‘’Milletvekilliğini düşünmüyorum Belediye Başkanlığı olabilir’’

9 Eylül 2013 18:46

Emekli olduktan sonra Isparta’da yaşamaya karar veren ve Ispartalı olacağını belirten emekli Vali Memduh Oğuz, kamuoyunun merak ettiği sorulara bizim aracılığımızla cevap verdi. Özellikle ismi sıkça ‘’AK Parti’den Belediye Başkan adayı gösterilebilir’’ şeklinde çıkan söylemlere açıklık getiren Oğuz, ‘’Siyasetin Ankara ayağını düşünmüyorum. Herhangi bir şeye aday değilim. Ama herhangi bir yere adaylık da bana yasak değil’’ dedi.

Emekli olmadan önce Isparta’da yaşayacağını ve bundan sonra Ispartalı olacağını belirten Vali Memduh Oğuz, dediği gibi Isparta’ya yerleşerek, geri kalan hayatını burada tamamlamak istediğini bildirdi. Hatta Isparta’ya fayda sağlama adına her zaman savunduğu İlim Şehri Isparta Projesini dernek çatısı altında yürüteceğini ifade eden Memduh Oğuz,  kamuoyunun hakkında merak edilen sorulara açıklık getirdi. Bizi derneğinde ağırlayan Memduh Oğuz’la kısa ama öz bir sohbet gerçekleştirdik. İşte Memduh Oğuz hakkında merak edilenler;

DAHA DOLU KONUŞURUM

Soru: Ispartalı Memduh Oğuz olarak söyleyecek çok sözüm var demiştiniz? O söyleyecekleriniz nelerdir?

Memduh Oğuz: Daha dolu konuşurum demeyi kastetmiştim. Kamu görevlisi Isparta Valisi Memduh Oğuz olarak bağlılıklarım var. Orada temsil ettiğim bir makam var. Orada ne söylersem söyleyeyim Isparta Valisi Memduh Oğuz’un sözü olur. Bu görevden ayrıldıktan sonra söyleyeceğim her söz bana ait olur. Dolayısıyla daha özgür söylerim diye o sözü sarf etmiştim. Her konuda herkesin söyleyeceği sözler olur. Ben barış insanıyım. Her tartışma ortamında bulunurum ama sertlik, kavga ve incitme ortamında asla bulunmam. Kimseyi incitici bir söz söylemem, söylememeye çalışırım.

UYKUMDA BİLE ÖZÜR DİLERİM

Uykumda böyle bir şey olsa, özür dilerim. Bana karşı kötü davranmış, haksızlık yapmış insanlara da mukabele etmem. Hiçbir dönemde hiçbir kişiye, izzeti nefislerini kırıcı bir şeyim olmamıştır, olmayacaktır. Bundan sonra da kavga ortamlarında beni bulamayacaksınız, o tür ortamlardan uzak duracağım. Parti ayrımı yapan, insanları sınıflayan, siyasi ya da dini inancından dolayı ikinci sınıfa iten hiçbir yaklaşım bizden olmaz. Valilik Toplantı Salonu’nda veda ederken bir söz söylemiştim. Benimle ilgili hakkımı yiyenler dahil olmak üzere tamamen hakkımı helal ediyorum. Hiç kimseyle ilgili hiçbir hak talebim yok. Ben barışın, selametin, huzurun ve mutluluğun insanı olmak istiyorum. Çevremin de böyle olmasını istiyorum. Cenabı Allah’ın bana verdiği nimetlerden dolayı şükrediyorum. Bu nimetleri devletime, milletime ve Isparta’ya da borçluyum. Isparta, beni 3 yıl boyunca Valilik makamında ve Vali konağında oturttu. Devletimizin bayrağını taşıyan arabada gezdirtti.  Hizmet imkânı verildi. Isparta’ya olan borcumu da biliyorum. Isparta’ya bir teşekkür borcum var.

ŞİKÂYET ETTİĞİM BİR KONU OLMAZ TALEP ETTİĞİM KONU OLUR

Soru: Isparta’da geçirdiğiniz süre zarfında rahatsızlık duyduğunuz bir konu oldu mu?

