“Devlet olmanın temeli Adalettir”

3 Eylül 2013 16:16

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, adli yılın başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanun devleti  ve hukuk devleti ayırımının daha net bilinmesi halinde, mevcut sistemin daha iyi anlaşılacağını belirtti.

Şenol’un açıklaması şöyle: “Bir adli tatil daha bitti, tüm yargı mensupları  ve yargı ile işi olanlar için koşuşturmalı günler başladı. 

Tatil hakkı çalışanların uzun  ve zorlu mücadeleleri  sonucu  elde ettikleri  bir haktır, bir yıl ağır koşullarda   çalışanlar tatil yaparak  enerji toplayıp yeniden işlerinin başına zinde olarak dönerler. Fakat  ülkemiz koşullarında maddi ve  diğer  nedenler dolayı sı ile dinlendim diyebilmek hayli zor.

Adaletin  dört ayağından birincisi yasama: Yasama vekillerin  şeçilme  şekli   ,seçim barajı, lider etkisi  grup  otoritesi gibi nedenlerle özgürce görevini yapamamaktadır , torba kanunlarla kanun yapma teknikleri  allak bullak  olmuştur, çoğunluğu  elinde tutan iktidar liderinin direktifleri  ile yasama görevi  yönlendirilmektedir.  

Adalet  dağıtmakla görevli  ikinci ayağı savcılar ise ; hem tayinleri ve yükselme kıriterleri  nedeni ile yürütmenin ağır baskısını hissetmekteler ,hem de  adli kolluk oluşturulmadığından  polis tutanakları  iddianame gibi kullanılmak zorunda kalınmaktadır.

Üçüncü ayak yargıçlar ise daha zor durumda   ,özlük hakları, hakim güvencesinin tam uygulanamayışı  ,mevcut kanunlara  uygun sanık lehine karar verenler  ya yalnızlaştırıldıklarını ya da tenzili rütbe ile başka  yerlerde görevlendirilmektedir.

Dördüncü ve halkın en yakın ilişki içerisinde olduğu avukatlar ise ; savunma haklarını yerine getiremediklerinden , mahkemede konuştukları için yani savunma yaptıkları için çeşitli cezalara çarptırılmaktalar,topladıkları bilgilerin gizliliği ilkesi uygulanmamakta, ofisleri tarumar edilmekte, huzura getirdikleri tanıklar dinlenmek dahi istenmemekte avukatlara bunları yapan sade vatandaşa neler  yapar düşüncesi yerleştirilmeye çalışılmaktadır.

Her adli olayın muhatabı yurttaşlar ise olan biteni anlamakta güçlük çekmekte ,kendi başına adli bir durum geldiğinde  yurttaşlığından   utanmaktadır,Ankara da hakimler var diyememektedir.

Tüm adli yıl açılış törenlerinde başta Yargıtay başkanları olmak üzere feryatlar yükselmekte fakat Ankara’ya  ses duyurulamamakta.Devlet olmanın temeli ADALET tir,çünkü tutuklama, yargılama, ceza verme  sadece  devlete aittir, bu hakkın kullanılması ne kadar insanlığın geldiği medeniyet  ve insan haklarına dayalı ,devlete karşı kişi haklarını koruyan  medeni ulusların ulaştığı usul ve kanunlar çerçevesinde yapılırsa yurttaşların   devletlerine olan güven ve bağlılığı artacak , başka yollar aramayacaktır. Kanun devleti  ve hukuk devleti ayırımı daha net bilinirse, mevcut sistem daha iyi anlaşılacaktır, çünkü her durumu suç haline getirecek kanunlar yukarıda anlattığım parlamento  yapısında  mümkündür, yada tersi suç olan durumu suç olmaktan çıkarıp dokunulmazlar yada birilerinin iznine tabi soruşturmalar  oluşturuluyor.

Adliyenin tüm taraflarına ve özellikle halkımıza yeni adli yılın güven duygusu ,bu ülkenin vatandaşı olmaktan dolayı gurur duyacakları  yıllar diliyorum.Gönlüm yargı sistemimizle övündüğümüz dünyaya örnek gösterdiğimiz adaletli Türkiye’mizden bahsetmek istiyor hukuklu günlere”.

Bu haber 586 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...