Ormanlarımıza kalite standardı geliyor

6 Ağustos 2013 18:10

SDÜ Rektör Yardımcısı ve TSE Başkan vekili Doç. Dr. M. Fahrettin Önder, Orman Genel Müdürlüğü ile Sürdürülebilir Orman Yönetimi anlayışı kapsamında yaptıkları anlaşma sayesinde yapılacak olan belgelendirme ile yurtdışına giden 20 milyon doların 6 milyon dolara düşürüldüğünü bildirdi.Isparta’nın önemli bir orman bölgesi olduğunu belirten Doç. Dr. Önder, “Dünyada uluslararası anlaşmalar kapsamında ormanları tüketemiyorsunuz. Bu anlaşma kapsamında ormanların işletilmesi belli bir standarda ulaşacak. İlimizde bu uygulamadan en iyi şekilde yararlanacak” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartlarının geliştirilmesine ilişkin imzalanan protokol çerçevesinde ülkemiz ve önemli bir orman bölgesi olan Isparta’daki ormanlar belli bir standarda kavuşturulmuş olacak.

BİN 100 ORMAN İŞLETMESİ VAR

SDÜ Rektör Danışmanı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkan vekili Doç. Dr. M. Fahrettin Önder, yapılan bu anlaşmanın önemine değinerek, orman alanında uluslararası belgelendirme yönetimlerine göre ormanlık alanların gelişigüzel tüketilmediğini bildirdi.  Türkiye’de bin 100 orman işletmesi bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Önder, “Isparta’da bir orman bölgesi.  Bu kapsamda ilimiz içinde yararlı olacak bir anlaşma yapılmış oldu” dedi.

HEMŞERİMİZ ÇOK DESTEĞİ OLDU

Dünyanın orman stokunun belli bir düzeyde olduğunu dile getiren Önder, şunları söyledi: “Uluslararası anlaşmalar kapsamında ormanları tüketemiyorsunuz. Her yıl belli bir miktarını kesebiliyorsunuz. Diğer miktarını da tekrar ormana kavuşturmanız gerekiyor. Bu anlamda uluslararası belgelendirme yönetimine uygun olması gerekiyor. Bu kapsamda da 20 milyon dolar yurtdışına gidiliyordu. Orman Genel Müdürlüğü ile ortak bir anlaşma yaptık. 6 milyon dolara bu belgelendirme yapılacak. 14 milyon dolar Türkiye’ye kalacak. Ispartalı Orman Genel Müdürümüz İbrahim Çiftçi’nin de desteği ile TSE olarak anlaşmayı yaptık. Çalışmalar şuanda yürüyor. “

YATIRIMLARI VE FIRSATLARI YETERİ KADAR TAKİP ETMİYORUZ

Öte yandan Isparta’daki vatandaşların KOSGEB kredileri ve diğer kurumların yatırımlarını takip etmediğini savunan TSE Başkan vekili Doç. Dr. M. Fahrettin Önder, şunları söyledi: “Ben Sütçülerliyim. Küçüklüğümde hayvancılık yaptım. Kendi imkânlarımızla alıp, sattık. Bütçemiz oldukça dardı. Ancak şimdi bakıyorsunuz, yeni bir tesisin bedelini devlet ödüyor ve siz 5 yıl ödemiyorsunuz. Sütçüler tamamen hayvancılık bölgesi. Ama birkaç kişi hariç kimse bunu kullanmak istemiyor. İnsanlar riske girmek istemiyor. Fakat ticaret bir risktir. Risk alırsanız olur. Risk almazsanız mevcut halinizle kavrulursunuz.”

 

Bu haber 637 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...