“Üyelerimin hakkını korumak zorundayım”

20 Eylül 2013 16:30

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın kızı Zeynep Günaydın’ın 2009’a kadarki aldığı proje yoğunluğu ile 2009’dan sonra yani babası Günaydın’ın Başkan seçilmesinden sonra aldığı proje yoğunluğu konusunda mahkemeye intikal eden davaya müdahil olacaklarını açıkladı. Kuyu ayrıca ITKM ve Kentsel Dönüşüm konularında da sert açıklamalarda bulundu.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, son günlerde özellikle mimarlar arasında rahatsızlığa sebep olan ve kamuoyu tarafından da sıkça tartışılan “Başkan Günaydın’ın kızı Zeynep Günaydın’ın aldığı projede yoğunluk var” iddiaları ile Ticaret ve Kültür Merkezi inşaatının yanı sıra Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın Gülistan Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşümü veto etmesini değerlendirdi. 

HANGİ MİMAR BU ÇAPTA İŞ YAPIYOR?

Konuyla ilgili ilk değerlendirmeyi geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç yapmıştı. Bilgiç, Günaydın’ın kızı Zeynep Günaydın’ın 2009’a kadar hiçbir proje çizmezken 2009’dan sonra birden proje sayısında artış olmasının kendisini endişelendirdiğini ifade ederek “Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın kızı Zeynep Günaydın Konur’un özel hayatı beni ilgilendirmez ama 2009’a kadar hiçbir proje çizmedi. Babası başkan olunca bir anda 35 projenin 29 tanesini Isparta’da gerçekleştirdi. Tek bir projede 770 bin TL+KDV alıyorsun bir de. Bir soralım bakalım hangi mimar bu çapta iş yapıyor? Halkın içinde de bu yönde güçlü söylemler var” demişti.

SÜRECİ CİDDİYETLE TAKİP EDİYORUZ

Öte yandan Mimarlar odası Başkanı Kuyu, bu iddiaların çok ciddi olduğunu belirtti. Zeynep Günaydın’ın belediyenin imar planı tadilatıyla alakalı daha çok proje aldığına dair iddiaların söz konusu olduğunu dile getiren Kuyu, şunları söyledi; “Oradaki personel tarafından yönlendirmeler yapıldığı, kızına daha çok proje gitmesi yönünde zemin hazırlandığıyla ilgili bir sürü iddialar var. Bunlar mahkemeye yansımış durumda. Yargı süreci devam ediyor. Bunlar Isparta gündemine yeni gelmiş konular değil. Peki, Mimarlar Odası bu konuya nasıl bakıyor? Süreci ciddiyetle takip ediyoruz. Sayın başkan ve kızı Zeynep Günaydın da aktif üyemiz. Üyemiz Zeynep Günaydın 2009 öncesi az bir mesleki aktivitesi var iken 2009’dan sonra ciddi anlamda bir artış var ve çoğu Isparta’da. Bu konu mahkemede tartışılır.

DAVAYA MÜDAHİL OLACAĞIZ

Mahkeme süreci başladığından itibaren Belediyedeki her türlü imar hareketini ciddiyetle takip ediyoruz. Görevlerimizden bir tanesi de üyelerimiz arasında haksız rekabetin önlenmesi. Onlar da bizim üyemizdir onların hakları konusunda da aynı hassasiyeti gösteririm. Bunun için belgelerle konuşmak gerekir. Direk bu konularda yorum yapmak yanlış olur. Bizim ağırlığımıza yakışmaz. Şu konuya vurgu yapmak istiyorum; Bize gelen mimarların rahatsızlığı daha üst noktaya ulaştı. Arkadaşlarımız bu davaya müdahil olmamız konusunda isteklerini iletiyorlardı. Artık zamanın geldiğini düşünüyoruz. Milletvekiline kadar ulaştıysa ve serzenişler giderek arttıysa üyelerimi temsilen bu konuya duyarsız kalmam mümkün değil. Başvuruda bulunacağız.”

“BAŞKAN GÜNAYDIN BENİ ÇOK ŞAŞIRTIYOR”

Diğer taraftan Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) inşaatının başladığı ve geldiği süreci değerlendiren Kuyu, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın açıklamalarını hayretle izlediğini bildirdi. Günaydın’ın birbirini tutmayan açıklamalarda bulunduğunu ve üslubunun çok kötü olduğunu ileri süren Kuyu, şöyle devam etti; “Ben bir meslektaşı olarak kendisiyle diyaloga girmeyi doğru bulmuyorum. Kendine şunu hatırlatmak isterim; Herkesin Belediye Başkanı. Herkesin ailesi ve çocukları vardır. Kendisi de insanlara karşı agresif tavrını bir kenara bırakmalı. ITKM sürecindeki Başkanın açıklaması beni şaşırttı. Mimarlar camiasında ve kültüründe önemli bir örnektir. ITKM çok güzel bir süreçle başlayan bir hikâyedir. Çok güzel ortak akıl ve yarışma projesi açılmıştır. Aslında Pazar olarak planlanmıştı orası ve esnaf zarar görmeyecekti. Ulusal bir yarışma düzenlendi.

BAŞKAN GÜNAYDIN UNUTUYORDUR AMA BİZ UNUTMUYORUZ!

