Gurbetçiler de olmasa…

16 Ağustos 2013 16:15

Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, Ramazan Ayı sonrası kan bağış oranlarının arttığını bildirdi. Özellikle gurbetçilerin memleketlerine gelmesiyle birlikte bağışların arttığına dikkat çeken Kılınçel, “Avrupa’da bizim gibi yana yakıla kan toplanmıyor. Çünkü bilinç oluşmuş durumda. Bundan etkilenen gurbetçilerimiz de Türkiye’ye geldiklerinde rahatça kan verebiliyorlar” dedi.

Gurbetçilerin memleketlerini ziyarete gelmesi en çok Kızılay Kan Bağış Merkezine yaradı. Özellikle sık sık ana caddeler üzerine çıkarak kan bağışı toplamaya çalışan yetkililer şu sıralar hiç zorluk çekmiyor. Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, ilginç bir detayı da gazetemizle paylaştı.

DÜZENLİ 5000 KİŞİ KAN VERİYOR ONUN

DIŞINDA KAN BAĞIŞI YAPILMIYOR

Isparta’da ortalama yılda 25 bin kişinin kan bağışında bulunduğunu bunun da yaklaşık 5000 kişisinin düzenli kan verdiğini belirten Kılınçel, “25 binin 10 bini askeriyeden geliyor. geri kalan 15 binin de 5000’i düzenli kan veriyor. nüfusumuza baktığımızda 200 binde 5000 çok az bir rakam” dedi. ortalama kan ihtiyacının yüzde 3 olduğunu ancak kendilerinin ancak yüzde 1,5 oranında kan toplayabildiklerini ifade eden Kılınçel, şunları söyledi; “Ramazan ayında kan bağışında bir durgunluk oldu. Ama kan ihtiyacı her zaman aynıdır. Bayram ve farklı özel tatil zamanlarında belki biraz ihtiyaç artabilir ama her mevsim ortalama aynıdır. Bazı hastalıklar için sürekli kan ihtiyacı var. Dolayısıyla kan bağışı az olduğu için kan ihtiyacı fazlalaşıyor. Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaç. Ramazan ayında beklentinin altında kan bağışı toplandı. Ramazan ayından sonra talep biraz daha iyi ama yeterli seviyede değil. Isparta’da toplumun yüzde 3’ü kan bağışında bulunsa o seviye bizim için yeterli. Fakat yüzde 1,5 oranında bağış gerçekleşiyor. İdeal oran ise yüzde 5. O yüzden oranımız çok düşük.

KİMSE KAN BULAMADIĞI İÇİN HAYATINI KAYBETMİYOR

Vatandaşlarımızın bu konuda sürekli duyarlı olmasını istiyoruz. Bazı kesimler sürekli bağış yapıyorlar. Ancak biz yeni bağışçılara ulaşmaya çalışıyoruz. Isparta’da yılda ortalama 25 bin kan alıyoruz. Bunun yaklaşık 10 bini askeriyeden alınıyor. Kalan 15 bin de halkımızdan topluyoruz. Yaklaşık 5 bin kişi sürekli kan veren kesim diyebiliriz. Düzenli olarak kan veriyorlar. Hasta yakınları kan gerektiğinde buluyorlar. Kimse kan bulunamadığı için hayatını kaybetmiyor. Ama biz bu konuda aracıyız. Kan eczane de ya da farklı bir yerde satılmaz. Bazen insanlar geliyor, ‘Kızılay’da neden kan yok’ diye soruyorlar. Kan stoku bulundurmak bizim aleyhimizedir. Kanı çok bekletemezsiniz. 

GURBETÇİLER GELİNCE İYİ BAĞIŞ ALIYORUZ

Yabancı ülkelerde kan sorunu yok. Yılda 4 sefer standart olarak kanını bağışlıyorlar. Yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz ülkelerindeki kan bağışı şeklini bizlere anlatıyorlar. Onlar orada bu kültürü iyice almışlar. Yaz aylarında Isparta’da gurbetçiler sayesinde iyi bağış topluyoruz.”

AĞACIN DİĞER DALLARI DA TEHLİKE ARZEDİYOR

Öte yandan geçtiğimiz gün Mimar Sinan Camii önünde kurdukları çadırın üzerine kavak ağacının dalının düşmesi sonucu büyük bir tehlike atlattıklarını ifade eden Kılınçel, yetkilileri uyardı ve diğer dalların da düşebileceğini söyledi. Kılınçel, “Mimar Sinan Camii önündeki kavak ağacının bir dalı yıkıldı. Deprem oluyor zannettik. Çadırdan çıkmaya fırsatımız olmadı. Caminin demirleri ağaç dalının çadırın üzerine tam yıkılmasını biraz engelledi. Bir taraftan çadır zarar gördü. Bir hemşiremiz hafif yaralandı. Malzemelerimiz de zararlar var. Cana bir zarar gelmemesi bizim için sevindiriciydi. Zarar gören cihaz ve diğer ekipmanlarımızın tamirini yaptıracağız. Ancak ağacın diğer 2 dalı da çok sağlam durmuyor. Allah korusun bir tanesi de yola düşebilir. Önlem alınmalı” diye konuştu.

 

Bu haber 812 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...