ITSO’dan çağın teknolojisine destek

30 Ağustos 2013 15:46

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) olağan Ağustos ayı Meclis toplantısında Kompozit Vadisi İhtisas Sanayici İşadamları Derneği (KOVİSAD)  Başkanı Özcan Pınarcı, Kompozit Vadisi Projesini anlattı.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi,  Kompozit Vadisi İhtisas Sanayici ve İşadamları Derneği (KOVİSAD)’nin ilk kuruluş aşamasındaki Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi’ne kurucu ortak olma kararı aldı. Karar yönetim kurulunda değerlendirildikten sonra Meclise sunulmuştu. Mecliste yapılan oylamada da ITSO’nun kurucu üye olması yönünde oybirliğiyle karar verildi.

ITSO’nun olağan Ağustos Ayı meclisinin konuklarından biri de KOVİSAD Başkanı Özcan Pınarcı ile Süleyman Demirel Üniversitesi CAD CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve  KOVİSAD Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Çolak idi.  ITSO Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Altınok’un yönettiği toplantıda, KOVİSAD Başkanı Pınarcı, Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi’ne ortaklık talepleriyle ilgili bilgiler verdi. Başkan Pınarcı, projenin önemine değinerek şunları söyledi:

“Kompozit Vadisi İhtisas Sanayici ve İşadamları Derneği (KOVİSAD), 2013 Ocak Ayında kurulmuş, KOVİSAD’ın amacı Isparta bölgesindeki katma değeri yüksek kompozit ve ileri malzemeler üreten şirketlerin yer aldığı bir ihtisas organize sanayisini hareket geçirmektir. Bu çapta bir proje Türkiye’de bir ilk olup dünyada gelişmiş ülkelerde son yıllarda kurulmaktadır. Gelecek yıllarda üretilecek ve sanayi ürünlerinin yüksek teknolojik malzemelerle üretilmesini sağlayacak bu OSB Bölgesi bölgemizde ciddi bir istihdam ve iş imkanı oluşturacaktır. Üniversite sanayi işbirliği ile hazırlanan projede ileri malzeme ve kompozit teknolojilerine ait ar-ge çalışmaları katma değeri yüksek ürünlere dönüşecektir.

Ülkemizde kompozit sektörü henüz yeni gelişme aşamasındadır. Ancak özellikle hammadde üretimi, uçak parçası üretimi, yat sektörü gibi sektörde ciddi yatırımlar gerçekleştirmektedir. Ülkemizde de üretilebilir Kompozit kimyasalları, epoksiler, fiber elyaflar ile günlük yaşamda kullandığımız sanayi ürünlerinin üretimi konusunda ciddi bir sektör açığı bulunmaktadır. Bu sektör açığının değerlendirilmesi, ülkemizde kompozit ürün üreticilerini tek çatı altında toplamak, Isparta’da yeni bir istihdam ve sanayi dalının oluşması adına kurulan KOVİSAD üniversite- iş dünyası işbirliğinde ciddi bir çalışmanın ürünüdür. Mart 2012’den beri yaklaşık bir yıldır gerek yurt içi gerekse yurt dışı ziyaret ve temaslarımız neticesinde Derneğimizi kurmaya karar verdik. Derneğimiz kısa süre içerisinde Isparta’da ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteğini alarak kurulabilecek bir kompozite dayalı ürünler ve ileri malzeme teknolojileri ihtisas organize sanayi bölgesi fizibilitesini ilgili Bakanlığa sunmuştur. Bugüne kadar farklı teşvik yasalarından yeterince yararlanamayan Isparta ve Burdur için derneğimiz, Isparta’ya ihtisas sanayilerine özel stratejik yatırım teşviklerin kullanılmasını sağlayacak girişimleri yapmakta, geleceğin Ispartası için taşın altına elini sokmaktadır. Isparta ve Burdur dışında da bir çok ulusal ve uluslararası yatırımcının , Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi projemizle yakından ilgilenmesi ve yatırım için hareketlenmesi sadece bizi değil Isparta’mızı onurlandırmaktadır.

Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi başlığında kurulacak organize sanayi bölgesinde hammaddenin kompozit sektöründe kullanılabilmesi için dönüştürülmesinden sorumlu tesisler ile ileri malzemeler kullanılarak üretim yapan tesislerin konumlandırılması söz konusu olacaktır.

Kompozit gibi ileri teknoloji ürünü bir malzemenin Türkiye’de üretilmesi, kuşkusuz çok önemli bir başarıdır. Ancak bu başarının asıl önemli yönü kompozite dayalı ürünlerin üretiminin hem endüstriyel alanda hem de bilimsel kurumlarda yeni teknoloji ek buluş ve açılımlara yol açabilecek olmasıdır. Türkiye’nin bundan sonra atacağı adımlar ülkenin kompozit ürünler alanında üretim merkezi olmasında belirleyici olacaktır. Isparta’da kurulacak Kompozit vadisi bu açılımın en büyük yatırımıdır. Bu yatırım içerisinde aynı zamanda ciddi bir mesleki eğitim altyapısı da planlanmıştır. Meslek lisesi ile Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı teknik ve mühendislik bölümleri ile KOSİVAD kendi elemanını kendisi yetiştirecek bir potansiyele sahip olacaktır.

Tüm ortamlarda işbirliği ve güçbirliğinin gündeme geldiği bölgemizde projede yer alan tüm paydaşların birlikte hareket ederek bölge menfaatine uygun adımlar atması KOVİSAD tarafından beklenmektedir.  “

Süleyman Demirel Üniversitesi CAD CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve  KOVİSAD Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Çolak yaptığı teknik sunumla fizibiliteyi sundu ve bölgemiz ve ülkemiz için kurulacak organize sanayi bölgesi ile ilgili detay bilgiler aktardı.

Toplantıda söz alan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO)Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğrimen, Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi çalışmasının Isparta’nın sürdürülebilir kalkınmasına önemli rol üstleneceğine inandığı belirterek burada ar-ge ve yenilikçiliğe dayalı ürün üretimlerinin Isparta ekonominse katma değer sağlayacağını belirtti. ITSO Başkanı Başdeğirmen , söz konusu ihtisas organize sanayi bölgesine yapılacak yatırımların Isparta’ya stratejik yatırım teşvikleri kullanan şehir özelliğini de kazandıracağını belirterek, organize sanayi bölgesinin bir an önce hayata geçirilmesi için kurucu ortak olarak yönlendirici olduklarını söyledi. Isparta’ya yeni stratejik yatırımların kazandırılması için alt yapısı hazır organize hizmet yapılanmalarının önemine dikkat çeken Başkan Başdeğirmen, ITSO olarak yatırımcılara yönelik özel çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Meclis toplantısına konuk olan AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi için ITSO ve KOVİSAD tüm desteği vereceklerini ve Isparta’ya katma değer getirecek her işin arkasında olduklarını belirterek çalışmaya destek verdi.

 

 

Bu haber 839 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...