“Başından beri yanlış bir uygulamaydı!”

14 Eylül 2013 12:07

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, eski Belediye Başkanı Hasan Balaman döneminde hayata geçirilen otopark uygulamasının başından beri yanlış olduğunu savundu. Şu anda belediye ile işletme arasında devam eden krizde Başkan Günaydın’ı desteklediğini ancak tavrının doğru olmadığını bildiren Şenol, “Hukuki sorun çözülmeden zabıtaları devreye sokmak yanlış. İşletmeciye hukuki bir boşluk bırakmamak gerekir” dedi.

Isparta’nın gündemini 3 gündür meşgul eden ücretli otopark krizi siyasi partilerin de gündemi haline geldi. CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Belediye ile Gültekin Otopark işletmesi arasında devam eden ve giderek büyüyen ücretli otopark krizini değerlendirdi.

BELEDİYELER BU SORUNUN

ÇÖZÜMÜNDE YETERSİZ KALDI!

Park konusunun Isparta’nın büyük ve önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Şenol, “Belediyeler bu sorunun çözümünde bugüne kadar yetersiz kalmıştır. Hasan Balaman döneminde cadde ve sokaklarda başlatılan ücretli otopark uygulaması başından çok yanlıştı. Buna karşı çıkmak gerekirdi. O dönemin başkanı bunu takdir etti.

GÜNAYDIN UYGULAMAYI GELİR

GELMEZ KALDIRMASI GEREKİRDİ

Mevcut belediye başkanımız da bu uygulamayı kaldırmadı. Oysa ki kaldırması gerekiyordu. Yanlış olan buydu. Çözüm önerileri gelişmesi gerekir. Isparta’nın otopark sorununun çözümünde gerekli olan şey çok katlı otoparktır. Yer altı ve yer üstü olmak üzere otopark yapılmalı. Eski İl Özel İdare binası yıkıldı. Onun altına çok katlı otopark yapılabilir. Birkaç bölgede daha yapılsa ve oralar da ücretli otopark haline gelse hiçbir sorun olmaz.

TRAFİK KARGAŞASINI ÖNLESİN DİYE

YAPILDI DENİYOR AMA ALAKASI YOK

Ücretli otoparkla ilgili yollarda trafik kargaşasına engel olmak için uygulamaya geçildiği söyleniyor. Bu çok yanlış. Trafik ekipleri bu sorunla ilgili üzerlerine düşen görevi yaparlar. Araçlara anayollarda 3-5 dakika gibi sürelerle park izni verilir. Ama oralar ücretli otopark haline gelemez. Çünkü yollar, caddeler devletin ve halkın malı” dedi.

KRİZİN EN GARİP TARAFI ZABITA EKİPLERİNİN

VATANDAŞLARA YÖNELİK ANONSU

Öte yandan olayı yakından takip ettiğini ve zabıta ekiplerinin vatandaşlara yönelik anonslarını garipsediğini ifade eden Şenol, şöyle devam etti; “Başlayan olaylardaki en büyük gariplik otoparkçıların para almaya çalışması ve bunun üzerine zabıtanın vatandaşlara yönelik anonslarla “Para vermeyin” demesi. Burada vatandaş ile otoparkçıları karşı karşıya getirmenin anlamı yok! Sabahtan tedbirini alırsın, onları dağıtırsın. Ancak burada hukuki bir olay da var. Takip ettiğim kadarıyla otopark işletmesinin Eylül 2014’de kadar süresi varmış. Yargıya başvurduklarında belki o hakkı elde edecekler. Çözüm yollarını hukuka uygun olarak aramak lazım. Eğer kazanılmış bir haksa, bir süre daha kullanmaları gerekirse, yargının kararına göre onu kullanırlar. Ancak kaldırmaları gerekiyorsa ücretsiz olmalı.

ASLINDA EN BÜYÜK SORUN BİNALARIN ALTININ

OTOPARK OLARAK PLANLANMAMASI

Belediye bir şekilde sahaları kamulaştırıp otopark sorununu çözmeli. Isparta’da nüfusa oranla çok araba var. Bundan sonra da bu sorun artarak devam edecek. Burada en önemli sorun imar planında çok katlı binaların altının daire ya da depo gibi değil otopark olarak planlanması gerekir. Esas olan budur. Bundan sonra belediye projeye onay verirken her daireye ait otopark zorunluluğu getirmeli. Modern toplumda doğru olan budur. Bu imar planında var ancak uygulanmıyor. 

İŞLETMECİYE HUKUKİ BOŞLUK BIRAKMAMAK GEREKİR

Ayrıca sözleşmenin 1 yıl daha otomatikman uzadığı belirtiliyor. Hukuki sorun çözülmeden uygulamanın kaldırılması yanlış. İşletmeciye hukuki bir boşluk bırakmamak gerekir. Eğer böyle bir boşluk varsa işletme kazanır bir de tazminat ödemek zorunda kalabilirler. Belediyenin avukatlarının bunu iyi değerlendirmesi gerekir. Burada mahkemenin çok hızlı karar vermesi gerekiyor. Çünkü burada kamu yararı var.” 

Bu haber 662 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...