CHP, Lozan’ı unutmadı

25 Temmuz 2013 15:43

CHP İl Teşkilatı, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner’inde katılımıyla Lozan Barış Antlaşması’nın 90. yılını kutladı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ve CHP İl Başkanı Vedat Şenol ile partililer Lozan Barış Antlaşması’nın 90.yıl dönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. Çelenk sunumunun ardından CHPli’ler eski Özel İdare binasının olduğu alana giderek, basın açıklaması yaptılar. İlk olarak CHP Kadın Kolları Başkanı Leyla Havva Güzelcan, Basın Bayramı nedeniyle bir konuşma yaptı. Güzelcan, “Bu yıldönümünü ‘’Basın Bayramı’ olarak kutlamayı arzu ederdik  ne yazık ki İzmir Milletvekilimiz Mustafa BALBAY ile çok sayıda gazetecinin ‘cezalandırılmaya’  dönüşen uzun tutukluluk halleri, gazetecilerin her an “Terörist’’ suçlamasıyla demir parmaklıkların arkasına kapatılması basın özgürlüğünü yeterince engel oluyorken, hükümet basın özgürlüğünü daha fazla engellemeye yönelik yasa hükümleri hazırlamakta, basın ve ifade özgürlüğünü 1908’den geriye götürecek Anayasa değişikliği çalışmaları yapmaktadır” şeklinde konuştu.

LOZAN ANTLAŞMASI TÜRK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

CHP İl Başkanı Vedat Şenol ise, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması hakkında açıklamada bulundu. Lozan Antlaşması’nın Türk tarihi açısından önemine değinen Şenol, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği gibi Türk devletinin kuruluşunun uluslararası alanda kabulünün belgesi olan Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasından üç ay sonra Cumhuriyet ilan edilmiştir. Mudanya Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasından sonra İtilaf devletleri 28 Ekim 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetini  Lozan’da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. İtilaf devletleri İstanbul Hükümetini de konferansa davet ettiler. Bu duruma itiraz eden Ankara Hükümeti 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldırdı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti Lozan konferansına katılarak Misak-ı Milliyi gerçekleştirmesi yani ülke sınırlarını belirtmesi, Türkiye’de bir Ermeni devletinin kurulmasını engellemeyi, kapitülasyonları kaldırmayı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki , Batı Trakya , Ege adaları, nüfus değişimi, savaş tazminatı konusunu çözmeyi , Türkiye ile Avrupa devletleri arasındaki ekonomik, siyasal, hukuksal sorunları çözmeyi amaçlamış  Ermeni devleti ve kapitülasyonlar hakkında anlaşma sağlanamazsa görüşmeleri kesme kararı almıştı.

6 AĞUSTOS 1924’TE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Lozan görüşmelerinde Osmanlı borçları, Türk-Yunan sınırı, boğazlar, Musul, azınlıklar ve kapitülasyonlar üzerinde uzun görüşmeler yapılmış fakat  kapitülasyonların kaldırılması, İstanbul’un boşaltılması ve Musul konusunda anlaşma sağlanamamıştır. 4 Şubat 1923 tarihinde görüşmelerin kesilmesi ile Sovyetler Birliğinin Türkiye’nin yanında yer alacağını açıklamasıyla 23 Nisan 1923 tarihinde görüşmeler tekrar başlamış 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanmıştır. Türkiye tarafından 23 Ağustos 1923 de, Yunanistan tarafından 25 Ağustos 1923 de, İtalya tarafından 12 Mart 1924 de, Japonya tarafından 15 Mayıs 1924 tarihinde, İngiltere tarafından 16 Temmuz 1924 tarihinde imzalanmıştır. 6 Ağustos 1924 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.”

 

Bu haber 564 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...