‘Tüm engellilerin ortak sorunu ulaşım”

16 Eylül 2013 19:23

Engelli Koordinasyon Merkezi gönüllüsü Ramazan Erdoğan, Isparta’daki engelli bireylerin en çok yaşadıkları sıkıntıları gündeme getirdi. Özellikle ulaşım ve engellilere uygun olmayan yapılar konusunda sorun yaşadıklarını aktaran Erdoğan, ‘’Belediye Başkanımız engellilere karşı duyarlı ancak yeterli değil. Çok şey istemiyoruz. Lütfen sesimizi duyun’’ dedi.

Yaklaşık 4 ay önce kurulan Engelli Koordinasyon Merkezi bugüne kadar önemli işlere imza attı. Merkez gönüllüsü Ramazan Erdoğan, aradan geçen kısa zaman içinde engelli bireylere ait 150 sorunun çözüldüğünü ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

MERKEZE GELEN EN ÇOK ŞİKÂYETLER

Merkeze genelde bakım ücretleri ve engelli maaşı konusunda müracaatların geldiğini belirten Erdoğan, ‘’Biz bunları merkezin koordinatörü Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İlkay Türkoğlu’na bildiriyoruz. Kendisi de sorunlarımızı Vali Yardımcısına iletiyor. 150 kişinin sorunu bu şekilde çözüldü.  Özellikle köylerden gelen engelli arkadaşlarımızın sorunlarını çözmeye gayret ediyoruz’´dedi.

Öte yandan Isparta’da yapılan çarpıcı bir sonucu da gazetemizle paylaşan Erdoğan, ‘’SDÜ Sosyoloji Bölümü’nde 2005-2010 yılı arasında bir araştırma var. 2013’te bu güncellendi. İl genelinde 30 bin engelli var. Şarkîkaraağaç’ta mahallelerde birebir istatistik çalışma yapılmış. İlimizin nüfus oranına göre zihinsel engellilerle, Şarkîkaraağaç’taki zihinsel engellileri karşılaştırdığımızda o bölgede daha fazla olduklarını gördük. İlçede krom madeni çıkıyor. Geçmişte bunlar insan gücüne dayalı çıkartılıyordu. Ben zihinsel engelli fazlalığını buna bağlıyorum’’ diye konuştu.

TÜM ENGELLİLERİN ORTAK SORUNU ULAŞIM

Diğer taraftan tüm engellilerin ortak sorununun ulaşım olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti; ‘’Özellikle engelli öğrencilerimizin okullarına ulaşmasında sıkıntılar var. Okullarda asansörler yok. Rampalar uygun değil. Bu yüzden okulunu bırakan öğrencilerimiz var.

KALDIRIMLARI GERÇEK SAHİPLERİNE BIRAKALIM

Sayın belediye başkanımıza erişim, ulaşım, kaldırımlar konusunda görüşmeler yaptık. Tüm kaldırımların yüksekliğinin eşit olmasını istedik. Avrupa normlarına göre kaldırım yükseklikleri eşit olmalı. Sayın belediye başkanımız görme engelliler için kaldırım düzenlemesi yapıyor şehir içinde. Ancak diğer sıkıntılarımızla ilgili de çalışma yaparsa seviniriz. Kaldırım yüksekliği ve rampaların eşit olmasını istiyoruz. Bir de kaldırımlardan su olukları geçiyor. O yağmur oluklarının kaldırımla eşit seviye de ve kapalı olmalı. Manüel sandalyelerimiz ve bebek arabaları oraya takılıyor. Zabıta müdürlüğünün ‘kaldırımları gerçek sahiplerine bırakılım’ diye bir açıklaması var. Biz buna katılıyoruz. Kaldırım sahipleri yayalardır. Onlar rahatça kullanmalı. Esnaflarımızdan bu yönde duyarlılık bekliyoruz.

BELEDİYE BAŞKANIMIZ DUYARLI ANCAK YETERLİ DEĞİL

Sayın Belediye Başkanının engellilere yönelik çalışmaları duyarlı ancak yeterli değil. Sayın Başka Günaydın bana WC bir kültür olayı demişti. Kısa sürede hayata geçirelim demişti. 2 yerde kullanıma açıldı. Ancak bunların iç genişliği bize yeterli değil. Sadece yürüyebilen engellilerimiz kullanılıyor. Otogar’da kapıları yeterli olmayan bir engelli WC’si var. Pazaryerlerinde engellilerin kullanabileceği WC’ler yok. Tüm otobüslerin engellilere uygun hale getirilmesi gerekir.

ENGELLİLERE UYGUN OLMAYAN YAPILARA İMAR İZNİ VERİLMEMELİ

Yeni yapılan binalar da engellilere uygun olmalı. Ayrıca binalarda asansör zorunluluğu getirilmeli. Engellilere uygun olmayan yapılara imar izni verilmemeli. Erişilebilirlik, İzleme ve Denetleme Yönetmeliği 20 Temmuz 2013 tarihinde 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. O tarihten sonra tüm Valiliklerde bir erişim, ulaşım komisyonu kurulması gerekiyordu. Ancak şuana kadar Isparta’da Valilik bünyesinde engellilere yönelik böyle bir komisyon kurulmadı. Burada sorun ve sıkıntımız engelli öğrencilerin okullara ulaşımı ele alınacaktı. Okulların fiziki durumları engellilere uygun mu değil mi bu komisyon tarafından denetlenecek. Komisyon uygun olmayan yerlere yaptırım uygulayacak. İnşallah kurulma aşamasındadır. En kısa sürede kurulmasını istiyoruz.’’

 

Bu haber 804 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...