TKDK’dan Yatırımcıya kolaylık

19 Ağustos 2013 16:08

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 11’nci çağrıya hazırlanırken yatırımcıya kolaylıklar sağlayacak yeni mevzuatlar getirdi. Bankalarla yapılan protokol gereği yeni uygulamada kuruma sunulacak projelerde sadece IPARD fonlarından yararlanacak olan projeler için konulacak ipotek, teminat olarak kabul edilebilecek.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 11’nci çağrıya hazırlanırken yatırımcıya kolaylıklar sağlayacak yeni mevzuatlarla gelecek olması kuruma ilgiyi arttırdı.

Daha önceki çağrılarda yatırım alanlarında ipotek kabul edilmezken, bankalarla yapılan protokol gereği yeni uygulamada kuruma sunulacak projelerde sadece IPARD fonlarından yararlanacak olan projeler için konulacak ipotek, teminat olarak kabul edilebilecek. Bu sayede yatımcıları finansman konusunda rahatlatacak bir değişiklik yapılmış oldu. Ayrıca “Sübvansiyonlu Yatırım ve İşletme Kredileri” ile IPARD fonlarının finansmanın sağlanmasının önü açılmış oldu. Böylece yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların söz konusu kredilerle aynı zamanda IPARD fonlarını kullanabilmeleri finansman konusunda ferahlamalarını sağlayacak.

TKDK, daha önceki çağrı dönemlerinde önü açılmış olan “Süt ve/veya Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım” ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” konularında çiftçinin eli ayağı olan Traktörün uygun harcama listesindeki mevcudiyetinin devam edecek olması da kurumdan faydalanmak isteyenlerin işini kolaylaştırmış olacaktır. “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” konusu içinde yer alan arıcılıkda kovan sayısı 50-500 adete çıkarıldı.Aynı konu içinde geçen Süs bitkisi yetiştiriciliğinde ise maksimum alan olarak kapalı alanda 0,2ha’dan 1ha’a, açık alanda ise 1ha’dan 2ha’a çıkarıldı. “Süt ve/veya Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım” konusunda yatırım yapacak olan yerin kırsal alan listesinde bulunma şartı kaldırıldı. ”Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması” konusunda ise daha önce sadece üretici birlikleri başvurabilirken gerçek ve tüzel kişilerin de başvurabilecek olması ve maksimum kapasitenin 4.000m3 den 10.000m3’e çıkarılmış olması bu konuda yatırım düşünen yatırımcıya büyük kolaylık sağlamaktadır.Ayrıca bu konuda en fazla 25 m3’e kadar depolama hacmine kadar soğutmalı taşıma aracı almaları destek kapsamındadır. Kırsal Turizm kapsamında yatırım yapacaklar için yatak kapasitesi 25’e çıkarıldı.”Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi” konusunda daha önce maksimum çalışan sayısı 10 kişi ve cirosu 1 milyon TL iken çalışan sayısı 50 kişi ve cirosu 8 milyon TL’ye çıkarılmıştır.

TKDK Personeli mesai kavramı gözetmeksizin yatırım yapmak isteyen yatırımcılarla tanıtım toplantıları yaparak çalışmalarını sürdürmektedir.Yatırımların Isparta’ya kazandırılması için ellerinden gelen çabayı gösteren kurum çalışanları,yatırımcılara her fırsatta bilgilendirme yapabileceklerini dile getirmektedirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 662 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...