Önce Destek, sonra köstek!..

27 Temmuz 2013 13:35

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Musa İrez, çok çarpıcı bir iddia ortaya attı. Yıllar önce Kuleönü mevkiinde oluşturulan ve törenle açılışı gerçekleştirilen Örnek Kiraz Bahçesi’nin kendilerine gelir olması için verilmesine rağmen istedikleri gibi faydalanamadıklarını bildirdi. İrez, “Sayın Valimize çok kırgınız. Son gelen bilgiye göre kiraz bahçesinin derneğimizden alınması için Kuleönü Belediyesi’ne onay verdiğini duyduk” dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Musa İrez, oldukça dertli. Dernek olarak yaşadıkları en büyük üç sıkıntıyı gazetemizle paylaşan İrez, “Bu kadar da olmaz!” dedirtti. İlk olarak derneklerine gelir olması için verilen kiraz bahçesinin Vali Memduh Oğuz tarafından ellerinden alınmak istendiğini ileri süren İrez, daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili yaşadıkları bir sıkıntıyı paylaştı. Kanunda özel eğitim kurumlarının genel kapasite üzerinden yüzde 3 oranından şehit ve gazi çocuklarına kontenjan ayırması gerektiği belirtilmesi üzerine Isparta’da hiçbir eğitim kurumunun buna uymadığını ve yine başta Vali Memduh Oğuz ile İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can’ın olaya müdahale etmediğini ileri süren İrez, bir diğer sorunlarının ise Özel Halk Otobüsü şoförleri olduğunu söyledi. İrez, “Bize yine kanunen tanınan bir hakla otobüslere ücretsiz binebiliyoruz. Bundan eşimiz de faydalanıyor. Ancak otobüs şoförleri kartımızı gösterdiğimiz zaman bize normal vatandaş gibi davranmıyor. Bu yüzden eşim otobüse binemiyor artık” dedi.

KURUMAYA YÜZ TUTAN

BAHÇEYİ BİZ KURTARDIK

Isparta’da belediye dışında hiçbir resmi kurumdan ilgi ve alaka görmediklerini belirten İrez, ilk olarak tek gelir kaynakları olan ve Kuleönü’nde bulunan kiraz bahçesinde yaşadıkları sıkıntıyı anlattı. Valilik, İl Özel İdaresi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Kuleönü Belediyesi işbirliği ile 17 bin m2’lik alanda oluşturulan örnek kiraz bahçesinin ellerinden alınmak istendiğini ileri süren İrez, bunca yıldır bahçenin her türlü bakımının Kuleönü Belediyesi’ne ait olmasına karşın, dernek tarafından yapıldığını ve belediyenin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmediğini söyledi. Bu süreçte kiraz bahçesinin 5 yıllık kullanım hakkının derneğe verildiğini kaydeden İrez, şunları söyledi: “O dönemde Jandarma Komutanlığı önderliğinde okumada güçlük çeken çocuklar için bir dernek kurulmuş. Bu bahçeden elde edilen gelir için de yüzde 30’u o derneğin, yüzde 30’u bizim dernek için geriye kalan kısmın da Kuleönü Belediyesi’ne şeklinde düşünülmüş. Ancak 3 yıllık geçen süreçte Kuleönü Belediyesi hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmemiş. Bahçe kurumaya yüz tutmuş. Bu bahçe için yapılan masraf ise 60 bin TL civarında.

TARAF GÖSTERİLMEDİK, İTİRAZ EDEMİYORUZ

Bir önceki belediye başkanı protokolle bu bahçenin kullanım ve gelir hakkını derneğimize verdi. Bahçeyle çok iyi ilgilendik. Bu yıl sadece bahçe için harcadığımız ilaç parası 9 bin TL. Ancak Ocak 2013’te 5 yıl doldu. Mevcut Belediye Başkanı da 2011 yılında Encümen kararı çıkartmış. Bu bahçeye ‘kendimiz bakacağız’ diyor. Protokol imzalanırken bize hiçbir şey gösterilmedi. Protokolde taraf biz olsak itiraz etme hakkımız olacaktı. Ancak biz taraf gösterilmedik. Taraflardan birisi itiraz edebilir.

