Bu yaz ‘karanlık’ kabusu yaşanmadı

5 Eylül 2012 19:05

Her yaz ayının kabusu haline gelen ‘elektrik kesintileri’nde tehlike atlatıldı. Tedaş Müessese Müdürü Niyazi Kıvılcım, bu yıl Antalya’nın 200 bin Megavat’lık elektrik ihtiyacının başka hatlardan karşılanması sonucu Isparta ve Burdur’da kesinti yaşanmadığını bildirdi.

Yaz aylarındaki gerek aşırı elektrik tüketimi gerekse, yeterli yatırımın yapılmaması nedeniyle yaklaşık 8 yıldır ‘elektrik kesintileri’ bu yaz mevsiminde yaşanmadı. Yaz mevsiminin bitmesi ile birlikte artık böyle bir sıkıntının yaşanması beklenmiyor. 

KIVILCIM; “ANTALYA BAŞKA HATTAN

ENERJİ ALINCA, ISPARTA RAHATLADI”

Elektrik kesintileri konusunda bölgede en büyük etkenin Antalya olduğunu ifade eden Tedaş Müessese Müdürü Niyazi Kıvılcım şunları söyledi: “Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda; Haziran ayının son haftası ile Temmuz ayının dördüncü haftasında bilindiği üzere herhangi bir ön bilgilendirme yapılmadan ilimizde elektrik kesintileri yaşanmaktaydı.

YAZ GELİNCE…

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde turizm sezonu ile birlikte elektrik tüketimlerinde aşırı artışlar olmakta havaların ısınmasıyla birlikte soğutucu ve klimaların uzun süreli çalıştırılması ile hatlardan kapasitelerini aşan tüketimler yapılmaktadır. Bu olumsuzluklardan Antalya, Burdur ve Isparta illeride etkilenmekteydi.

“AŞIRI ELEKTRİK KULLANIMI

CİHAZLARI DA BOZUYORDU”

Bu bölgenin kışın 850 Megavat (MW) olan tüketimi, hava sıcaklığının artması ile 1300 – 1500 Megavata kadar çıkmaktadır. Yani zaman zaman % 62 – 75’lere varan oranda tüketimlerde artış olmaktadır. Enerji üretim santrallerinden tüketim bölgelerine ileten 154 Kv  hatlardan azami 1100 MW güç çekilmesi gerekir iken 1300 – 1500 MW arasında tüketim yapılmak isteniyor. Bu durumda 154 Kv olması gereken gerilim seviyesi Isparta ilinde 133 Kw, Antalya ilinde 124 Kv’ye kadar düşmektedir. Bu ise enerjinin kalitesini bozmakta, dağıtım hatları vasıtasıyla tüketicilere kadar elektrik teçhizat, cihaz ve makinelerin sağlıklı çalışmasına elverişli olmayan gerilimler nedeniyle bazı hassas cihazlar hasar görebiliyordu.

“BU YAZ SIKINTI YAŞANMADI”

Geçmiş yıllarda bahsetmiş olduğum bu olumsuzluklar yaşanırken, aynı sıkıntı ve olumsuzlukları bu yaz mevsiminde yaşamadık. Çünkü, bölgenin en fazla elektrik tüketimini yapan turizm şehri komşumuz Antalya, bu yaz mevsiminde bizimle birlikte kullandığı elektrik hattına ilave olarak 200 Megavatlık elektrik gücünü başka santral ve hatlardan aldı. Dolayısıyla, bu bölge illerinde büyük bir rahatlamayı sağladı ve elektrik kesintisi olmadı.

“ELEKTRİK TÜKETİMİ BİR

ÖNCEKİ YILA GÖRE % 5 ARTTI”

Oysa, her yıl mevcut kullanım oranı gerek Isparta’da gerek Antalya ve Burdur gibi bölge illerimizde elektrik tüketimi en az % 5 oranında artmasına rağmen kesinti yaşanmadı. Yaz mevsimi 31 Ağustos tarihi itibariyle bitti. Artık bu saatten sonra  herhangi bir olumsuzluk yaşanacağını düşünmüyorum” dedi.

 

Bu haber 749 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...