“Mermer ocaklarını kısıtlamamız mümkün değil”

14 Eylül 2013 12:22

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, son zamanlarda ormanlık alanlar içerisinde sayısı giderek artan mermer ocaklarıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 500’e yakın mermer ocağının faaliyet gösterdiğini belirten Değirmenci, “Mermer ocaklarını tamamen kısıtlamamız mümkün değil. Ayrıca çalışmanın yürütülmesi ekonomik açıdan da yapılması gerekiyor” dedi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Isparta basınıyla bir araya gelerek merak edilen sorulara cevap verdi. Özellikle görüntü kirliliğine neden olan ve sayıları gün geçtikçe artan mermer ocaklarının akıbeti ile ilgili değerlendirmede bulunan Değirmenci, ilginç açıklamalarda bulundu.

OCAKLAR EKONOMİK AÇIDAN YAPILMASI GEREKİYOR

Özellikle göreve geldiği günden bu yana terk edilen mermer ocaklarının rehabilitasyonu konusunda çalışmalara hızla devam ettiklerini bildiren Değirmenci, “Programları hem şirket sahibi ile hem de kendimiz diyalog kurarak yapıyoruz. Böylelikle kötü görüntüleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

MERMER OCAKLARINI KALDIRAMAYIZ!

Öte yandan mevzuat açısından bakıldığı zaman mermer ocaklarını tamamen kısıtlamanın mümkün olmadığını ifade eden Değirmenci, “Ruhsatını, belgelerini almış ve neticede orman olan veya olmayan bozuk ormanlık alanlarda bu çalışmanın yürütülmesi de ekonomik açıdan yapılması gerekiyor. Daha az tahribat yapılması için gerekli çalışmaları bütün teşkilat olarak yapıyoruz. Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde yaklaşık 500 mermer ocağı var” diye konuştu.

ORMANLARIMIZ KAMERAYLA GÖZETLENECEK

Diğer taraftan başta orman yangınlarıyla mücadelenin yanı sıra ormanlık alana gelebilecek zarar konusunda kameralı sistemi hayata geçirdiklerini dile getiren Değirmenci, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına (BAKA) sunulan proje ile 9 adet yangın gözetleme kulesine aydınlatma sistemi ve 2 adet gözetleme kulesine kameralı gözetleme sistemi kuruldu. Yine 2014 yılında 2 adet kameralı sistem kurulumu için projelendirme çalışmalarına başlanıldı. Bu sistem sayesinde ormanlarımızı an ve an takip edebileceğiz. Olmamasını temenni ederiz ama yangın olursa bu kameralar sayesinde hemen müdahale etme ve nokta atışı yapma şansımız olacak” şeklinde konuştu.

YIL SONUNA KADAR 1,3 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Bu arada Bölge Müdürlüğü bünyesinde ağaçlandırma ve projelendirme çalışmaları konusunda da kısa bilgiler aktaran Değirmenci, “Yıl sonuna kadar 600 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmaları tamamlanarak 1,3 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz.

11 KÖYE 781 BİN TL DESTEK SAĞLANDI

Son olarak 2012 yılında orman köylülerimize başta güneş enerjisi ve süt sığırcılığı olmak üzere toplam 467 bin TL ORKÖY desteği sağlandı. 2013 yılında ise 11 köye toplam 781 bin 872 TL destek sağlandı. Yine 2013 yılında 279 ton tali ürün (Kekik, Çalba, Mersin dalı, Sandal Meyvesi) toplandı. Bundan ötürü köy halkımıza 161 bin TL kaynak aktarıldı. Ürünlerin piyasa değeri 983 bin TL” ifadelerinde bulundu

Bu haber 802 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...