“Zabıtaların yıpranma payları mutlaka yeniden düzenlenmelidir”

7 Eylül 2012 19:25

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Isparta Şube Başkanı Kadir Bayar, Zabıta Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Bem-Bir-Sen İl Başkanı Kadir Bayar; “can güvenlikleri olmayan zabıta çalışanlarının yıpranma payları mutlaka yeniden düzenlenmelidir” dedi.

Norm kadrodan düşük personelle çalışan birimlerde zabıtalara çok büyük fedakârlık düştüğünü belirten Bayar, “güçlendirilmiş yerel yönetimlerde trafik düzeni zabıtalara bırakılmalıdır” dedi.

Bayar açıklamasında; “Her yıl 4–11 Eylül tarihleri arasında idrak edilen Zabıta Haftası, yurt genelinde bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Geçmiş yıllara oranla sorunlarının belli bir bölümü çözüme kavuşan zabıta personeli, özellikle yıpranma haklarının olmamasından dolayı hem özlük hakları açısından hem de can güvenlikleri bakımından sayısız sıkıntı ile karşılaşıyorlar. İl Başkanı Bayar, hafta ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Zabıta personeli bulundukları belediyenin aynası, yerel yönetimlerin vitrin yüzüdür. Belediye Başkanı ve Yönetimi adına vatandaşla sürekli yüz yüze olan, birinci dereceden problem tespit ve çözüme yetkili kişi zabıta personelidir. Mesai mefhumu gözetmeden çok büyük fedakârlıklarla çalışan zabıta personeli,  her gün onlarca olayla karşı karşıya kalmakta,  üstelik pek çoğunda can güvenliği tehlikesi yaşamaktadır. Özellikle işportacılar ve gecekonducu vatandaşlar karşısında savunmasız ve araç-gereçsiz olan zabıta personeli, kamuoyu gündemine de yansıdığı gibi sürekli bir saldırı mağduriyetine muhatap olmakta, kendini koruyacak unsurlardan yoksun bulunmaktadır. Böylesine tehlikeli, riski yüksek ve can güvenliği sorunu olan bir mesleğin yıpranma hakkından mahrum olmasını anlayabilmek mümkün değildir.  Can güvenliği riski yok denilerek yıpranma payları verilmeyen zabıtaların, yeni yapılacak düzenlemede mutlaka yer almaları gerekmektedir. Yetkili sendika olarak yapılacak kanuni düzenlemeyi bu bakımdan yakından takip etmekteyiz. Öte yandan bazı zabıta müdürlüklerinde norm kadrodan daha az personel ile hizmetler yürütülmeye çalışılmaktadır. Bu da fazlasıyla iş yükü bulunan zabıta personelini daha da yıpratmaktadır. Büyük fedakârlıklarla görev yapan bu personelin üzerindeki angarya yükler konusunda Belediye yetkililerinin daha hassas davranmaları gerekmektedir. Türkiye artık yerel yönetimler konusunda devrim yapmış,  güçlendirilmiş yerel yönetimler oluşturulmasına doğru hızlı adımlarla ilerlemektedir. Böyle bir durumda özellikle kent düzeninden sorumlu olan zabıtaların işlevsel görevlerinin artması gerekmektedir. Güçlendirilmiş yerel yönetimlerde en başta trafik işleyişi zabıtalara bırakılmalı, zaten kentlerin kolluk kuvveti olarak görev yapan zabıtaların trafik akış, işleyiş ve cezalarından da sorumlu olmaları gerekmektedir. Bu ayrıca belediyeler için de ayrı bir gelir kalemi olacaktır. Toplu sözleşmeyi kendi hizmet kolunda ilk olarak imzalayarak üyelerine büyük kazanımlar sağlayan bir sendika olarak 2012 yılı Zabıta Haftası’nın hayırlara vesile olmasını diliyor, sorunlarımızı diyalogla çözebileceğimiz ve yeni kazanımlar elde edebileceğimiz nice zabıta haftalarına ulaşmayı temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Bu haber 748 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...