“Sorun sadece SDÜ’nün değil, Türkiye ölçeğinde bir sorundur”

1 Ağustos 2013 16:04

SDÜ Su Ürünleri Fakültesi’ni bu yıl bir öğrencinin tercih etmesinin ardından açıklama yapan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, “Su ürünleri eğitim dalında tercih sıkıntısı, yalnızca bizim sorunumuz değil. Bu Türkiye ölçeğinde bir sorundur” dedi. Çetinkaya ayrıca bölümün tercih edilmesi için yalnızca bursun yeterli olmadığın istihdam garantisinin de verilmesi gerektiğini savundu.

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesini tercih edecek öğrencilere burs verilecek olmasına rağmen bölümün tek öğrenci tarafından tercih edilmesi sonrasında Dekan Prof. Dr. Osman Çetinkaya gazetemize açıklama yaptı. Sorunun genel bir sorun olduğunun altını çizen Çetinkaya, “Türkiye’de su ürünleri mühendisliği veya balıkçılık teknolojisi mühendisliği konusunda lisans düzeyinde eğitim veren tam 23 birimimiz var. Bu 23 birim Türkiye’nin sahil kentlerine, orta büyüklükteki üniversitelere, daha eski ve yeni üniversitelere dağılmış durumda. Su ürünleri eğitim dalında tercih sıkıntısı, yalnızca bizim sorunumuz değil. Bunun altının çizilmesi gerekiyor. Bu 23 birimden 20 tanesini kontenjanı bu yıl ki yerleştirmelerde 10’un altına düşmüştür.  4 tane birimimiz de hiç kontenjan alamamıştır. Bu Süleyman Demirel Üniversitesi’nin bir sorunu değildir. Bu Türkiye ölçeğinde bir sorundur. Bu sorunları iyi analiz etmemiz ve nedenlerini ortaya koymamız gerekmektedir. Biz bu konuda eğitimciler olarak gözlemlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz; Son yıllarda ülkemizin ihtiyaçlarından çok daha fazla sayıda mühendis yetiştirilerek, sektöre dahil oldu. Bu mezunlarımızın istihdamı temel olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çerçevesinde yapılmaktayken bakanlığımızın izlediği politika nedeni ile son yıllarda su ürünleri mühendisliği istihdamında çok belirgin düşmeler var. Tarım alanında diğer meslek dallarından mezunlarımız iş bulabilirken, maalesef su ürünleri mühendisliğinden, balıkçılık mühendisliği mezun öğrencilerimizin istihdamı neredeyse sıfırlandı. Bu tercihsizlikte çok önemli bir rol oynuyor” dedi.

YETKİSİZLEŞTİRİLİYORLAR

Öte yandan mesleki bir takım çatışmalar ve çelişkiler nedeniyle, eğitip mezun ettikleri su ürünleri mühendislerinin, çalıştığı kurumlarda yetkilisizleştirildiğini gördüklerini ifade eden Çetinkaya, “ Başka meslek dallarına verilen bu destek nedeniyle hem istihdam yapılmıyor, hem de istihdam edilenler mesleklerini icra edemiyorlar. Su ürünleri mühendislerine istihdam sağlayan ikinci sektör özel sektördür. Şu anda su ürünleri özel sektörü iyi bir gelişme trendi yakalamış. Tarım sektöründe yıllar içinde önemli bir kalkınma düzeyini aşmış bir sektördür. Şu anda deniz balıkları ve tatlı su balıkları üretimi açısından Avrupa’da çok iyi bir konumdayız. Şu anda Avrupa’da en önemli alabalık sağlayıcısı durumundayız. Bir diğer gerçek şudur; Ülkemiz Avrupa’nın gerek duyduğu alabalığın önemli bir oranını karşılıyor. Sektör ve ihracat gelişiyor. Ürünümüzün kalitesi artıyor. Gıda güvenliği konusunda ciddi yatırımlar yapılıyor. Uluslararası arenada boy ölçüşen firmalarımızın sayısı giderek artıyor. Ama bu sektöre teknik destek verecek personel yetiştirme konusunda Türkiye, darboğazla karşı karşıya gelmiş durumda” açıklamasında bulundu.

TEK ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRACAK MI?

Bölümü tercih eden tek öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmayacağı konusunda ise Çetinkaya, “Bu tek örenci sadece bizim sorunumuz değil, başka üniversitelerde 1, 2, 3 öğrenci veya hiç tercih etmeyen bölümlerimiz var. Üniversitemiz içinde yönetimimizle karşılıklı görüşmeler yaparak, üniversitemizi, fakültemizi ve kayıt yaptırmayı kazanan bu öğrencimizin mağduriyetini ortadan kaldırmak amacıyla gerekli tedbirler alınacaktır. Ama şu anda yönetimimizle gerekli görüşmelerimizi yapmadığımız için bu konuda her hangi bir şey söyleyemeyiz. Diğer bölümlerimizi tercih eden öğrencilerimiz için de bu şekilde kolaylaştırıcı tedbirler alınacaktır” dedi.

BURS DEĞİL İSTİHDAM DESTEKLEYİCİ FAKTÖR OLMALI

Öğrenci tercihini artırmak için  burs verileceği yönündeki açıklamanın hatırlatıldığı Çetinkaya, şunları söyledi; “Burs, bütün eğitim kurumlarının öğrenci ve kaliteli öğrenci çekmek için başvurduğu yöntemdir. Biz de YÖK’ün bize sağladığı kontenjanı doldurmak ve sektöre daha istekli ve başarılı öğrenci kazandırmak için böyle bir kampanya başlatmıştık. Özel sektör temsilcileri bu konuya olumlu cevap verdiler. Değişen sayılarda öğrencilerimize burs vermek için bizimle anlaşma metni imzaladılar. Biz de bunu basın aracılığıyla paylaştık güzel tepkiler aldık. Ama öğrencilerimizin tercih yapmasında, dershanelerimizin, okullarımızın, ailelerimizin, bir takım öngörüleri var. Biz de bunlara saygı göstermek zorundayız. Yani bizim onlara verdiğimiz burs yalnızca onlara belirleyici bir faktör olarak yeterli gelmediğini düşünüyoruz. Burada su ürünleri mesleği ve branşına öğrencilerimizin ilgisini oluşturulmasında destekleyici faktörün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ihtiyacı olan su ürünleri mühendislerini bir an önce istihdam etmek, ilanlar vermek, öğrenci veya mezunlar alma yoluyla sağlanabileceğini düşünüyoruz

UZMANLAŞMA ÖNERİSİ

Öte yandan YÖK’te bu eğitim kurumları arasında yeni organizasyonlar, yeni değerlendirmeler yaparak, bazı fakülteleri belli konularda uzmanlaştırmak üzere, bir başka grup fakülteyi de belli konularda uzmanlaştırmak üzere, görevlendirildiği taktirde, gerek ekonomik gücü gerekse ekonomik kaynakları kullanması açısından su ürünleri branşının Türkiye’nin asla vazgeçemeyeceği ve ihmal edemeyeceği bir sektör olduğunu düşünüyoruz. Bu eğitim sektöründeki ortaya çıkan birkaç yıldır yetersiz tercihlerin geçici olduğunu ve ülkemizin bundan sonraki yıllarında, sektörün gerek mühendis açısından gerek eğitim ve araştırma açısından yoluna devam edeceğine biz bütün yüreğimizle inanıyoruz.”

 

Bu haber 926 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...