Başıboş köpekler kısırlaştırılıyor

18 Eylül 2013 16:17

Sokaklarda başıboş halde dolaşan ve çoğu zaman insanlara saldıran köpekler kısırlaştırılmaya başlandı. İlk etapta 150 dişi ve erkek köpek bir veteriner hekim eşliğinde kısırlaştırılacak, küpeleri takılacak ve aşıları yapıldıktan sonra tekrar sokağa bırakılacak. Bu çalışmada köpeklerin üremesi engellenecek ve saldırganlıkları ortadan kaldırılacak.

Belediye yeni bir çalışmaya imza atıyor. Özellikle yaz aylarının başında Isparta’nın gündemini oldukça meşgul eden ve birçok kesim tarafından tepkiye neden olan sokak köpeklerine çözüm bulundu. Belediye aldığı bir kararla sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasını sağlayacak. Bu çalışmaya Hayvan Severler Derneği de destek veriyor. Böylelikle köpekler zehirlenmekten ya da kaderine terk edilmekten kurtulacak.

İLK ETAPTA 150 KÖPEK KISIRLAŞTIRILACAK

Pet Kliniği sahibi Veteriner Hekim Emin Şenışık, belediye ile ortaklaşa yürüttükleri çalışma neticesinde Isparta’daki köpeklerin kısırlaştırılmasına başlandığını duyurdu. İlk etapta 150 köpeğin kısırlaştırılacağını ve şu ana kadar 30’un kısırlaştırılarak tekrar doğal ortamına bırakıldığını belirten Şenışık, “Talep gelen yerlerden köpekler toplanıyor, bize getiriliyor. Ayrıca belli başlı ana yerlerden de belediye ekiplerince toplanıyor. Biz bu hayvanları kısırlaştırıyoruz. Daha sonra kuduz başta olmak üzere diğer aşılarını yapıyoruz. Parazit tedavisi yapılıyor. Ameliyat sonrası da post bakım dediğimiz bakımları gerçekleştiriliyor. Burada iğneleri, ağrı kesicileri veriliyor. En sonda da kulağına turuncu küpe takıyoruz. Ayrıca tasmalayarak doğal ortamlarına bırakıyoruz. Buradaki amaç hayvanların üremesini engelleyerek, üremelerini minimuma indirmek. Bu çalışmanın hayvanlara hiçbir zararı yok. Aksine faydaları var. Meme ve rahim kanserlerini hayvanlarda tamamen engellemiş oluyor” dedi.

TURUNCU KÜPEYE DİKKAT

Öte yandan kısırlaştırma sonucunda hayvanların üremesinin tamamen durduğunu ifade eden Veteriner Hekim Şenışık, “Vatandaşlarımız turuncu küpeli bir köpek gördüklerinde kısırlaştırıldığını ve aşılarının tam olarak yapıldığını anlayabilirler. Yani onlardan bir zarar gelmeyeceğini bilmeleri gerekiyor” diye konuştu.

SALDIRGANLIKLARI ORTADAN KALKIYOR

Diğer taraftan kısırlaştırmanın dişi köpeklerin yanı sıra erkek köpeklere de yapıldığına dikkat çeken Şenışık, “Erkek köpeklerin kısırlaştırılmasına kastrasyon deniliyor. Erkek köpekler genelde saldırgan oluyorlar. Bu yüzden bunları kastra ediyoruz. Hayvanlarda mizaç ve huy olarak yumuşuyorlar. O dönemde strese girmiyorlar. Bu şekilde etrafa saldırmıyorlar. Bu çalışmamıza Isparta Hayvan Severler Derneği ve Isparta Hayvan Severler Platformu destek veriyorlar” dedi.

İLK ADIM ATILDI

Son olarak 150 köpeğin çok bir rakam olmadığını ancak en azından Isparta’da böyle bir çalışmanın başlatılmasının güzel bir olay olduğunu bildiren Şenışık, “Çünkü bugüne kadar bu yönde bir çalışma yapılmadı. Bu uygulama bir ilk oldu.  En azından ilerisi için bir adım atılıyor. Ameliyat 25 dakika sürüyor. Ameliyat öncesi çalışmasıyla toplamda 1 saati buluyor. Ancak ameliyat sonrası bakım çok önemli. Aşıları ve iğneleri oluyor. Bunları da iyi bir şekilde uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 1338 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...