Ispartalı en çok banka hizmetleri ve kapıdan satıştan mağdur oluyor!

25 Temmuz 2013 15:49

İl Ticaret Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mehmet Akif Ülger, son zamanlarda vatandaşların aldığı bir ürün ya da hizmetten dolayı mağdur olma oranının giderek azaldığını söyledi. Şikâyetlerde artarak azalan bir görüntünün söz konusu olduğunu belirten Ülger, “Bu da vatandaşlarımızın bilinçlenmeye başladığını gösteriyor. En çok şikâyet ise banka kredisi, kredi kartı ve kapıdan satışlarda oluyor. En çok da yaşlı kesim başvuruyor” dedi.

İl Ticaret Müdürü Mehmet Akif Ülger, Ispartalının aldığı bir üründen doğabilecek sorunlar ya da mağduriyeti konusunda daha bilinçli hale gelmeye başladığını söyledi. Artık Ispartalının bu bilinçle bir ürün ya da hizmet satın aldığını ifade eden Ülger, bunun gelen şikâyetlere de pozitif yansıdığını söyledi. Şikâyetlerde artarak azalan bir görünümün olduğunu bildiren Ülger, buna rağmen art niyetli tüketicilerin de kendilerini çok üzdüğünü belirtti.

10 TL’SİNİ KURTARMAK İÇİN DEVLET

150 TL HARCIYOR AMA KİŞİ HALA AYNI!

En çok bilinçsiz ve art niyetli tüketicilerden dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ülger, “Örneğin tüketici bir üründen dolayı 10 TL’sini geri almak istiyor ve bize müracaat ediyor. Biz de gerekli işlemleri yapıyoruz ve kişiye konuya hakim olması açısından broşür veriyoruz. Tüketici o broşürü daha kurumdan çıkar çıkmaz hemen çöp kovasına atıyor. Devlet bu kişinin 10 TL’sini savunmak için 150 TL harcıyor ama kişinin yaptığına bakın!. Bunlar bizi üzüyor” dedi.

UFAK RAKAMLAR İÇİN EMEK VE MESAİ HARCIYORUZ

Bu şekilde ufak rakamlar için çok çok emek harcadıklarını belirten Ülger, “Hakem Heyeti’nde bir müracaatı 3 ay içinde değerlendirip, karara bağlamak zorundasınız. Ufak rakamlar için emek, mesai ve zaman harcıyoruz. Kişilere bunu sunmak lazım ama kişilerde bunu alması lazım. Eğer ‘10 lira alacağım var’ deyip peşine düşüyorsa bir vatandaş onunla ilgili kanunu da araştırmak zorundadır. Buraya biraz da bilinçli gelmeleri gerekiyor. Biz burada bazen vatandaşımıza tekrar kanunu anlatıyoruz. Bazen insanlar şunu zannediyor; ‘Ben Tüketici Hakları’na müracaat ettim, paramı aldım, cebime koydum.’ Tüketici Hakları, onun adına konuyu araştırıyor. Sonuçta haksız bir duruma düşecek done elde ederse Tüketici Hakem Heyeti neden haklı görsün o vatandaşı?

SATICININ DA HAKLARI VAR

Bu sefer satıcının, bayiinin, karşı tarafın hakkı yok mu? Bu kanun sadece tüketicileri korumuyor ki. Kanun satıcıya işini doğru yap, sana bazı kriterler getiriyoruz. Garanti belgesi, garanti süresi, tamir ettirme gibi. Bunları düzgün yaparlarsa başları çokta ağrımaz” dedi.

1 TL İÇİN BİLE DİLEKÇE ALMAK ZORUNDAYIZ

Kuruma gelen vatandaşlardan 1 TL için bile dilekçe almak zorunda olduklarını belirten Ülger, “Ancak art niyetli tüketiciler de var. 1 lira da olsa dilekçeyi almak zorundayız. Benim üzüldüğüm nokta bazı insanların art niyetli olması. Belki 100 kişide 3 kişi çıkıyor ama bizi üzüyor. Devletin çıkarmış olduğu ya da yenilediği bir kanun varsa vatandaşın da benim bu kanundan haberim yoktu deme lüksüne sahip değil. 8 ay oldu bu müdürlüğü kuralı. Ama Tüketici Kanunu 17 yıldır var ve uygulaması yapılıyor. 7’den 70’e tüketici durumundayız. Bakkaldan ekmek alıyoruz. Otomobil firmasından araç alıyoruz. Konfeksiyondan gömlek alıyoruz. Her şeyimizi satın alıyoruz. Ancak her şey dört dörtlük olmuyor” diye konuştu.

EN ÇOK KAPIDAN SATIŞ, BANKA KREDİSİ VE

KREDİ KARTLARINDAN ŞİKAYET GELİYOR

Öte yandan Hakem Heyetine en çok kapıdan satış, banka kredileri ve kredi kartlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle müracaat geldiğini bildiren Ülger, “Bunların denetimi var. Kapıdan satış belgesinin süresi geçmiş mi, geçmemiş mi? Yeterli bir firma mı, kriterleri uyuyor mu? Bunların denetimleri var. Tüm kriterleri sağlasa bile sunduğu hizmet uymayabiliyor. Burada yine vatandaşa iş düşüyor. Geçen gün bir yaşlı amca bahçesinde çalışırken süpürge satıcıları gelmiş ve o vatandaşımız süpürgeyi almış. Kendisine ‘çok mu ihtiyacınız vardı da bahçe de aldınız?’ dedim. ‘Hayır. Evde 2 tane daha var’ dedi. Geri vermeye uğraşacağım diye bize geldi. Sözleşme ve faturasını da almamış. Elinde satışa dair hiçbir belge yok.  Daha çok kırsal kesimde yaşayan insanlara yönelen art niyetli firmalar da var. Özellikle mi seçiyorlar bilmiyorum ama mal satılan kişiler genelde emeklilik çağına gelmiş, emekli olmuş kişiler. Ya da gençler dışarıda olduğu için evlerde genelde onlarla karşılaşıyorlar. Bu konuda halkımız bilinçlenmesi gerekiyor. Ama biz kapınıza gelenden ürün almayın diyemeyiz” şeklinde konuştu.

7 GÜN İÇİNDE KOŞULSUZ CAYMA HAKKINIZ

OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Son olarak kapıdan satışlarda satın alınan ürünü ister arızalı olsun, ister sağlam olsun 7 gün içinde koşulsuz cayabilme imkanının bulunduğunu ifade eden Ülger, “Bu arada o işle ilgili senet imzaladıysanız satıcının cayma bildirimini kabul edip, 20 gün içerisinde senetlerinizi, ödediğiniz miktarsa varsa onu göndermesi gerekiyor” dedi.

Bu haber 840 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...