Balıkçılar yeni Sezona sıkıntılı ‘Vira bismillah’ dedi

5 Eylül 2012 19:02

Av yasağının kalkması ile birlikte balıklar tezgahları süslemeye başladı. Ancak, Balıkçılar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gırgır avcılığındaki derinlik mesafesinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyor.

Denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte av sezonu da 1 Eylül 2012 itibariyle başladı. gırgır avcılığındaki derinlik mesafesinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını protesto eden Balıkçılar üç günlük aradan sonra ‘dünden itibaren ‘Vira bismillah’ diyerek balık avına çıkarken, av sezonunun başlaması tezgahlarda da balık bolluğu ile kendini gösterdi.

BALIKÇILAR, ÜÇ GÜNLÜK BOYKOTUN

ARDINDAN AVLANMAYA ÇIKTILAR

Her yıl balıkların yumurtlayarak çoğalma dönemi olan Nisan – Ağustos aylarını kapsayan denizlerdeki av yasağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1 Eylül 2012 itibariyle kaldırıldı. Bu yasağın kaldırılması aynı zamanda Av Sezonunun da açılması anlamanı geliyor. Dolayısıyla tüm balıkçılar ağlarını alarak denize açıldılar. Ancak, bu aynı gün değil üç gün sonra gerçekleşti.

ERCAN; “BALIKÇILAR BAKANLIĞIN GENELGESİ İLE ŞOK OLDU”

Sezon başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen semeresini kısa sürede tezgahlarda göstermeye başladı. Zira, avlanan balıklar bol miktarda tezgahlarda boy gösteriyor.

Hamsi ve İstavrit başta olmak üzere çok sayıda balık çeşidinin bundan böyle tezgahlardaki yerini alacağını ifade eden Karadeniz Ercanlar Balıkçılık Sahibi Mustafa Ercan, konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:“Bilindiği gibi bu ayın başından itibaren av sezonu açıldı. Fakat bu yıl balıkçılar için olumsuz bir durum yaşandı. Zira, av sezonunun başlamasına bir hafta kala Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri İstişare Kurulu tarafından gırgır avcılığında daha önce18 metreolan derinlik mesafe uygulamasının 34 metreye çıkarılması adeta balıkçıları şoke etti. Çünkü bu genelge ile gırgır avcılığındaki derinlik mesafesi 24’e çıkarıldığı için balıkçılar daha açık denizlerde avlanmak zorunda bırakıldı.

“BALIKÇILARIN BAKANLA GÖRÜŞMELERİ BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEDİ”

Tabi, sezon öncesi av sezonu için binlerce liralık yatırım yapan ve büyük çoğunluğu da bunu borçla yapan balıkçılar Türkiye genelinde örgütlenerek birlikte hareket edip 3 gün ava çıkmadılar. Daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile önceki gün bir görüşme yaptılar. Ancak, görüşmeden bir sonuç çıkmayınca ekmek paralarını kazanmak ve borçlarını ödeyebilmek için balık avına çıkmak d urumunda kaldılar.

“YENİ SEZONUN YENİ BALIKLARI TEZGAHLARDA”

Balıkçıların ava çıkması ile bundan böyle tezgahlarda daha fazla ve daha bol çeşit balık olur. Bilindiği gibi Cupra, Levrek, Alabalık, Sazan, Palamut gibi balıklar çiftlik balıkları ve yaz aylarında oluyor. Hamsi ve İstavrit gibi balıklar ise av sezonunun açılmasıyla kış aylarında oluyor. Sezonun açılması ile birlikte tezgahlarımızda balıklarla doldu ve şenlendi. Yeni sezonla birlikte balıkların fiyatları da şöyle; Hamsi ve İstavrit’in kilosu 10 TL, Cupra 15 – 18 TL, Kopez 10 TL, Tuna 13 TL, Zargana 8 TL, Sazan 10 TL, Palamut 8 TL olarak satıyoruz. Ancak, bu fiyatların sezondaki avlanan balık durumuna göre değişebileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Bu haber 818 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...