Kredi Kayıt Bürosu ile ticaret artık daha güvenli

16 Ağustos 2013 16:18

ITSO, Kredi Kayıt Bürosu hizmetini hayata geçirdi. Bu hizmetle hem keşideci (Alıcı) hem de çek hamili (Satıcı) birbirlerini karşılıklı olarak alışverişten önce geçmiş bilgilerini kontrol edebilecek ve işini sağlama alacak.

İşadamları bundan böyle sisteme kayıt yaptırdıkları takdirde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ITSO) Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla ticari işlem yapacağı işletmelerin çek veya kredi sicilini görebilecek.

TEK BİR SMS İLE BİLGİLERE

ÇEK VE KREDİ RAPORUNA ULAŞIM

Konuyla ilgili açıklama yapan ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan, işadamlarının ticari bir işlem yaparken karşı tarafın çek veya kredi sicilini (o tarafın onay vermesi ile) ITSO KKB üzerinden görebileceğini ve böylece hangi riski aldığını bilerek ticari işlemi gerçekleştireceğini bildirdi. Sistemin SMS veya E-posta üzerinden işleyeceğini ifade eden Ayan, şunları söyledi; “Çek hamili, çek numarasını veya keşidecinin vergi numarasını SMS ile Kredi Kayıt Bürosu KKB ye gönderir. KKB; keşideciye mesaj atar, sicil bilgisinin çek hamiline verilmesini onaylıyor mu diye. Keşideci onay verirse sicil raporu çek hamiline SMS veya e-posta ile gönderilir. Çek numarası girilerek yapılan sorgulamada, çek’in çalıntı, kayıp, sahte olup olmadığı da kontrol edilebiliyor. Önemli olan diğer bir husus da, hem sorgulama yapanın hem de sicili sorgulananın sisteme üye olması gereklidir. Yani bu sistemin çalışması için hem alıcının (örneğin çek keşidecisinin) hem de satıcının (örneğin çek hamilinin) sisteme üye olması gerekmektedir. ITSO Kredi Kayıt Bürosu KKB sistemine üye olunarak ile Çek ve Kredi Raporlarına ulaşım sağlanıyor.

ÇEK RAPORU NEDİR?

Keşidecinin geçmiş pozitif ve negatif çek performansını gösterir. 2007 sonrası pozitif çek bilgileri ve 2009 sonrası negatif çek bilgileri bulunur. Ödenen ve ödenmeyen tüm çekleri, ilk ve son karşılıksız çıkan çekleri, ödenen ve yazılan son çekin bilgileri vb.

RİSK RAPORU NEDİR?

Şirketin geçmiş kredi performansını gösterir. Belli bir süre aralığı yoktur. Tüm kredi geçmişi yer alır. Toplam limit ve risk. İlk ve son kredi kullanım tarihi. Ödemesi geciken kredi adedi-tutarı-tarihi vb.

Sistemi kullanmanın maliyeti, raporu talep edenden alınacak şekilde rapor başına 2,30 TL’dir. Bu sistem tamamen gönüllük esasıyla çalışmaktadır. Sicili talep edilen tüzel kişi onay verirse sicil raporu gönderilmektedir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Kredi Kayıt Bürosu tüm üyelerini kredi kayıt bürosu sistemine dahil olmaya davet ediyor.”

 

 

 

Bu haber 661 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...