok. Türbeye dair bir vakfiyenin olduğu söyleniyor. Ancak türbenin vakfiyesi kayıp.”

BİR ALLAH DOSTUDUR

Vali Memduh Oğuz da konuşmasında Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocasının Isparta’da olmasının, İlimiz için çok büyük bir şeref olduğunun altını çizdi. Abdülkadir Hamidi Hazretlerinin Isparta’nın manevi sahiplerinden olduğunu ifade eden Vali Oğuz, “Abdülkadir Hamidi Hazretlerinin benim görev yaptığım dönemde en az 8-10 tane tasarrufu sabittir. Buna şahitlik ediyorum. Tarih önünde bana söylenenler, bana anlatılanlar, bizzat yaşadığım Abdülkadir Hamidi Hazretleri bir Allah dostudur. Bunun bilinmesini istiyorum. Bu Allah dostunun, Isparta’nın manevi sahibinin Isparta’ya, bizim milli ve İslami hayatımıza bu haliyle dahil edilmesi de önemli bir olaydır. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve öğretim üyeleri bu ilmi çığırın açılmasında önemli görev üstlendiler. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

BURASI BİR MÜRACAAT MAKAMIDIR

Bu arada türbe binasının satın alınması için gerekli olan 50 bin TL’nin Arif Hoca lakaplı Arif Demir tarafından karşılandığını dile getiren Vali Memduh Oğuz, “Ona da teşekkür ediyorum. Bu bina bu şekilde kazanıldı. Sonra da yapımı İl Özel İdaresi tarafından yapıldı. Çevredeki herkes de bu türbenin yapımından manevi yardımda bulundu. Burası sadece gelip, geçilecek bir yer değil, bir müracaat makamıdır. Kıymetini bilenlere hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

DUA ETTİLER

Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti ziyafeti sunuldu. Kur’an-ı Kerim Tilaveti’nin ardından Vali Oğuz, Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile Arif Hoca, İl Müftüsü Emin Avcı’nın ettiği duanın ardından türbenin açılış kurdelesini birlikte kesti. Açılıştan sonra Vali Oğuz ve beraberindekiler türbe içerisine girerek, Abdülkadir Hamidi Hazretlerinin ruhuna dua okudular. Ardından da ezanın okunmasıyla birlikte hep beraber iftar programına geçildi.

 

 

 

Bu haber 1919 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...