Zihinsel engelli bireyler de diş çektirebilecek

31 Temmuz 2013 15:54

Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Sağlığı Merkezi, Isparta Devlet Hastanesi ve Doğumevi arasında imzalanan ile bundan böyle zihinsel engelli hastalar için genel anestezi altında diş çekimi hizmeti yapılabilecek.

Zihinsel engelli hastalara büyük kolaylık sağlayabilecek yeni bir protokol imzalandı. Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Sağlığı Merkezi, Isparta Devlet Hastanesi ve Doğumevi arasında imzalanan protokol çerçevesince zihinsel engelli hastalar da tam teşekkül ameliyathanelerde diş çekimi yaptırabilecek.

ENGELLİ BİREYLERDE EN ÇOK AĞIZ

VE DİŞ SAĞLIĞI SORUNU YAŞANIYOR

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen engellilerin birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşadığına dikkat çeken Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Vedat Ali Erkoç, en çok da ağız ve diş sağlığı konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Yapılan araştırmalarda, engellilerde ağız-diş sağlığı sorunlarının görülme sıklığının, normal bireylerden oldukça yüksek olduğunun görüldüğünü belirten Erkoç, “Engelli hastalar, kendi kendine ağız bakımlarını yapamadıklarından, yapılan tedavilerden belli dönem sonra yeni diş çürüklerin ve dişeti hastalıkların oluştuğunu görmekteyiz Yapılan tedavilerin kalıcılığı, etkili ve bilinçli yapılan ağız bakımları ile mümkündür. Bu konuda hastaların ebeveynlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Hastaların günlük ağız ve diş bakımları, aileleri ya da bakıcıları tarafından ve özel bir çaba gösterilmelidir. Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması, özel gargaralarla ağız bakımlarının yapılması gerekmektedir.

HASTA UYURKEN TEMİZLİK YAPILMALI

Eğer hasta günlük bakıma müsaade ediyorsa ağız temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bakıma izin vermiyorsa parmak üzerine takılan aparatlarla hasta uyurken diş temizliği yapılmalıdır. Bu tip parmak üzerine takılan fırçaları eczanelerden temin edebilirler. Hareket kısıtlığı olan ancak ellerini kullanabilen hastalar için elektrikli diş fırçaları büyük bir konfor sağlar” dedi.

DAHA BÜYÜK SORUNLAR AÇABİLİR

Engelli veya mental retardasyonlu bireylerin, kendi başlarına ağız bakımlarını yapamamaları ve bu konuda başkalarına bağımlı olmalarının sürekli kullandıkları ilaçlar, özel diyetlerle beslenmeleri ya da günlük ağız bakımının yetersizliği nedeniyle sağlıklı kişilere göre daha kötü bir ağız hijyenine sahip olduklarını bildiren Erkoç, şöyle devam etti; “Kötü ağız hijyeni ve bunun sonucunda çürük oluşumu, diş etlerinde kanama, kötü ağız kokusu bu tip hastalarda sıklıkla karşılaşırlar.Dişlerden kaynaklanan apse ve enfeksiyonların kalp, böbrek gibi organlara zarar vermemesi için enfeksiyon odakları oluşturan çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılması gerekir.

ENGELLİLERİMİZE DEĞER VERİYORUZ

‘Bir topluluğun gelişmişliği engellilerine verdiği değerle ölçülür’ düşüncesinde hareketle, Merkezimiz Isparta Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi arası imzalanan protokol doğrultusunda engelli hastalar değerlendirilip konsulte edilerek vatandaşlarımıza hizmet verilmeye başlanmıştır.

EVDE SAĞLIK BİRİMİMİZE ULAŞIN

Lokal anestezi ile çekimi mümkün olmayan fiziksel ve zihinsel engelli hastaların diş çekimlerinin genel anestezi altında yapılması gerekir. İletişim için; 02462330504 nolu telefon numarasından Merkezimizde bulunan Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’ne ulaşabilirsiniz.”

 

Bu haber 978 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...