Isparta duyarsız kaldı, yeni Çevre Planı hayata geçirilemedi!

12 Eylül 2013 15:54

Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Planı bir türlü hayata geçirilemedi. 4 aydır üzerinde çalışılan ve Isparta’daki yerel aktörlerden beklenen veriler dört belediye haricinde gönderilmedi. Vali Özkan, 2 gün içinde verilerin gönderilmesini istedi. Bakanlık yetkilisi Üçöz ise Isparta’ya gelerek sitemlerini dile getirdi.

Yaşanabilir İl’ler sıralamasında ilk 3’te yer alan bu anlamda Türkiye’de dikkatleri üzerine toplayan Isparta’da duyarsızlık yüzünden 1/100.000 ölçekli yeni çevre planı hayata geçirilemedi. Tamamen Isparta’nın yararına olan ve önünü açacak olan plan için ilgili bakanlık Isparta’nın yerel yönetimlerinden plana katkı sağlaması için yaklaşık 4 aydır veri bekliyor.

SADECE 4 BELEDİYE GÖNDERDİ

Ancak Isparta’da 4 ayda sadece 4 belediye BAKA ve SDÜ verileri Bakanlığa ulaştırdı. Bunun üzerine dün Isparta’da bu konuyla ilgili geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya başta Vali Vahdettin Özkan olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekansal Stratejiler ve Çevre Düzenleme Planları Şube Müdürü Erkan Üçöz, daire müdürleri, belediye başkanları ve çok sayıda yetkili katıldı.

1-2 GÜN İÇİNDE HALLEDELİM

Toplantının açış konuşmasını Vali Vahdettin Özkan yaptı. Özkan konuşmasına Isparta’daki yetkilileri eleştirerek başladı. Toplum olarak geçmişe baktığımızı ama nedense ileriye yönelik, gelecek nesillerin hakkını, hukukunu, çevresini ilgilendiren konuları geçmişteki eksiklikleri konuştuğumuz kadar konuşmadığımızı belirten Vali Özkan, ‘’ Geçmişteki aksaklıklara bakıp onlardan ders çıkarmak elbette önemli ama karar süreçlerini girdi olarak kullanmak lazım. Gündemimizde olan yakın zamanda kamu otoritelerinin onayından çıkıp, kesinleşecek ve hepimizi ilgilendiren 1/100.000 ölçek planı üzerinde durmamız gerekiyor. Tabi başka alanlarda var. Acilen müdahale etmemiz gereken 10 konudan birisinin 1/100.000 ölçekli planının Bakanlıktan çıkmadan bizim yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlar ile meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile Ispartalı hemşerilerimizin önerileri doğrultusunda bunların geliştirilmesi gerekir. 

OLGUDAN ZİYADE ALGIDA BİR SORUN OLABİLİR

Herkesin ve her kesimin görüş ve önerilerini sunmalarını istedik. Bununla ilgili bakanlığımızı aradık. Bakanlığımızın yetkilileri ile görüştük. Isparta’dan böyle bir talep varsa gelip bu planı daha iyileştirme ve daha kalıcı hale getirmek için önerilerimize olumlu tepkiler verdiler. Konunun uzmanı olan bakanlık yetkilileri de Isparta’ya geldi. Bazen çok iyi yapıldığı halde olgudan ziyade algıda bir sorun olabilir. Bunun tüm Ispartalı ilgili kesimlerinin haberinin olmamasını iyileştirilmesi gereken bir alan olarak düşünüyoruz. Bugün aynı zamanda bunu da sağlamış olacağız’’ dedi.

ÖNERİLERİNİZİ EN KISA ZAMANDA BEKLİYORUM

Öte yandan onay aşamasına gelen plana gerekli katkının sağlanması gerektiğini ifade eden Özkan, ‘’Bunun için 1 hafta uğraştık. Onun için arkadaşlarımızın görüş ve önerilerini en geç 1-2 gün içinde bildirmeleri gerekiyor. Bazı yerel yönetimlerle, üniversitemiz ve kalkınma ajansımız plana giydirilmesi gereken bazı konuları bildirmişti. Diğer kurum ve kuruluşlarımızdan göndermeyenlerin de plana giydirilecek önerileri sunmalarını istiyoruz. Bu planlama kültürünün memlekete yerleşmesinde büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu 1/100.000’lik planın Isparta’ya iyilik, güzellik ve yaşam kalitesi getirmesini diliyorum’’ diye konuştu.

LÜTFEN BİZE VERECEĞİNİZ NE VARSA VERİN!

Diğer taraftan konuyla ilgili sunumuna başlamadan önce Isparta ile ilgili sitemlerini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekansal Stratejiler ve Çevre Düzenleme Planları Şube Müdürü Erkan Üçöz, Isparta’nın duyarsızlığını gözler önüne serdi. 26 Haziran 2013’te daire başkanı ve uzman arkadaşların katılımıyla Isparta’da bir toplantı gerçekleştirildiğini ve burada Antalya, Burdur, Isparta çevre düzeni planının yargı kararı doğrultusunda düzeltmeler yapıldığından bahsedildiğini belirten Üçöz, ‘’Isparta’da katılan belediye başkanlarımıza, sivil toplum örgüt temsilcilerine, plana girdi olacak verilerinin tarafımıza iletilmesi söylendi. Ama ne yazık ki Sav Belediyesi, Gümüşgün Belediyesi, Isparta Belediyesi, SDÜ, Sarıidris Belediyesi, Büyükkabaca Belediyesi ve kalkınma ajansından talepler geldi. Başka hiçbir kurum, kuruluş, yerel yönetim ve STK’lardan bir talep gelmedi. Sayın Valimizin katkılarından dolayı genel müdürlüğümüz bizi buraya gönderdi. Biz buraya ödevimizi almaya geldik. Lütfen bize vereceğiniz ne varsa verin, biz ödevimizi çalışalım, doğrusunu yapalım. Planımız onaylanacak. Onaylandıktan sonra yönetmelik gereği bir ay süreyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzde askıya çıkacak’’ dedi.

EN GEÇ PAZARTESİ GÜNÜNE KADAR VERİ BEKLİYORUZ

Son olarak ilgili kurumlardan en geç Pazartesi gününe kadar veri beklediklerini açıklayan Üçöz, ‘’Bir ay askı süresinde gerekli kişiler ve halkımız itirazını yapsın biz Ankara’da teknik uzmanlar olarak bu itirazları değerlendirelim ama nihai kararı vermeden ekip olarak buraya gelelim. Burada birebir görüşelim daha sonra onayını yapalım diyoruz. Böyle daha faydalı olacak. Sayın Valimizde katkı sağlayacağını iletti. En geç pazartesi gününe kadar il müdürlüğümüz aracılığıyla bize veriler ulaştırılabilir.

ŞU ANDA ESKİ PLAN YÜRÜRLÜKTE

Bu planı hep beraber yapalım. Şuanda Konya-Isparta planı yürürlükte. Bu planın sadece tarım ve plan genel hükümlerle ilgili bir kısımda yargı yürütmeyi durdurma verdi. Biz gerekli düzeltmeleri yaptık. Bu düzeltmeler Isparta’nın yararınadır. Önünü de açacak’’ şeklinde konuştu. Üçöz konuşmasının ardından konuyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

 

 

 

 

 

 

Bu haber 1138 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...