“Gülbirlik olmasaydı koklayacak gül bulunmazdı”

5 Eylül 2012 19:09

Bu yıl yaklaşık 6.500 ton civarında gülçiçeği rekoltesi gerçekleştiğini belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 2012 yılı gülçiçeği için kg başına 3,165 TL’den ödeme yapılacağını ve ödemelerin önümüzdeki hafta başlayacağını bildirdi.

Kısa adı Gülbirlik olan Isparta Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği  Yönetim Kurulu dün bir basın toplantısı düzenleyerek kampanya döneminde almış oldukları gül çiçeği fiyatını açıkladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında Genel Müdür Hasan Çelik şu açıklamayı yaptı:

 “Birliğimiz 2012 yılı Gülçiçeği kampanyasını 17.05.2012 tarihinde başlatmış ve 30.06.2012 tarihinde sona erdirmiştir. Böylece 45 günlük kampanya süresince 45 alım merkezinde gül alımları yapılmıştır. Gülçiçeği kampanyası süresinde gülçiçeğinin artış trendine göre sırasıyla İslamköy, Kılıç ve Güneykent fabrikaları faaliyete geçirilmiş olup; herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır.

Ancak, bu yıl kampanya süresince gül sektöründe yaşanan provakatif olayların sektörün geleceğine hizmet etmeyeceği, bilakis gülcülüğün geleceğini tehlikeye atan ve riske eden fevri ve sorumsuz davranışlar olarak değerlendirilmelidir. Geçmişte benzer olayların yaşandığı ve gülcülüğün nasıl kötü günler geçirdiği hâlâ zihinlerimizde tazeliğini korumaktadır. Bütün bu olaylardan ders çıkarılmalı ve Türk gülünün ve gül yağının uluslar arası pazarlarda kazandığı itibarı, güveni sarsmadan, gül üreticilerinin el emekleri ve alın terlerinin karşılığını bir defa da değil, her defasında en iyi şekilde alabilmelerini sağlamak, sektörde faaliyet gösteren her bir firmanın aslî görevidir. Kaldı ki; günübirlik ve günü kurtarmak adına üreticinin geleceğini fasp etmek ve ne ticari mantaliteye ne de etik anlayışa sığmayacaktır. Bu bakımdan, kuruluşundan bu güne kadar Gülbirlik ürettiği ve uyguladığı politikalar ile her zaman üreticinin menfaatini korumuş ve bundan böyle de gülcülüğün her türlü şartlarda Isparta halısının hazin akıbetine uğramaması için Kooperatifimizle ve Kooperatif bünyesindeki üretici ortaklarımızla özverili ve karşılıklı güven içerisinde çalışmalarımız istikrarlı bir biçimde devam edecektir. Bu bağlamda Birliğimizin ve saygıdeğer üretici ortaklarımızın bu sektöre göstermiş oldukları güven ve sadakati aynı şekilde bölgemizde faaliyet gösteren diğer girme ve üreticilerden beklemek bu sektörün en doğal hakkıdır.

Tüm bu açıklamaların ve tespitlerin ardından bölgemizde gerçekleşen gülçiçeği rekoltesine dönecek olursak; bu yıl bölgemizde yaklaşık geçen yıl olduğu gibi 6.500 ton civarında bir rekolte gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak yaptığımız alımlar neticesinde üretilen güllerimizin pazarlama çalışmalarına Temmuz ayı ikinci yarısında başlanmış olup; bugün itibarıyla gülyağı ve gülkonkreti fiyatının tespiti için gerekli olan ihracat fiyatlarımız kesinleşmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Birlik yönetim kurulumuzun yapmış olduğu titiz bir çalışma sonucunda üretici ortaklarımıza 2012 yılı gülçiçeği için kg başına 3,165 TL’den ödeme yapılmasına ve ödemelerin önümüzdeki haftadan başlayarak tamamlanmasına karar verilmiştir.

Tüm üretici ortaklarımıza, Ispartamıza ve gülcülük sektörüne hayırlı olmasını diler, saygılar sunarız”.

Basın  mensuplarının sorularını da cevaplayan  Çelik “ Kampanya döneminde özel sektöründen bazı firmalar gül üreticisini ve kamuoyunu büyük bir beklenti içine soktu.  Özel sektör firmalarından kampanya  bitişinden bugüne kadar herhangi bir ses çıkmadı.  Bugün açıkladığımız gül çiçeği fiyatı iyi bir fiyat.  Biz üretimimizi pazarladıktan sonra açıklıyoruz. Biz uzun vadeli düşünüyoruz.  Mühim olan üreticinin ağzına bir parmak bal çalmak değil zira göstermelik fiyat artışları geçtiğimiz dönemlerde hep üreticinin zararına olmuştur.  Eğer Gülbirlik olmasaydı Isparta’da koklayacak gül bulunmazdı. Gülbirlik Dünyada sektörün lideridir, bu da Ispartamız için şeref ve onurdur.

Birliğin bin 300 ton civarında gül çiçeği alımı gerçekleştirdiğini, yaklaşık230 kilogramgül yağı ve 1 ton civarında da gül konkreti ürettiklerini belirterek, ellerindeki malın tamamını pazarladıklarına dikkati çeken Çelik, gül yağı kilogram fiyatının 7 bin avronun üzerinde, gül konkreti fiyatının ise 800 avro civarında olduğunu söyledi. Sektörün tamamında ise yaklaşık 6 ton gül konkreti, 1 ton da gül yağı ihracatının gerçekleşeceğini öne süren Hasan Çelik, ''Gülcülük sektörünün bu sezon Isparta ekonomisine en az 15 milyon avro girdi sağlaması tahmin ediliyor'' dedi.

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...