BAHÇE ELİMİZDEN ALINDI

Bu bahçeyi biz su borçlarıyla devraldık. Borçları yapılandırdık, düzenli bir şekilde ödüyoruz. Yıllık 1500 TL su parası ödüyoruz. En son Şubat ayında Kuleönü Belediye Başkanı bize çıkın dedi. Biz de kendisine ‘yapılandırılan borçlar var, bunları nasıl ödeyeceğiz’ dedik. Zorla da olsa bu yılda geliri de dahil olmak üzere bahçe bize verildi. Ancak seneye ne olacağı belli değil. Bize çıkın denildi. Söylenene göre Valimiz de Belediye Başkanına bahçeyi alabilirsiniz demiş. Asıl bu durum bizi yıktı.

İLK KEZ BU YIL TAM VERİM ALDIK

Bahçede ilk defa bu sene tam verim alabildik. Başlangıçta 2 yılda hiç verim alamadık. Son 3 yılda 8, 13 ve 15 ton kiraz aldık. Bugüne kadar dernek olarak bu bahçe için yaklaşık 50 bin TL gelir elde ettik, bunun yarısı da masrafa gitti.”

VALİMİZE KIRGINIZ

Öte yandan dernek etkinliklerine Vali Memduh Oğuz’un katılmadığını ifade eden Musa İrez, kırgınlıklarını dile getirdi. İrez, “Kendisi ne 19 Eylül Gaziler Günü törenine katılıyor ne de 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü törenlerine katılıyor. Mutlaka bir yardımcısını gönderiyor. Kendisi neden katılmıyor, anlamıyoruz? 18 Mart’ta genellikle il dışına çıkıyor. Özellikle mi buluyor, bilmiyoruz” dedi.

DERSHANELER BAHANE UYDURUYOR

Diğer taraftan Özel Eğitim Kanunu’na göre şehit ve gazi çocuklarına özel okul ile dershanelerden yüzde 3 kontenjan ayrılması gerektiğini belirten Dernek Başkanı İrez, Isparta’da bu kanunun son 2 yıldır uygulanamadığını ileri sürdü. Bu konuda yetkililerden destek isteyen İrez, şunları söyledi: “Biz buradan listemizi gönderdik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de listeye göre hangi öğrencimiz nereye yerleştirildi diye bir yazı gönderdi. Ancak öğrencilerimiz gittiğinde dershaneler bahane uyduruyorlar. Kendilerine yazı gelmediğini ve dershanelerin kapanacağını bahane etmişler.

DERSHANELER İPE UN SERİYOR

Bazı kurumlarda biz kontenjanı doldurduk diyor. Ancak soruyoruz ‘kimi aldınız’ diye, cevap veremiyorlar. İl Milli Eğitim’e bir dilekçe gönderdim. Bu dershaneler ipe un seriyor, uyarılmasını istiyoruz diye yazdım. Henüz cevap gelmedi. Bir önceki yılda sıkıntı çekmemiştik. Ancak geçen yılla bu yıl sıkıntılı işliyor süreç. 22 öğrencimiz var. Şuanda sadece 2 öğrencimiz yerleşti.”

HALK OTOBÜS ŞOFÖRLERİ KARTLARIMIZI FIRLATIYOR

İrez’in bir diğer iddiası ise halk otobüs şoförleri ile yaşadıkları sıkıntılar. Son zamanlarda şoförlerin kendilerine ücretsiz bindikleri için hiç insanca davranmadığını ileri süren İrez, “Benim eşim başta olmak üzere diğer üyelerimizin de aynı yaşadığı bir sıkıntıyı aktaracağım. Eşim otobüse binmek istediğinde şoför kartı almış incelemiş ve fırlatmış. Bize böyle mi davranılması gerekiyor? Bu hareketin üzerine eşim bir daha otobüse binmedi! Kanunen ücretsiz binme hakkımız var. Eğer bu şekilde devam ederse konuyu mahkemeye taşıyacağız. Cezası ise uzun süre hat kapatmaya kadar gidiyor” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 764 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...