CHP İl Başkanı Şenol’dan Gaziler Günü mesajı

19 Eylül 2013 16:23

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şenol’un mesajı şöyle: “Türk anneleri çocuklarını askere ellerine kına yakarak “haydi yavrum git ya  gazi ol ya da şehit” diyerek göndermektedirler.

Gazilik iki ana başlıkta açıklanmaktadır.

Muharip gazi: Türk silahlı kuvvetleri mensuplarından harbe fiilen katılanları, ifade eder.

Malul gazi: Türk silahlı kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurtdışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekat ve hizmetler sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşenleri ifade eder.

Türkiye Büyük Millet Meclisi  tarafından Mustafa Kemal ATATÜRK’ e gazilik ünvanının  verildiği gün olan ‘’19 Eylül’’ bütün yurtta ‘’Gaziler Günü’’ olarak kutlanır.

Sakarya Savaşı sonrası Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ e Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nin  19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanun ile Mareşallik rütbesi ve Gazilik ünvanının  verilmesinin 92. Yıldönümünü coşku ile kutluyoruz.

Atatürk Gazilik ünvanı  verilmesi üzerine;

 ‘’Kahraman Türk Ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan Büyük Zaferin halk tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafi ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir.

Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malül veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın ifadesidir.’’

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün bu sözleri, gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda ATATÜRK’ ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir.

Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, dünya barışını korumada da görev almıştır.

1950-1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmıştır. 1974 yılında soydaşlarımızı yok olmaktan kurtarmak için “ Kıbrıs Barış Harekatı” nı gerçekleştirmiştir. Barışı korumak için Bosna-Hersek, Somali ve Kosova’ya barış gücü olarak Birleşmiş Milletler kararıyla gitmiştir.

1.Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış

Harekatı’ nda birçok askerimiz şehit oldu. Bir kısmı da gazi olarak geri döndü.

Gazilik alınıp satılan, devredilen bir ünvan  olmayıp ömür boyu taşınılacak bir değerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gazilere madalyanın dışında aylık maaş verir. Tedavi, ulaşım gibi hizmetlerde ücretsiz olanaklar sağlar.

Dün olduğu gibi bugün de düşmanlarımız gerek içte gerekse dıştan vatanımızı parçalamaya, bağımsızlığımızı yok etmek istemektedirler.                            

Dış düşmanlara ve onların içteki işbirlikçilerine karşı şerefle vatanını korumuş, mücadele etmiş başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin manevi huzurunda saygı ile eğilir, kahraman gazilerimize sevgi ve şükranlarımı sunarım”.

Bu haber 662 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...