Gülbirlik Üreticilere yaklaşık 5 milyon TL’lik ödeyecek

27 Ağustos 2013 16:23

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl ki gülçiçeği, gül yağı ve gül konkretinin fiyatını açıkladı. Gülçiçeğinin fiyatı geçen yıla oranla yüzde 17 artışla 3,68 olarak belirlendi. Gül yağı 7000 ila 7500 Avro arasında değişirken, konkret ise 800 Dolar olarak belirlendi. Çelik, ürünlerin tamamının pazarlandığı belirterek “3000 üreticimize yaklaşık 4 milyon 700 bin TL ödeme yapacağız” dedi.

Gülbirlik Yönetim Kurulu, 2013 yılı kampanyasında aldığı gülçiçeğinin fiyatını açıkladı. Genel Müdür Hasan Çelik 51 gün süren gül toplama sezonunun bu yıl erken başladığını ancak olumsuz hava şartlarıyla karşılaştıklarını bildirdi. Özellikle sıcak ve kuvvetli rüzgar sebebiyle bu yıl gülçiçeği rekoltesinin 6000 ton üstü gerçekleştiğini açıklayan Çelik, “Hedefimiz 7000-7500 ton aralığıydı” dedi.

EYLÜL AYINDA ÖDENMEYE BAŞLANACAK

Gülbirlik olarak kampanya öncesinde üretimini planladıkları miktarları yakaladıklarını ifade eden Çelik, “Müşterilerimizin ihtiyacını karşılamakta önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak dünyadaki ekonomik gelişmelere bağıl olarak gülyağlarının ve gülkonkretinin fiyatlarının oluşturulması ve alıcı firmalar tarafından kabul edilmesi süreci hem sıkıntılı hem de alıcıların tatil sezonu olması nedeniyle bizim açımızdan uzun bir süreç olmuştur. Her şeye rağmen 7 Temmuz ile 14 Temmuz tarihleri arasında ürünlerimizin pazarlanması amacıyla yurt dışına yaptığımız seyahat sonucunda yaptığımız değerlendirme ve hesaplamalardan sonra Gülbirlik Yönetim Kurulu olarak üretici ortaklarımızın emeklerinin en iyi şekilde korunması ve kooperatif olmanın gerektirdiği sorumluluk anlayışı çerçevesinde 2013 yılı gülçiçeği fiyatı kg başına 3,68 TL olarak tespit edildi. Ürün bedelleri Eylül ayının ilk haftasından itibaren ödenmeye başlanacak” diye konuştu.

GEÇEN YIL GÜLÇİÇEĞİ 3.16 TL İDİ

Öte yandan geçen yıl ki gülçiçeği fiyatının 3,16.50 TL olduğunu bu yıl fiyatta yüzde 17’lik bir artış söz konusu olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti; “bunun yanında yaklaşık250 kg. gülyağı ve 1 ton civarında konkret üretimi yaptık. Bugün itibariyle de ürünlerimizin tamamının pazarlaması gerçekleştirildi ve bağlantıları yapıldı. Bundan sonraki süreçte periyodik olarak yüklemeler yapılacak.

GÜLYAĞININ FİYATI 7000 İLA 7500 AVRO ARASINDA

Diğer taraftan gülyağının geçen yıl kilogram fiyatı 7 bin Avro civarındaydı. Bu yılda bu rakamın üstünde bir gerçekleşti. Ancak her müşterinin alım kapasitesi, ödeme şekillerine göre fiyatlar değişti. 7 bin 300 ila 7 bin 500 Avro arasında değişkenlik gösterdi. Bu fiyat artışı da üreticimiz için sevindirici oldu. Konkret için de 800 dolarlık bir fiyat belirlendi.

İlan edilen gül fiyatı için Eylül ayının başında ödemeler gerçekleştirilecek. 1 hafta içinde üreticilerimize tamamını ödemiş olacağız. Toplam da yaklaşık 3 bin üreticimize 4 milyon 700 bin TL’lik bir ödeme yapılacak.”

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KONUSUNDA SIKINTI YOK AMA…

Son olarak güle devlet desteği konusunda geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le görüşme fırsatı bulduklarını ve sıkıntıyı kendisine birebir anlattıklarını ifade eden Çelik, “Devlet desteği ile ilgili olarak geçen hafta içerisinde ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar ve ekipleriyle birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’i ziyaret ettik. Taleplerimizi ve sektördeki sıkıntıyı birebir kendisiyle paylaşma imkanı bulduk. Ancak yasal bazı aşılması gereken engellerden bahsetti. Bu engellerin aşılması için alt komisyonlarda ve ilgili birimlerde bu konunun görüşülmesi istenecek. Sayın Bakanımız gül çiçeği ile ilgili yağlı tohumlar kapsamında değerlendirilmesi konusunda hiçbir engelin çıkmayacağını düşünüyor. Bu da demek oluyor ki, mazot ve gübre desteği konusunda hiçbir sıkıntı yok.  Bunun yanında gül yağlı tohumlar kapsamına alınır ise bizim bundan sonraki çalışmamız gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde bu kategori üzerinden hareket ettiğimizde beklediğimiz desteği göreceğimizi düşünüyorum.

İLAÇ SANAYİNDE, KOZMETİK SANAYİNDE KULLANILIYOR

AMA HAM MADDESİ OT OLARAK KABUL EDİLİYOR!

Yasa çıktıktan sonrasını kapsayacaktır. Gülbirlik böyle bir destek, teşvik alınca herkes harekete geçecek. Diğer birliklerin kapasitesi çok yüksek, bu durumda onları zorluyor. Ben bize kilo başına 50 kuruş gibi bir ücret verseniz cebinizden çıkacak rakam 3 milyon TL para demiştim. Bu rakam fazla etkilemez cebinizden çıkmış 5 kuruş gibi bir para olarak değerlendirirsiniz ve sektöre çok büyük bir ivme kazandırırsınız demiştik. Ama tabi onları sıkıntıya sokan arkadaki diğer birlikler ve onların talepleri.

Süs bitkisi ya da tarla bitkisi kapsamında değerlendiriliyor. Gül parfüm sanayinde kullanılıyor. Bunun yanında ilaç, kozmetik sanayinde kullanılıyor ancak ham maddesi ot olarak kabul ediliyor. Böyle bir şey var mı? Burada bir çelişki var” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 906 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...