“Kayıt parası yok ama bağış yapana da hayır demeyiz”

3 Eylül 2013 16:08

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, okullarda öğrencilerin kayıtları sırasında velilerden zorla para almanın söz konusu olamayacağını belirterek; “Kesinlikle kayıt parası yok. Ancak, velilerimiz okula bağış yapmak isterlerse yapabilirler” dedi.

Her yıl olduğu gibi bu yılda okulların açılması öncesinde kayıt parası olayı gündeme geldi. İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, kayıt parası konusunda kesin konuştu.

CAN: “ZORLA PARA ALMAK KESİNLİKLE YOK”

Her yıl olduğu gibi bu yılda okul kayıtlarında zorla kayıt parası alınamayacağını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can; “Bu iş her yıl gündeme geliyor. Adeta temcit pilavı işine döndü. Bu konuda şunu söylemek istiyorum ki, hiçbir okul yönetimi hiçbir veliden zorla para alamaz. Böyle bir şey yok. Zaten okullarda kayıtlar otomatik olarak yapılıyor. Sistem üzerinden kayıt yapılıyor. Kayıt parası diye bir uygulamamız yok.

 “BİZE BU NASIL ÇELİŞKİ DİYORLAR”

Zaten, okullarda bağışları Okul Aile Birlikleri almaktadır. Okul yöneticilerinin kanun gereği böyle bir görevi de yoktur. Bizim defalarca kayıt parası yok dememize rağmen maalesef bazı okullarda kayıt için öğrenci geldiğinde para talep edebiliyorlar. O zaman da veliler bize ‘Siz kayıt parası yok diyorsunuz ama biz okula gittik bizden kayıt parası istiyorlar bu nasıl çelişki’ diye soruyorlar.

“VELİ OKULA BAĞIŞ YAPIYORSA

NEDEN YAPIYORSUN DEMEYİZ”

Bu konuda bir kez daha söylüyorum ki, okullarda zorla kayıt yapası alma yoktur. Ancak, bağış vardır. Yani öğrenci velisi okulun daha iyi konuma gelmesi ve çocuğunun daha iyi şartlarda eğitim görmesi için okula kendi rızasıyla para verebilir. Zaten, bağış da gönüllülük esası vardır. Veli, gönlünden gelen şekliyle okula para verebilir yani bağışta bulunabilir. Bu da son derece normaldir. Biz, bağış yapmak isteyene veya bağış yapana da neden bağış yapıyorsun, okula neden para veriyorsun da demeyiz.

“UFAK – TEFEK İHTİYAÇLAR İÇİN ANKARA’DAN

ÖDENEK GELECEK DİYE BEKLENMEZ”

Bilindiği gibi okulların da kendine göre bir takım ihtiyaçları, harcamaları vardır. Bu ihtiyaçlar bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır ama her ödenek de öyle hemen ve ihtiyaç olduğu anda gelemeyebiliyor. Örneğin, okulda pencere camının kırılması, lambaların dökülmesi gibi sorunlar için Ankara’dan ödenek beklemek ve uzun süre o sorunu ortadan kaldırmamak yanlış olur. İşte bu noktada devreye velilerin Okulun Aile Birliğine yapmış oldukları bağış paraları devreye girer ve o paralardan Birlik tarafından okulun bu tür acil ihtiyaçları karşılanabilir. Bu son derece kanuni ve doğal bir durumdur” dedi.

 

Bu haber 614 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...