Gelişen teknoloji ile dolandırıcılık türleri de arttı

15 Ağustos 2013 16:00

İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, son yıllarda gelişen tekrnoloji ile dolandırıcılık çeşitlerinin de arttığını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Or açıklamasında; “İletişim çağı olarak adlandırılan günümüzde klasik suç türlerinden olan dolandırıcılık gelişen teknolojiyle birlikte çağa ayak uydurarak değişim göstermiş olup özellikle son yıllarda cep telefonu kullanıcılarına büyük mağduriyetler yaşatmıştır.

Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı gibi herhangi bir kamu görevlisi olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para veya kontör talep etmektedir. Kişiler yaşadıkları korku ile telefonda görüştüğü kişinin maalesef tüm istediklerini yaparak ciddi zararlara uğramaktadır.

Bir başka dolandırıcılık yöntemi ise son zamanlarda artış gösteren, çeşitli firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ve aradıkları kişiye ödül kazandığı şeklinde bilgi vererek yapılmaktadır.

Isparta Emniyet Müdürlüğü olarak suçla mücadelede önleyici tedbirleri artırarak vatandaşlarımızın suçtan mağdur olmalarını engellemek ve farkındalık çalışmaları ile bilgilendirilmelerine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu kapsamda, Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü personelimiz halkın yoğun olduğu yerlerde bilgilendirici broşürler dağıtarak, hazırlanan afişler kamuoyunu dikkatine sunulmuştur.

Yapılan bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile konunun yerel medyamızca dikkatle takip edilerek işlenmesi vatandaşlarımızın dolandırıcılık olaylarına maruz kalmalarını, mağduriyetlerinin önüne geçilecektir.

Bu bağlamda aşağıda yer alan hususların vatandaşlarımız tarafından bilinmesinde fayda bulunmaktadır:

-    Adli mercilerimiz (Cumhuriyet Savcısı veya Hâkim) ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para veya kontör talep etmezler.

-    Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.

-    Vatandaşlarımız   dolandırıcıların  sıklıkla   kullanmış  olduğu  yöntemler  olan

"hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var" gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

-    Kendilerini Kamu Görevlisi olarak tanıtan ve vatandaşlarımızdan verdikleri banka hesaplarına para yatırmasını, havale veya EFT yapmasını talep edenlerin istekleri kesinlikle yerine getirilmemelidir.

-    Vatandaşlarımız kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT'yi kabul etmemelidirler.

-    Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi veya kolluk kuvvetlerini tanıtıcı ses, diyalog veya telesekreter vb. sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.

-    Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 - 156'yı arayarak bilgi vermelidirler” dedi.

 

 

Bu haber 768 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...