“Ürün Konseyi kurulmalı”

19 Eylül 2013 16:29

Isparta tarımının lokomotifi konumunda olan ve yıllık 650 bin ton üretimini yaptığımız ancak sadece yüzde 3’ünü ihraç edebildiğimiz elmaya çözüm aranıyor. Bu anlamda önemli bir fikri ortaya atan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Türkiye’de 9 tane örneği olan Ürün Konseyi’nin Isparta’ya da kurulması gerektiğini bildirdi.

Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Teknik Danışma Kurulu’nun 3. İstişare Toplantısı önceki gün Barida Hotel’de düzenlendi. Meyve üretimi, pazarlanması ile sektördeki sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıya; Vali Vahdettin Özkan, Vali Yardımcısı Tahir Demir, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Gelendost Kaymakamı Ferhat Peşin, Senirkent Kaymakamı Mehmet Sayın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nuri Selçuk, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, BAKA İl Koordinatörü Ali Galip Bilgili, TKDK İl Koordinatörü Ramazan Çelebi, SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Zekeriya Akman, Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu ile Isparta tarım ve ekonomisine yön veren tüm sektör temsilcileri katıldı.

ELMA İHRACATI YAPAMIYORUZ!

Geniş katılımlı gerçekleştirilen toplantıda Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, dikkatin elmaya çekilmesi gerektiğini savundu. Yıllık 650 bin ton üretilen elmanın sadece yüzde 3’ün ihraç edilebildiğini ifade eden Adar, “Elma üretimimiz 2010 yılında 500 bin ton, 2011 yılında 610 bin ton, 2012 yılında da 650 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Üretimin sadece yüzde 3’ünü ihraç edebiliyoruz. Buradaki dikkat çekmek istediğim şey; İhracatı yapamamamız! İhracatı yapmamız için pazar araştırması, bunlarla ilgili sorun ve çözüm önerilerini hep beraber tartışalım ve ihracatımızı geliştirelim istiyoruz.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SOĞUK HAVA

DEPOSU KAPASİTESİNE SAHİBİZ

Ispartamızda 80’in üzerinde ve 370 bin ton kapasiteli soğuk hava depolarımız var. Bu da Türkiye’nin en büyük soğuk hava deposu kapasitesidir. Bu yüzden elmanın hasat zamanı toplanması, satışı ve pazarlanması üzerinde hep beraber tartışalım istiyoruz” dedi.

MEYVECİLİK FUARINDA ISPARTA PARTNER İL SEÇİLDİ

Öte yandan Isparta’da bereketli bir tarımın yapıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, sektörün zor ve meşakkatleri olan bir sektör olduğuna dikkat çekti. Ancak Isparta’da tarım sektörünün çok dinamik olduğuna değinen Şölen, “Bizim yapmamız gereken, tanıtımını iyi yapmak. Çünkü Isparta’da un, şeker, yağ var. Biz helva yapmak niyetindeyiz. Önümüzde bir Antalya fuarı var. Meyvecilik fuarı. Bu fuarda Isparta partner il seçildi. Partner il özelliğini en güzel şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu fuarda elma tarımı temsil edilecek ama Isparta tarımını daha iyi tanıtabileceğimiz bir fuar.

“GÜNDE 1 ELMA” PROJESİ HAZIRLADIK

‘Günde bir elma’ diye bir proje hazırladık. Bunu da kooperatifler birliğimiz kanalıyla hazırlıyoruz. Kooperatifler birliğimiz bu projeyi BAKA’ya sunacak. İnşallah bu konuda BAKA’dan destek bekliyoruz. Bu proje tüm Türkiye’ye bir meşale olsun. Kıvılcımı Isparta’dan çakalım istiyoruz. Her çocuğumuzun elma tüketimi konusunda bilinçlenmesi, bunu da obeziteyle birleştirirsek iç tüketimi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ISPARTA’DA ÜRÜN KONSEYİ KURULMALI

Diğer taraftan ihracattaki sıkıntıları bildiklerini ifade eden Şölen, bunun için ortak bir heyet oluşturup, Isparta’nın burada öncü olması gerektiğini söyledi. Elmanın taze tüketimi ile ilgili sıkıntıların zaman zaman yaşanabildiğini dile getiren Şölen, “Yan sanayi gelişip elmadan üretilen ürünlerin sektörünün Isparta’da gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir de elmada ihracatı ve kaliteyi artırabilmek için sözleşmeli tarım modeli veya buna paralel olarak gelişen kooperatifler kanalıyla pazarlanan ürünlere bir teşvik sistemi yapılması gerektiği kanaatindeyim.

TÜRKİYE’DE KURULMUŞ 9 ÜRÜN KONSEYİ VAR

Sayın Valimizin talimatları ile bir araştırma yaptık. Ürün konseyi ile ilgili bir çalışma olup olmadığı konusunda. Türkiye’de şu ana kadar kurulmuş 9 tane ürün konseyi mevcut. İlk kurulan konsey zeytinyağı ile ilgili. Süt, turunçgil, baklagil ve hububat olmak üzere 9 kurumsal ürün konseyi kurulmuş. Bu ürün konseylerinde Isparta merkezli elma konseyi kurma konusundaki mücadelemizi, çok üst düzey bir bakış açısıyla, sektörü tamamen kucaklayan ve Isparta’yı bütün Türkiye’de zaten olması gereken yere oturtacağınızı gösterdiniz. Bu anlamda da bu çalışmanın ilk adımı da bu toplantı olsun umudunu taşımaktayım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Isparta tarımı değerlendirilip, sektör temsilcileri tek tek söz alarak görüş bildirdi. Meyve ve tarıma dayalı sanayinin pazarlanması ve üretimi ile ilgili istişare yapıldı.

 

Bu haber 829 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...