Memduh Oğuz: Ben yapı itibariyle şikâyet etmeyi sevmeyen bir insanım. Bulduğu her şeye teşekkür eden, onunla yetinen birisiyim. Görev sırasında çok şikâyet ettiğim bir konu olmaz da çok talep ettiğim bir konu olur. Görev yaptığım dönemde ve şimdi de Isparta’nın her alanda daha iyi olmasını arzu ederim. Isparta’da doğalgaz var, yaygınlığı yüzde 75 oldu, istemem yüzde 100 olmasını isterim.  Örneğin Isparta’da bin aile var 999 aile mutlu bir tanesi gözyaşı döküyor, bu beni rahatsız eder. Tamamını isteriz. Mesela bu şehirde kimse gözü yaşlı kalmadı. Ülkemizde ve dünya da böyle olsa. En çok imkânsızlıklardan şikâyet ederim. Keşke daha fazla imkân olsa, daha fazla yapabilsek. Birinin bana yönelik eleştirisi varsa, keşke o kişi beni tanıyabilse. Bunu arzu ederim.

BU YATIRIM GELİRSE ISPARTA’YI HOPLATIR

Soru: Isparta’da göreve başladığınız dönemde ITSO’da katıldığınız bir toplantıda yabancı yatırımcılardan irtibatta olduğunuz kişilerin bulunduğunu ve bunların Isparta’ya yatırım yapma konusunda ön ayak olabileceğinizi söylemiştiniz. Ancak gelinen süreçte sizden önce ve sizin döneminizde çok fazla yatırım gelmedi. Isparta’nın yatırımdaki eksiklikleri size göre nelerdir?

Memduh Oğuz: Benim ciddi bir meslek hayatım var. Belli bir birikimim var. Yurtiçi ve yurtdışında tanıdıklarım var. Bunların Isparta’ya çekilmesi 1 dakikada olabilecek bir şey değil. Görevden ayrılmadan kısa bir önce Suudi Arabistan gezimiz olmuştu. Orada Suudi Arabistan’ın en zengin 5-10 kişisinden birisiyle arkadaşlığım oldu. Kendisi Tahif’te 12 milyar riyallik bir yatırım yapıyor. Türk lirasıyla 6 milyar TL. İsmi Ahmet’ti.  Ahmet hiç olmazsa 1 milyar dolarlık bir yatırımı da Isparta’da yap dedim, ‘peki, baş üstüne’ dedi. Bu baş başa gerçekleşen bir görüşmede olmadı. Birlikte gittiğimiz arkadaşlarımızda vardı. Bu Isparta’yı hoplatır. Peki, bu olmadı. Ama Ahmet olur, hayhay dedi. Biz de davet ettik, işbirliği anlaşması da imzaladık.

ISPARTA’DA 7 YILDIZLI ÇADIRDAN OLUŞAN TATİL KÖYÜ PLANLADIK

Isparta’da 7 yıldızlık çadırlar halinde bir tatil köyü planladık. Arap sermayesi ile yapılması düşünülüyor, müşterisi de hazır. Bu projenin sermayesi de hazır. Bunları yapabilecek imkânım, ortamım var. Isparta’ya geldiğim günden itibaren yapılan çalışmaları hazırlık, fizibilite çalışmaları olarak kabul edin. Geldiğimiz ilk günden sonra 1 yıl boyunca Isparta’yı tüm boyutlarıyla tanımaya çalıştık. Daha sonra bir misyon biçtik. İlim Şehri Isparta dedik. Mekke, Medine, Kudüs müşerref, Isparta muvazzaf dedik. Kimse anlamadı, bunu dini bir terim olarak aldılar. Ekonomik, içi dolu, çağdaş dünyanın kavramı olduğu geç anlaşıldı. Sonra bunun sadece Valilikle yapılamıyacağını, yerel yönetim, diğer kitlelerle ile halkın da katılması gerektiğini anlattık. Devletimizin her kademesine bu proje aktarıldı, ayrıca kitap oldu. Bir olgunluk noktasına geldi. Bunu burada bırakacak değiliz. Gücümüz, takatimiz ne kadar yeterse bunu devam ettirmek istiyoruz. İlim Şehri Isparta Derneği’ni de bunun için kurduk. Buranın kapısı her zaman açık olacak. Vilayet kapısı da herkese açıktı.

İlim Şehri Isparta’yı anlatmaya devam edeceğiz. Bunun sadece bir moral, eğitim kavramı olduğunu, bunun çağdaş, teknik bir kavram, bir şehrin kalkınma kavramı olduğunu anlatacağız. Bir şehrin ilim şehri olması durumunda ekonomik kalkınmada ayrıcalıklı bir şehir olacağını da anlatacağız. Bu projeyi Başbakanımıza kadar anlattık. Anlattığımız kişilerden de hiç ret cevabı gelmedi, hep kabul gördü.

