“Memur-Sen, memur ve emekliye hiçbir fayda sağlamayan anlaşmaya imza attı”

15 Ağustos 2013 16:03

Kamu-Sen İl Temsilcisi Hayati Yıldız, toplu sözleşme ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, Memur-Sen’in Hükümetle kapalı kapılar ardında yaptığı pazarlıkların ardından memur ve emekliye hiçbir fayda sağlamayan bir anlaşmaya imza attığını savundu.

Yıldız’ın açıklaması şöyle: “Memurlar, emekliler ve aileleriyle birlikte 20 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren 2014-2015 yılları  toplu sözleşme süreci Memur-senin   attığı imza sonucu başlamadan bitmiştir.

Bu Konfederasyon, Hükümetle kapalı kapılar ardında yaptığı pazarlıkların ardından memurlarımız ve emeklilere hiçbir fayda sağlamayan bir anlaşmaya imza atmıştır.

Bugün memurlarımız toplu sözleşme görüşmelerinin neden iki oturumda bitirildiğini ve daha önümüzde 23 gün gibi uzun bir süre varken, Yüz yüze oldukları yüzlerce sorunun neden konuşulmadığını merak etmektedir.

Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme masasına 4688 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine dayanarak ve tam 445 bin üyesinden aldığı güç ve yetki ile masadaki yerini almıştır.

Kanunun 29. maddesi, toplu sözleşmede en çok üyeye sahip ilk üç konfederasyonun taraf olarak pazarlık yapmasını hükme bağlamıştır. 

Buna göre Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme görüşmelerinde Kanundan doğan bir hak olarak başından sonuna kadar bulunma ve pazarlık yapma hakkına sahiptir.  Buna rağmen 2013 Toplu sözleşmelerinde hem gayri hukuki hem de gayri ahlaki bir tutum sergilenmiş ve bu tutuma Bakan Faruk Çelik de çanak tutmuştur.

Memurlara  müjde olarak sunulan maaş artışı, 2014 yılının tamamı için net, yaklaşık olarak 123 TL’ye denk gelmektedir.

Vatandaşa tarihi başarı denilerek yutturulmaya çalışılan toplu sözleşmede memurları unutanlar, ne kadar reklam yaparlarsa yapsınlar, toplu sözleşmeleri özürlüdür ve kamu görevlileri 2014 yılında;

Enflasyon farkının YÜZDE SIFIR olmasının;

Ek ders ücretlerine , Ek Ödemelere , Aile yardımına , Çocuk parasına , Özel Hizmet Tazminatlarına , Doğum ve ölüm yardımlarına , Harcırahlara , Fazla mesai ücretlerine YÜZDE SIFIR zammın ve 2015 yılının ise %3 + %3 zamla geçiştirilmesinin hesabını mutlaka soracaklardır.

En son açıklanan rakamlara göre yıllık enflasyon %8,8’dir.

İmzalanan toplu sözleşme, tam anlamıyla bir hezimettir.

Biz Türkiye Kamu-Sen ve memurlar olarak 2014 yılının Ocak ayında geçerli olacak bir zam pazarlığının yangından mal kaçırır gibi alelacele sonlandırılmasını asla kabul etmiyoruz.

Bu 23 gün içinde;

Hizmet kollarının sorunları,

Tüm ödemelerin emekli maaşına esas sayılması ve emekli ikramiyesindeki 30 yıllık sınırın kaldırılması,

Yardımcı Hizmetler Sınıfına dâhil personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına alınması ve ek gösterge sorunları,

Fazla mesailer, Ek dersler, Ek ödemeler, Görevde yükselme,

Başta 4/C’liler olmak üzere kadroya geçirilmeyen personelin durumu,

Sağlık çalışanlarının ve döner sermayeli kurumlarda çalışanların sorunları,

Vergi dilimlerindeki adaletsizlik,

KİT çalışanlarının sorunları,

Uzmanların sorunları gibi yüzlerce konu maalesef hiç konuşulmamış ve tartışılmamıştır.

Bu sözleşmeyle memurun umutlarını 2016 yılına kadar söndürenler, 20 milyon kişinin de ahını almışlardır.

Kaldı ki, 2015 yılı için imza altına alınan %3+%3’lük artış, hangi gerçek sendikanın ve gerçek sendikacının kabul edebileceği bir maaş artışıdır?

Değerli basın mensupları;

Anlaşılan odur ki, memurlarımıza hiçbir yeni kazanım sağlamayan bu anlaşmaya karşı çıkmamızdan endişe edilmiş ve kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklarda, Türkiye Kamu-Sen masadan uzak tutulmak istenmiştir.

Bugüne kadar memurları enflasyona ezdirmediğini iddia eden Hükümet ve tarihi başarıdan söz edenler, böyle bir garabeti hangi gerekçeyle açıklayabilirler?

Bizler biliyoruz ki, hukuka aykırı bir şekilde, toplu sözleşme masasının üyelerinden kaçırılan bu anlaşma yoluyla memurlarımız aldatılmıştır.

Türkiye Kamusen olarak Memurlarımızı ve emeklilerimizi masada satan zihniyeti şiddetle kınıyoruz”.

 

Bu haber 630 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...