Kan bağışında duyarlı ol Isparta

26 Temmuz 2013 15:36

Sağlık Bakanlığı’nın bir süre önce aldığı karar doğrultusunda Kızılay ve geçici Bölge Kan Merkezleri dışında hiçbir sağlık kurumu kan bağışı alamıyor. Kan temini noktasında da Antalya Bölge Kan Merkezine bağlı olan Isparta, Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle birlikte kan bulmakta zorluk çekiyor. Zaten az olan stoklar ise sadece acil vakalar için saklanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni getirdiği sistem bazı illeri kan bulma noktasında sıkıntıya soktu. Yeni kapsama göre sadece Kızılay kan bağışı toplayabiliyor. Onun dışındaki sağlık kurumlarının yetkileri olmadığı için kan bağışı toplayamıyor. Bir de bunun üzerine kan temini için Antalya Bölge Kan Merkezi’ne bağlı olan Isparta acil vakaların gelmesiyle bir hayli sorun yaşamaya başladı. Bunun yanında Antalya nüfusunun özellikle bu aylarda kat kat artması ve Ramazan ayının da yaz aylarına denk gelmesi krize neden oldu.

ACİL VAKALARDA SORUN YAŞIYORUZ

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-Transfüzyon Merkezi (Kan Bankası) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Güçhan Alanoğlu, acil olmayan ameliyatlar için kan sorunu yaşanmadığını ancak acil vakalarda zaman zaman bu sorunu yaşadıklarını bildirdi. Antalya’nın bazen acil vakalarda 2 saat içinde kan yetiştiremeyeceği yönünde bilgi verdiğini, ellerinde ki stokda yetersizlik olma durumunda Kızılay’dan yetki alınarak hastanede kan bağışı alabildiklerini belirten Alanoğlu, “Bakanlık tarafından tüm Türkiye’de Bölge Kan Merkez’leri ihdas edildi. Belli merkezler de oralara bağlandı. Biz de daha önce geçici bölge kan merkeziydik. Kızılay, kan ihtiyacını karşılayabilir hale geldikten sonra yetkimiz alınarak Transfüzyon Merkezi olduk. Transfüzyon Merkezleri Bölge Kan Merkezi’nden talepte bulunur, her kan grubuna göre de stok yapar ve sorumlu olduğu hastanenin ihtiyaçlarını karşılar” dedi.

KAN BAĞIŞLANMAZ İSE BAŞKA YERDEN BULUNMUYOR

Stok eksildiği zaman Antalya’ya talepte bulunduklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Alanoğlu, haftada 3 kez Antalya’dan Isparta’ya sefer düzenlendiğini belirtti. Bölge Kan Merkezi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin dışında tüm Antalya’nın, Burdur’un ve Isparta’nın kan ihtiyacını karşıladığını ifade eden Alanoğlu, “Kan kenara koyup 10 yıl bekletebileceğiniz bir ürün değil. Kan canlı bir ürün ve insandan başka kaynağı da yok. Kan bağışlanmaz ise, bir yerden bulma imkânımız olmuyor. Kızılay, kan bağışı almak için zaman zaman ayağa kadar gidiyor ayrıca kampanyalar düzenleyerek, bağışın artmasını sağlıyor. Ancak yine de yeterli bağış olmadığı için ihtiyacı karşılama da zorlanıyor” şeklinde konuştu.

GİRDİ AZALIYOR, KULLANIM ARTIYOR

Yrd. Doç. Dr. Güçhan Alanoğlu, Ramazan ayı nedeniyle kan bağışında ciddi azalma olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya’nın nüfusu yaz aylarında aşırı bir derece de artıyor. Ayrıca Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle bağış sayısında da azalma yaşanıyor. Hem girdisi azalıyor hem de kullanımı artıyor. Kızılay, Ramazan ayına kadar istediği ölçüde kan temin edebiliyordu ancak Ramazan ayıyla birlikte temin noktasında sıkıntı yaşamaya başladı. Kızılay elinde olmasa bile başka bir merkezden getirtebiliyor. Ama yine elinde yoksa bize yetki veriyor ve buradan kan bağışı alıyoruz. Ama bunu alabilmek için stokumuzda da o kanın olmaması gerekir.” 

Bu haber 1110 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...