Eğirdir’de Prof.Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi törenle açıldı

18 Eylül 2013 16:13

Eğirdir Anadolu Lisesi’nin adının değiştirilmesinden sonra adını aldığı Eğirdir Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi’nin açılışı yapıldı.

Okul Bahçesinde düzenlenen törene Isparta Eski Valisi Memduh Oğuz, Eğirdir Kaymakamı Dr.Yalçın Yılmaz, Türk Dünyası Araştırma Vakfı Üyeleri, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Boztoprak, İlçe Emniyet Müdürü Yasin Orakoğlu, Turan Yazgan’ın ailesi Siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli ve okul öğrencisi katıldı.

Programın açılış Konuşmasını yapan  Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Müdürü İsmet Erdal konuşmasında “ Türk Dünyası ve Araştırma Vakfı’nın çağdaş Dedekorkutu Turan Yazgan’ın okulumuza isminin verilmesinden duyduğum onuru belirtmek isterim. Bu değerli şahsiyetin isminin okulumuza verilmesini sağlayan Emekli Isparta Valimiz Memduh Oğuz’a Şükranlarımı sunmak isterim. Bu hayatta Hayırlı iz bırakan bir şahsiyet olan Turan Yazgan hocamızı şükranla yad ediyoruz. Yeni Eğitim Öğretim yılı ve Okulumuzun yeni isminin hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Türk Dünyası Araştırma Vakfı Üyelerinden Prof Dr. Metin Karaörs ise Prof Dr. Turan Yazgının kişiliği bakış açısı hakkında bilgiler vererek “ Turan Yazgan diyince Türk Dünyası akla gelir. Eğirdir Anadolu Lisesi’ne Prof. Dr.Turan Yazgan isminin verilmesi, güzel Eğirdir’de hala yaşadığının göstergesidir. Turan Yazgan 74 yaşında iken sadece bedeni bizden ayrılmıştır o artık içimizde yaşayacaktır. Turan Yazgan Türk Üniversitesinin Ölmeyen Rektörüdür. Okulumuzun yeni isminin hayırlı olmasını temenni eder, saygılar sunarım” dedi.   

Yazgan Ailesi adına Konuşan Merhum Prof.Dr. Turan Yazgan’ın Oğlu Karahan Yazgan ise konuşmasında “  Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Eğirdir Anadolu lisesine adının verilmesi sağlayan herkese ama başta Eski Isparta Valisi Memduh Oğuz’a teşekkür ederim. Babamın çok sevdiği bu topraklarda isminin yaşatılıyor olması, eminim ki, onun ruhunu şad etmektedir. Eğirdir, bir evladına, topraklarında doğmuş bir bilim adamına, bir Türk sevdalısına, bir hocaların hocasına sahip çıkarak büyük bir vefa örneği göstermiştir. Bende bu vesile ile Bir Eğirdir’li olarak tüm Eğirdir halkına teşekkür etmeyi bir borç bilirim “dedi. Konuşmasında Okulda Öğrenim görecek öğrencilere seslenen Karahan Yazgan “ Öncelikle yeni Eğitim Öğretim yılında hepinize başarılar diliyorum. Bildiğiniz gibi artık okulunuzun ismi Prof.Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi olarak değişti. İçinizde Turan Yazgan’ın kim olduğunu bilenleriniz olabilir, ama benim tavsiyem Turan Yazgan’ın kim olduğunu neler yaptığını,neler düşündüğünü, neler amaçladığını hepinizin iyice araştırıp öğrenmesidir. Çünkü, O’nun hayatında hepimize örnek olacak ve yol gösterecek önemli noktalar var. , İkinci Dünya savaşı dönemi Eğirdir’inde çocukluğunu geçirmiş, Genç Türkiye’nin bu yokluk ve kıtlık dönemini yaşamış, ama zorluklarla mücadele etmeyi başarmış ve üstesinden gelmiş biridir. Ülkesine ve Milletine büyük hizmetler yapmış bir insandır. Eğirdir’in yetiştirdiği önemli insanlardan bir tanesidir. Ben burada uzun uzun onu anlatmayacağım. Ama ,onun bir öğütünü sizlerlere ileteceğim; “ Aklınızı Doğru Kullanın!.” Evet, aklınızı kullanmayı mutlaka öğrenin inanınki üstesinden gelemeyeceğiniz zorluk kalmayacaktır. Boş işlere vakit harcamayın, zamanı hayatınızın sermayesi olarak görün ve verimli harcayın… Ben hepinizin okulda ve hayatta başarılı olacağına inanıyorum, yeter ki azimle çalışın… En Önemlisi başaracağınıza inanın tüm yüreğinizle inanın. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “ Başarı Başaracağım diye başlayıp,Başardım diyebilenlerindir!...” Ayrıca unutmayın ki, şu anda darmadağın olmuş Türklük, sizin başarılarınızla tekrar ayağa kalkacaktır! şeklinde konuştu.

Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz izse konuşmasında “Bu gün burada sadece bir okul adı değişmiyor, Burada okuyacak öğrenciler için de yeni bir hayat başlıyor. Eğirdir’in yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olan Prof. Dr. Turan Yazgan gibi bir değerin isminin yaşatılmasını sağlayan Isparta Eski Valisi Memduh Oğuz’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Buraya geldiğimden bu yana en şevkle ve zevkle yaptığım görevlerden bir tanesi idi. Yazgan Ailesi hiç üzülmesin, Çünkü içeride eğitim alacak olan çocukların gözlerinde ışıltı gökyüzüne kadar gittiğinde ruhu şad olacaktır. Okulumuzun yeni isminin hayırlı olmasını canı gönülde temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Isparta Eski Valisi Memduh Oğuz ise yaptığı konuşmada “ Turan Yazgan ile sadece Isparta’ya geldiğimde tanışmış biri değilim. 1982 yılında İstanbul Mülkiye Müfettişi iken tanışmıştım. O Eğirdir’in yetiştirdiği ilim, bilim ve fikir adamanın düşüncülerinin gençler tarafından iyi araştırılmasını istiyorum. O’nun fikriyeti nedir bunlar iyi araştırılsın. Hocamız Temiz insandı, Güzel insandı, Dünyamıza ve etrafına çok faydalı işler yapmış bir insandı. Allah Gani Gani rahmet eylesin. Isparta ve Türk Dünyası bu değerin kıymetini bilecektir, sadece okullara değil parklara,Sokaklara Üniversitelere ismini koyacaktır. Okulumuzun yeni isminin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Eğirdir Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Müdürü İsmet Erdal okun çevre düzenlmesi ve yeni eğitim öğretim yılına yetişmesine destek sağlayan Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in ilk dersi vermesini istedi ve Başkan Özmeral konuşmasında “ Bu Okulun isminin Prof.Dr. Turan Yazgan olmasında en büyük karar mercisi olan Isparta Eski Valisi Memduh Oğuzdur. İsim vermek resmiyetten geçer ve bu okula bu değerli şahsın isminin verilmesindeki kararlığı ve dik duruşundan dolayı Eski Valimiz Oğuz’a tekrar teşekkür etmek isterim. Çünkü O, Olmasaydı bu ismi veremezdik. Bende burada bir öğretmen olarak çalışmış olmaktan dolayı daha çok mutlu olduğumu belirtmek isterim.Türk Dünyası ve Prof. Dr. Turan Yazgan hocamız büyük bir dünya, büyük bir şahsiyet onu ve yaptıklarını bir kitaba sığdıramayız.Vakıflar yardım almaz, Yardım eder felsefi ile hizmet eden bir adamdı. Eğirdir’imize Turan Yazgan ismi çok yakıştı. Hocamızdan bize hakkını helal etmesini istiyoruz, Bizim hakkımız varsa helal olsun. Bu Okula bu isim şans uğur ve kazanç getirdiğini düşünüyorum, Çünkü okulumuzun arkasında artık Türk Dünyası Araştırma vakfı var.” Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesinin Açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Okulu gezen heyet ikramların ardından toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.

 

Bu haber 1643 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...