Bozanönü köyünde su sıkıntısı

3 Eylül 2013 16:05

Mehmet Eken, Merkez Bozanönü Köyünde doğup büyümesine rağmen köyde su olmadığı için çiftçilik yapamadığını belirterek; “Bu nedenle Antalya’ya taşındım. Şimdi orada ekip – biçiyorum geçimimi sağlıyorum” dedi.

Isparta merkezine8 km. uzaklıktaki Merkez Bozanönü Köyünde bugünlerde ilginç bir durum yaşanıyor.

EKEN; “TOPLULAŞTIRMA ARAZİLERİ SUSUZ BIRAKTI”

Köyde bir dönem Muhtarlık da yapan ve şuanda Antalya’da ikamet edenMehmet Eken, köyün yaşadığı susuzluk sıkıntışını şöyle anlattı; “Ben doğma büyüme Bozanönü köyündenim. Bizim köyde tarımsal arazilerin su ihtiyacı sulama kanalları ile sağlanıyordu. Bu doğrultuda yıllarca bu köyde ekip – biçtim ve geçimimi bu şekilde sağladım. Ancak, bu durum köyde yapılan toplulaştırma uygulamasına kadar devam etti. Ondan sonra perişanlık başladı.

“SU VARKEN KÖYDE 500 KİŞİ TARIMDAN EKMEK YİYORDU”

Köyümüzde 2000 yılında eski ismiyle Köy Hizmetleri şimdiki adıyla İl Özel İdaresi tarafından ‘toplulaştırma’ çalışması yapıldı ve köylülerin dağınık vaziyetteki arazileri bir araya getirildi. Bu çalışma ile köyümüzde 7 bin dekar alan toplulaştırılda ve çok iyi de oldu. Fakat, büyük handikapları da beraberinde getirdi. Zira, köyümüzdeki sulama sistemi bu toplulaştırma çalışması ile tamamen bozuldu. Köyümüzde yaz aylarında günde 500 kişi tarlalarda çalışıyordu. Şimdi, susuzluktan çalışanlar da kalmadı.

“SULAMA PROJESİ BİR TÜRLÜ HAYATA GEÇİRİLEMEDİ”

Çünkü, toplulaştırmadan sonra köyümüzdeki tarımsal arazilerin sulanmasını sağlayacak sistem de bozuldu. Bu nedenle şuanda köyün arazileri sulanamıyor ve susuz durumda. Ben, 2005 yılında muhtarlığım döneminde bu araziler için çok kapsamlı bir sulama projesi hazırlattırdım. Ancak, benim görevim bittikten sonra bu proje hayata geçirilemedi.

“HEM ARAZİLER HEM HAYVANLAR PERİŞAN DURUMDA”

Dolayısıyla, köyün arazileri sulanamadığı için hem insanlar hem köydeki hayvanlar perişan durumda. Köylüler, yıllardır ikamet ettikleri köy ve evlerini terk etme durumuna geldiler. Hatta bazı köylüler başka köy ve illere taşındı. O taşınanların arasında ben de varım. Bende, köyümüzde su olmadığından ve arazilerimi sulayamadığımdan dolayı Antalya’ya gittim.

“ANTALYA’DA SULU TARIM YAPIYORUM”

Ben şuanda iki yıldır Antalya’da kiraladığım 40 dönüm arazi üzerinde tarım yapıyorum. Başta Maydonoz, Marul olmak üzere bir çok ürün yetiştirip satarak geçimimi sağlıyorum. Orada su sorunu yok, sulama sorunu yok. Sulu tarım yapıyorum.

“KÖY SÜREKLİ GÖÇ VERİYOR”

Köyüm olan Bozanönü köyümüz 120 hane ve 400 nüfus yaşıyor. Daha önce 145 hane vardı. Bu susuzluk yüzünden 120’ye kadar düşmüş durumda. Köy her geçen gün göç vermektedir. Genç nesil köyde durmuyor.

“ÇİFTÇİLER ALDIKLARI KREDİLERİ

ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİ”

Köyde yaşanan bu susuzluk nedeniyle sadece tarım değil hayvancılık da bitti. Köyde besicilikle uğraşan bir çok kişi hayvanlarına bakamadıkları ve aldıkları kredileri ödeyemedikleri ve neticede bu meslekten geçimlerini sağlayamadıkları için bu mesleği bıraktılar” dedi.

 

Bu haber 988 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...