TKDK ile Sözleşmeler İmzalanıyor…

5 Eylül 2013 15:46

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 9.Başvuru Çağrı Döneminin üçüncü etabında 5 yatırımcı ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” ve 10.Başvuru Çağrı Döneminin ilk etabında 1 yatırımcı ile de “Et Üreten Tarımsal İşletmelerine Yatırım” konularında sözleşme imzaladı. Bu projelerin yaklaşık 650.000 TL’lik bütçeye sahip oldukları ve yatırımcıların 300.000 TL’lik TKDK desteğinden yararlanacak olması yatırımların Isparta’ya güç sağlayacaktır. Isparta’nın modern ve AB standartlarında İşletmelere kavuşacak olması kentte diğer yatırımcılar için de örnek teşkil edecektir. Bu anlamda %50 ile %65 oranında olan hibeden faydalanılması yatırımcılar için büyük fırsat, memleketimiz için ise büyük bir kazanım olacaktır.

 Proje ve yatırım yapmayı planlayan girişimciler IPARD hibe programından yararlanmaları için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile irtibata geçmeleri önemlidir. TKDK çalışanları, projelerin hazırlanması ve uygulanması aşamalarında her türlü kolaylığı sağlamaktadırlar.

TKDK 11.proje çağrı dönemlerinde de  inşaat işi ve makine-ekipman alımları konusunda vereceği hibe desteği ile yatırımcılarımıza nefes aldırmaya devam edecektir. Ayrıca Mühendislik harcamaları ve Danışman firmalarına verdikleri ücretlerin de uygun harcama listesinde olması ve KDV, gümrük vergisi gibi vergilerden muaf olması devam edecektir. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması konusunda soğuk hava depoları inşası, temizleme, sınıflandırma ve paketleme ünitelerinin kurulması, forkliftler, soğutmalı taşıma araçları alımı gibi söz konusu sektör için çok önemli olan makine ve ekipmanlara destek sağlamaktadır. Hayvancılık ile ilgili konularda ise ahır-kümes yapımından yem-gübre deposuna, Traktörden Silaj makinesine kadar çok geniş bir yelpazede destek vermektedir.

Sözleşme imzalama esnasında konuşan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörü Ramazan Çelebi, projelerin daha çok “Süt Üreten ve Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım” , “Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması” ve “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” konularından olduğunu vurgularken, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” konusu içinde Arıcılık, Süs bitkisi ve Tıbbi-Aromatik bitki yetiştiriciliğini kapsadığını ve Isparta’nın bu alanlarda potansiyelinin oldukça yüksek olduğuna ve diğer illere göre avantajlı konumuna dikkat çekti.

Çelebi sözlerini bitirirken kırsal alanlarda yapılabilecek projelerin de olduğunu yatırımcıların “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi”, “Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi”, “Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi” konularından da yatırımcıların kendilerine göre bir proje konusunu bulabileceklerini ve yapacakları bu projeler ile büyük kazançlar elde edebileceklerini söyledi.

 

Bu haber 694 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...