Ormana gelişigüzel girilemeyecek

31 Temmuz 2013 16:05

İl Kadastro Müdürü Şeref Özata, Orman İdaresi’nin uzun yıllar bünyesinde harita mühendisi barındırmamasından dolayı bugüne kadar yapılan haritaların sağlamlığı ve hassasiyetinin düşük olduğunu ancak yaptıkları protokol çerçevesinde haritaları kendileri hazırlayacaklarını belirtti. Özata, yeni sistemde devletin ormanını bileceğini sınırlarını kesinleştirmiş olacağını söyledi.

Orman ile Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolle bundan sonra orman sınırları harita mühendisleri tarafından çizilecek ve sınırlar tescillenecek. İl Kadastro Müdürü Şeref Özata, bundan sonra vatandaşın devlete ait bir ormana el koyduğunda ya da işgal ettiğinde devletin buraya müdahale edebileceğini belirterek “Ne kadar çok orman kesinleşirse, devlet ormanına bir an önce sahip çıkma hakkını kazanır. Kesinleşmiş bir sınır ve koordinat olacak. Devlet bu şekilde orman sınırlarını kesinleştirmiş olacak” dedi.

ÇOBANLAR VE İŞGALCİLER YANDI

Yeni sisteme göre bundan çok çobanların ve işgalcilerin etkileneceğini bildiren Özata, “Şu anda sınırlar net olmadığı için hayvan otlatma ve işgalcilere işlem yapılamıyor. Ancak sınırlar belli olduğunda artık durum tersine dönecek. Sanırım bundan en çok bu iki grup etkilenecek” diye konuştu.

DAHA ÖNCEKİ HARİTALARIN SAĞLAMLIĞI VE HASSASİYETİ DÜŞÜKTÜ

Öte yandan daha önce Orman Genel Müdürlüğü tarafından çizilen haritaların sağlamlığının ve hassasiyetinin düşük olduğunu ancak bundan sonra işin uzmanı kişiler tarafından sınırların belirleneceğini ifade eden Özata, şunları söyledi; “Orman Müdürlükleri bugüne kadar orman kadastrosu yaptı. Bunu 1/10.000 ölçekli haritalarda çok hassas olmayacak şekilde, kabaca yaptılar. Tescili için bizim idaremize getirdikleri zaman büyük ölçekli haritalar yönetmeliğine, büyük ölçekli haritalar yapım yönetmeliğine ve genel müdürlüğümüzün tescili olacak harita ve planlar kontrolü konusunda çıkarttığı değişik zamanlardaki yönergelere göre kontrol edip, eksikliklerini kendilerine bildirdik. Uzun yıllar zarfında Orman idaresi, bu eksiklikleri tamamlayıp, tescili sağlayamadı.

HARİTA MÜHENDİSLERİ YOKTU

Bunun sebebi de önceki yıllarda Orman İdaresi’nin yapısında bir harita mühendisinin bulunmamasıydı. Yapılan haritalar, harita mühendisi olmadan yapılıyordu. Sağlamlığı ve hassasiyeti de ona göre düşüktü. Biz de kendi yönetmeliklerimize göre kontrol etmek zorunda olduğumuz için kendilerinin yapmış oldukları bu haritaları bizim yönetmeliğimize uygun, hassas, sağlıklı, koordinatlı hale getirip, bize vermelerini istedik. Veremedikleri için ormanların tescili büyük ölçüde bugüne kadar sağlanamadı. Ancak getirebildiklerini kontrol ettik ve tescillerini sağladık.

ORMANLARIN TESCİLİ ŞU ANDA GERÇEKLEŞİYOR

Bu işin bu şekilde sonuçlanmasının zorluğu görüldü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü protokol yaptı. Orman Genel Müdürlüğü’ne gerektiği kadar mühendis, kontrol ve teknisyen yardımı yapılarak, bu tescillerin sağlanmasında kendilerine gerekli yardımların edilmesi genel müdürlüğümüzce vaat edildi. Şuanda da Orman İdaresi ile sık sık görüşmeler yapıyoruz. Ormanlarımızın tescilini şuanda gerçekleştiriyoruz.

ORMAN TESCİLİNİN FAYDASI

Devlet ormanını bilmiş olacak. Vatandaş devlete ait bir ormana el koyduğunda ya da işgal ettiğinde devlet, buraya müdahale edebilecek. Ne kadar çok orman kesinleşirse, devlet ormanına bir an önce sahip çıkma hakkını kazanır. Kesinleşmiş bir sınır ve koordinat olacak. Devlet bu şekilde orman sınırlarını kesinleştirmiş olacak.

 

Bu haber 667 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...