Başkan unutuyor olabilir ama biz unutmuyoruz! Bu süreçte ulusal mimari projeler şöyledir; Mimarlar Odasına kayıtlı olan tüm mimarların katılabileceği, yabancıların da belirli sınırlarla katılacağı yarışmadır. O dönemde yapılmış anlamlı bir yarışmadır. Bir sürü mimar bu yarışmaya girdi. Özlediğimiz bir ortamdı. Yarışma duyulunca biz çok heyecanlanırız. O dönemde Yusuf Ziya Günaydın’ın da katıldığını belgelerden öğrendim. O dönemde öğrenciydim çünkü ben. Elendiğini görüyoruz. Süreç devam etti. Çok saygı duyduğumuz Selim Velioğlu hocamızın projesi birinci seçildi. Başarılı bir proje olduğunu görüyorum. O dönemde gerekli prosedürler tamamlandı dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı tarafından inşaat başlatıldı.

“SAYIN GÜNAYDIN 1. SEÇİLEN PROJEYİ İPTAL

ETTİ VE KENDİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ”

O dönemde yerel seçim araya girdi. Sayın Yusuf Ziya Günaydın Belediye Başkanı seçildi. Seçildikten sonra da Sayın Günaydın, doğru bir proje olmadığı iddiasıyla kendi projesini hayata geçirdi. Kazanan projeyi sekteye uğrattı. Bunu yapan Sayın Günaydın’dır. Mimarlar Odası’ndaki toplantılarda bunun etik olmadığını, projenin değiştirilmemesi gerektiği defalarca söylendi. Ama Günaydın kendi projesini hayata geçirdi. O dönemde Mimarlar Odası Genel Başkanı Sayın Oktay Ekinci Isparta’ya kadar gelip işin yanlışlığını ifade eden ciddi açıklamaları var. O dönemde ben sıradan bir mimardım ama o dönemde yaşayan mimarlar bunu birebir yaşadı. Sayın Başkan bunu nasıl unuttu bunu ben anlamadım! Unutmak ayrıdır yanlış anlatmak ayrıdır. Hasan Balaman döneminde ITKM tekrar proje değişikliğine uğradı. Kadıahmetoğulları’yla anlaşıldı.

“ZAMANINDA AYNI ORTAM ETRAFINDA TOPLANIRKEN

ŞİMDİ SEVİYEYE DAVET ETME ORTAMI VAR”

Bundan 15 yıl o dönemde güzel bir kültür yerleşti Isparta’ya. Birliktelik kültürü vardı. Kurumlara danışma, ortak akıl tavrı vardı. Bugün gelinen noktada bunların tekrar oluşturulması için mücadele eder konuma geldik. Kurumlar beraber çalışırsa, halka açık projeler ITKM gibi, İl Özel İdare binası gibi, Isparta Oteli gibi, Halı kilim müzesi, Gökkubbe Projesi gibi, Davraz’daki Halk Pazarı gibi kamuya açık yerlerde egoları bir tarafa bırakmak lazım. 15 yıl önce böyle değildi. Bugün kavga ortamı, seviyeye davet etme ortamı var ve üzüntüyle izliyorum. Zamanında aynı masa etrafında toplanırken, “En iyi bilen ben, sadece ben” gibi söylemler ortaya çıktı. Bu mantıktan uzaklaşılmalı. Bunda kaybeden gerçekten Isparta oluyor. Güzel işler üretilecekken ki bunlar kamunun paralarıyla yapılırken bir bakıyorsunuz kavga ortamı oluşuyor. Birilerine bir şey ispatlama, çelme takmadan ziyade doğru bir şey varsa elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

“MAHALLE TOPLANTILARINDA BAŞKAN GÜNAYDIN’I

ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIZ”

Son olarak Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın Gülistan Mahallesi’nde 12 kata kadar imar izni kararını veto etmesini değerlendiren Kuyu, Isparta’da evlerin yenilenmesini istediklerini, insanların daha iyi şartlarda yaşamaları gerektiğini savunduklarını söyledi. Başkan Günaydın’ın kararı reddetmesinden sonra bir kargaşa ortamının oluştuğunu ifade eden Kuyu, sözlerini şöyle tamamladı; “Kentsel dönüşüm konusunu detaylı incelememiz lazım. Birçok vatandaş ofisime geldi. Şehrin depreme dayanıklılık açısından afet yasasından bahsediyoruz. Ciddi kazanımları olduğunu, fırsatları olduğunu, gerçekleştiremediğimiz bir sürü konuyu kendi müteahhitlerimizle yapacağımızı anlatıyoruz. Isparta’da evlerimizin yenilenmesi istiyoruz. Daha iyi şartlarda yaşamak istiyoruz.

RET KARARI KARGAŞA ORTAMINI DOĞURDU

Ret olunca inanılmaz bir kargaşa ortamı oluştu yine. Başkanın buna itiraz etmeyeceğini söylemiştim ama öyle olmadı. Bu vatandaşlar 1-1,5 yıl önce belediye ile istişareye girmişler ve değişim istediklerini belirtmişler. Denmiş ki bununla ilgili bir çalışma yapalım. Üzerinden 2 yıl geçmiş ve somut bir adım atılmamış. Vatandaş da belediyeden artı adım istememiş ve imar haklarını yatayda değil de dikey de verilmesini istemişler. Belediyedeki personel de doğru bir yol haritası çizmiş ve ada bazında başvuruda bulunmanız lazım ve 12 kat istekte bulunabilirsiniz dilekçenizi verin demişler. Ve 10 ay kadar yine gündeme gelmemiş konu. Teşekkür ederim bu konuya sahip çıkan meclis üyelerine. Başkanımız neden bu işe itiraz ediyor diye vatandaşlar bize geldiler. En ufak bir önyargımız yoktur. Isparta’yı kucaklayan bir üslupla bu konuyu tekrar ele alacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşümle ilgili şehrimizi güzel bir şehir yapmak için iyi bir fırsatımız var. Mahalle toplantılarımız devam ediyor. Başkanımızı bu toplantılara katılmak isterse onu da görmek isteriz.”

 

 

Bu haber 2030 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...