“Hareketli yaşam, hastalıksız yaşam…”

7 Eylül 2013 13:23

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Uz. Dr. Mehmet Karakaya, hareketli yaşamın önemine vurgu yaparak, haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık orta şiddetteki fiziksel aktivitenin bile sağlığımızı olumlu yönde etkilemeye yeterli olduğunu belirtti.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Günlük yaşamımız boyunca, kas ve eklemlerimizi kullanarak, enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak da tanımlayabiliriz.

Yürüme, koşma, sıçrama, atlama, yüzme, bisiklete binme, çömelme, kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ve ya bir kısmını içeren, çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktivitelerin hepsi fiziksel aktivite olarak kabul edilir.

Haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık orta şiddetteki fiziksel aktivite bile sağlığımızı olumlu yönde etkilemeye yeterlidir. Fiziksel Aktivitenin sağlık üzerinde olumlu etkilerinin arttırılması ve kalıcı hale gelebilmesi için, kişiye özel fiziksel aktivite programı tavsiye edilir. Yapılan aktiviteler alışkanlık haline getirilmelidir,  aktiviteler düzenli bir program içerisinde devam etmediği takdirde, vücut sistemimiz bundan olumsuz yönde etkilenir.

Fiziksel Aktivitenin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

1-Kas, kemik ve eklemler üzerinde olumlu etkileri nedeniyle, vücut düzgünlüğü sağlar. Kas kuvvetinin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir,

2-Yorgunluğu azaltır.

3-Kalp ritmini düzenleyerek kalp krizi riskini azaltır.

4-Solunum kapasitesinde artış görülür.

5-Düzenli aktivite yapan bireyler daha kolayca sigara bağımlılığından kurtulma eğilimi gösterirler.

6-Metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler.

7-Damar yapısına olumlu etkisi nedeniyle, erken bunamayı ve unutkanlığı önler.

8-Beyin, damar hastalıkları gelişimini önler.

9-Bedeniyle barışık, özgüvenli bireyler artar.

10-Olumlu düşünebilme, stresle baş edebilme yeteneğimiz gelişir.

11-Sosyal gelişimimizi olumlu yönde etkiler.

12-Kan şekerini kontrol altına almamızı sağlar.

Fiziksel Aktivite Yetersizliği,  obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir. Bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise, yine küresel boyutta önemli bir halk sorunu olup, tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Özellikle çocuklarda ve ergenlerde alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesi giderek artış göstermektedir. Bu da erken yaşlarda kronik hastalıkların, sakatlıkların ve ölümlerin artmasına neden olmaktadır.

Bu olumsuzluklar göz önüne alınarak, Fiziksel Aktiviteyi hayatımızın bir gereği olarak düşünmeli ve düzenli olarak her gün aktivitede bulunmalıyız. Unutmayalım; HAREKETLİ YAŞAM, HASTALIKSIZ YAŞAMDIR”.

 

Bu haber 648 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...