“Isparta’nın rengini koyu yeşil yapma hedefindeyiz”

30 Ağustos 2013 15:48

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Isparta’nın yeşil örtüsüyle Türkiye’de örnek alınan bir şehir olduğunu ve yılda 5 milyon fidan dikerek rengi koyu yeşile çevirmek için çalıştıklarını bildirdi. Değirmenci ayrıca Orman genel Müdürü İbrahim Çiftçi’nin de Ispartalı olması dolayısıyla yatırım ve motivasyon açısından büyük bir kazanç elde ettiklerini belirtti.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Isparta’da yürütülen ormancılık faaliyetleri konusunda açıklamada bulundu. İlk olarak yangın konusundan bahseden Değirmenci, başarılı bir sezon geçirdiklerini belirtti.

BU SEZON 63 ORMAN YANGINI GERÇEKLEŞTİ

Bu sezon 63 orman yangını olduğunu belirten Değirmenci, istatistiki verilere göre geçen yılın oranlarıyla aynı olduğunu söyledi. Geçen yıl verimli orman alanlarının daha çok yandığını bu yıl ise daha çok bozuk orman sahalarının yandığını açıklayan Değirmneci, “Zaten oralarda programlar dahilinde ağaçlandırma çalışmaları ya da rehabilite çalışmaları yapıyorduk.  O tarafından da sevindirici. Şuan kadarıyla başarılıyız diyebiliriz. Ancak orman yangınları doğal bir afet olarak felakettir. Her ortamda halkımızı ve kurumlarımızı orman yangınlarına karşı uyarmaya çalışıyoruz. 1 ay daha çok hassasiyetli davranalım. Bu başarımızı engellemeyelim. Aynı şekilde gidersek başarılı bir sezon geçirmiş olacağız. Orman yangınlarının az olması bir başarı değildir aslında. Keşke hiç yangın olmasa. Ama ne kadar dikkat edilse de bunu gerçekleştirebilmek mümkün değil. Bizim amacımız yangınların alan ve adet bakımından daha az olmasını sağlamak. Isparta orman yangınları konusunda son zamanlarda daha da bilinçleniyor. Her geçen gün daha da iyi olacağımızı düşünüyorum” dedi.

YANGINLARIN YÜZDE 60 İHMAL

Öte yandan orman yangınlarının genellikle ihmal ve dikkatsizlikten çıktığını ifade eden Değrmenci, “Bu sezonda çıkan yangınların yüzde 18’i yıldırımlardan kaynaklandı. Onun haricindeki tüm yangınlar insan kaynaklı olarak çıkıyor. Türkiye genelindeki orman yangınların yüzde 96’sı insan kaynaklı çıkıyor. Isparta’daki orman yangınlarının ise yüzde 60’a yakını ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor” diye konuştu.

ORMAN GENEL MÜDÜRÜNÜN ISPARTALI OLMASI BİZİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ

Diğer taraftan Ispartalı olan Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi’nin Isparta’yı sık sık ziyaret ettiğini belirten Değirmenci, şöyle devam etti; “Sayın Genel Müdürümüzün her Isparta ziyareti teşkilatımız açısından yatırım ve motivasyon açısından büyük bir kazançla sonuçlanıyor. Bir proje hazırladığımız zaman uygulanması için avantajlı oluyoruz. Ortalama Isparta’ya her yıl 5 milyon fidan dikiliyor. Isparta için büyük bir rakam. Isparta ve Burdur ağaçlandırma konusunda Türkiye’ye örnek oldu. Her ağaçlandırma büyük bir proje. Bakıldığı zaman hem insanların vakit geçirebileceği alanlar oluşturuluyor hem de yeşil bir örtü ile rüzgâr ve su erozyonunu engelleme noktasında katkılar sağlıyor. Orman teşkilatının yaptığı çalışmalar bugünden başlayıp, yarın bitmiyor. Bunlar insanlık boyunca devam eden çalışmalar. Örneğin Gölcük’ün 40 seneki öncesi ile şuan ki durumunu bir karşılaştırmak gerekiyor. Yapılanlar tamamen ormancı eliyle yapıldı. Daha önceki yıllar yağan yağmur aşağıya iniyordu ve rüzgâr tozu alıp geçiyordu. Ülke ekonomimiz her geçen yıl daha da gelişiyor. Önceki yıllarda yapmış olduğumuz ağaçlandırma çalışmalarının yanında zor sahalarımız var. Artık ödeneklerimizi zor havzalarda harcıyoruz ki, oralardaki erozyonu engelleyelim.

500 HEKTARISPARTA İÇİN BÜYÜK BİR NİMET

Sayın bakanımızın ‘Bin Günde Bin Gölet’ projesi var. Bu çalışma DSİ ile birlikte yapılıyor. Yapılan göletlerin etrafındaki toprakların aşağı inerek göleti doldurmaması için ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Örneğin Darı Deresi, 500 hektarlık bir alan.500 hektarIsparta için büyük bir nimet. Öte yandan Eğirdir’de 300 hektarlık alanda erozyon çalışmaları var. Toplamda bin hektarlık alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapılacak ya da yapılması düşünülen baraj ve göletler için etrafındaki erozyon önleyici çalışmaları şimdiden yapmış oluyoruz.”

 

 

Bu haber 919 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...