ISPARTALI’DAN MEMDUH OĞUZA İLGİ, VALİ MEMDUH OĞUZDAN DAHA FAZLA

Soru: İlim Şehri Isparta projesinin bundan sonraki süreci nasıl işleyecek?

Memduh Oğuz: Şuanda Memduh Oğuz’a ilgi, Isparta Valisi Memduh Oğuz’a olan ilgiden daha fazla. Herkese sevgiyle yaklaşıyorum. Bu yüksek bir sinerji meydana getirir. Bu proje önce Isparta’yı kalkındırır, sonra bu Türkiye’ye çok lazım. Bu milli bir proje.  Televizyonda da bir program yapmıştık Yeni Türkiye, eski Türkiye’yi tartışmıştık. Aynı televizyonda 45 dakikalık bir program yapılacak. Yakında televizyonda yeni Türkiye, eski Türkiye konulu önemli bir sayfa açılacak. Bunların tamamında ben de olacağım. Yeni Türkiye halkıyla kavga etmeyen bir sitem olacak. Yeni Türkiye inşallah Isparta’dan başlayacak. Önceki çalışmaların hepsi hazırlık çalışmalarıydı ve fayda getirdi. Bu dernek çok büyür, vakıf olur, Isparta’ya ve Türkiye’ye faydalar sağlar.

MİLLETVEKİLLİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM, BELEDİYE BAŞKANLIĞI OLABİLİR

Soru: Özellikle son dönemde Memduh Oğuz’un siyasete gireceği söyleniyor. Ancak sizin ağzınızdan hiçbir açıklama gelmedi. Memduh Oğuz’un siyasete girme gibi bir düşüncesi var mı?

Memduh Oğuz: Bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadım. Yaklaşık 1 yıldır bu konu söyleniyor. 2 şekilde söylendi. Halkla iç içe olduğumuzdan dolayı birisi dedi ki, bunun böyle bir niyeti var da ondan böyle yapıyor. Bir başkası istediği, arzu ettiği için söyledi. Şahsıma sorulduğunda da bana yasak değil dedim. Bana ticarette yasak değil, siyasette yasak değil. Ayrıca bir hukukçuyum, avukatlıkta yapabilirim dedim. Siyasetin Ankara ayağını düşünmüyorum. Isparta’dan ayrılma düşüncem yok. Bunlardan herhangi birini reddedip, bu kapıyı da kapatmam demiştim. Bugün de aynı noktadayım. Çünkü ben herhangi bir şeye aday değilim. Ama herhangi bir yere adaylık bana yasak değil. Üstelik aday olacaksam arkadaşlarım, dostlarım, ailemle istişare ederim. Bana vacip olan, lazım olan davranışların hepsini yaparım. Bugün Isparta’da MHP, CHP ve SP’nin adayları belli oldu. AK Parti’nin adayı henüz açıklanmadı. Benim adımda aday adayları arasında geçiyor. Bu beni rahatsız etmiyor. Bu konuyla ilgili hiç düşünmüyorum dersem yanlış olur. İsmim geçtikten sonra bunun değerlendirmesini yapmam lazım. Bana dostlarım bu görevi çok iyi yapacak arkadaşlar var size ihtiyaç yok derlerse, ben o çok güzel yapacak arkadaşları destekler ve alkışlarım. Şahsi bir hesabım hiç olmaz.

ORTAM NİYETİMİ TAM OLARAK AÇIKLAMAYA MÜSAİT DEĞİL

Soru: Niyetiniz tam olarak nedir?

Memduh Oğuz: Niyetimizi net bir şekilde açıklayacak bir ortam olduğu kanaatinde değilim. Dolayısıyla veriler ortaya konulmalı. Ben Isparta’nın hayrına olacak çalışmaların hepsine varım. Bunun içerisinde haram, gayrimeşruluk, ahlaka aykırılık yoksa siyasette, ticarette, dernekçilikte, vakıfçılıkta varım, bunların hiçbiri de bana yasak değil.

HERKESE EVET DİYORUM

Soru: Isparta’da işletmeler ya da yöneticiler sizden bir danışmanlık, ağabeylik niteliğinde bir istekleri oluyor mu?

Memduh Oğuz: Çok var. Bende hepsine evet diyorum. Farklı vakıflar geliyorlar. Vatandaşlarımızdan da ilgi oldukça iyi. Elimizden ne gelirse, gücümüzün yettiği kadar destek olmaya çalışıyorum. Kazandığımız her şeyi milletimiz, devletimiz verdi.’’

 

Bu haber 718 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...